用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band 3 男仔的選擇
樓主: lovestarry001
go

東區Band 3 男仔的選擇 [複製鏈接]

Klly1983 發表於 23-9-22 10:37
如果小朋友不是讀書人,咁要揾間校風好的學校。
各位JM,東區有邊間校風差? 我覺得'馬登',好彩已殺校。

五嶽不復存 德蘭山還在

Poyau 發表於 23-9-22 12:25
五嶽不復存 德蘭山還在
蘭......在柴灣?

heidya 發表於 23-9-22 12:38
蘭......在柴灣?

雲官現址為蘭舊址

heidya    發表於 23-9-22 13:30

回覆樓主:

都係以前啲說法,3仔就細心啲部署自行果2間,搏離到場。行上山就自己睇清楚啲,似乎,除咗金文泰和培僑,呢2間還可以~

至於教你跨去灣仔去搏鄧記既,更加要自己小心分析,鄧記係2仔,本身已經係3仔,仲入去灣仔硬撼SJPS/RCPS/兩軒啲2/3仔,真似捨易求難既建議~

冇話完全冇希望既,只係非一般的正路,運氣勝一砌~

利申先:完全對B2/3中學無甚認識,只係對某些建議多言了~

mcl233 發表於 23-9-22 17:42
都係以前啲說法,3仔就細心啲部署自行果2間,搏離到場。行上山就自己睇清楚啲,似乎,除咗金文泰和培僑,呢 ...
同感.

mcl233 發表於 23-9-22 17:42
都係以前啲說法,3仔就細心啲部署自行果2間,搏離到場。行上山就自己睇清楚啲,似乎,除咗金文泰和培僑,呢 ...
好深懊

heidya 發表於 23-9-22 21:22
好深懊
唔深懊。重點係話運氣勝於一切,其它嘅可以忽視。

heidya    發表於 23-9-23 08:38

heidya 發表於 23-9-22 21:22
好深懊

其實已經頗見腸了,只係世事無絕對,既然係靠估,無為去得太盡,都係自己去評估好啲。我又唔係分析員,唔會實牙實齒扮强勢的~

heidya    發表於 23-9-23 08:39

Poyau 發表於 23-9-22 13:15
雲官現址為蘭舊址
佢哋去咗柴灣,攞明方向NCS , 咁樣反而幫左少數族裔學生讀書機會,都係好事

Poyau 發表於 23-9-21 13:06
慈幼明年中一應開五班 不妨考慮一博
衡怡/嶺南/文理(香港) 應開四班
李福慶/張振興 就三班
其實循環班原因,目的是為了什麼?

heidya 發表於 23-9-23 11:16

當年全港減班縮位
東區以循環班應對需求

heidya    發表於 23-9-23 12:05

heidya 發表於 23-9-23 11:16

所以,點解近年仲不停有人話東區生唔夠位,甚麼利女不利男,說法可信性程度有幾高?連前後茅盾咗自己都唔發覺~

mcl233 發表於 23-9-23 11:58
所以,點解近年仲不停有人話東區生唔夠位,甚麼利女不利男,說法可信性程度有幾高?連前後茅盾咗自己都唔 ...
上有政策,下有對策⋯⋯學校行政管理的技巧,對學校,師生,家長都係好事唔夠位,可能有見東區殺校縮班多咗,家長擔心選擇少咗⋯始終唔同band ,有各自要求,B3少咗,事實上真係少咗選擇

heidya 發表於 23-9-23 12:12
上有政策,下有對策⋯⋯學校行政管理的技巧,對學校,師生,家長都係好事唔夠位,可能有見東區殺校 ...

筲官和CC收到B2生,已經解釋到B1生不足位既說法,可信性程度有幾高?

點解要微調縮班?點解要不接受本區叩門?應該唔難理解~

近年仲加上華小入東區,今年起係全東區,中學部在灣仔,EK吹水師是否要微調說法呢?~

東區係充足B2中學,似乎又不存在B2位唔夠既問題~

一個區既B123係各佔1/3,唔會存在忽然B3生少咗,而不影響B12。假設真係存在大量B3水平學生流失,以往既B2生就會補上佢地B3既評級。何來B3少咗,而又不影響B12生既人数?~

heidya    發表於 23-9-23 12:28

回覆樓主:

所以,或許對長長数字既疑似分析,宜多加研究一下,究竟数字表達了甚麽,對自己既問題可否解釋到,自己做下功課更好~

mcl233 發表於 23-9-23 11:58
所以,點解近年仲不停有人話東區生唔夠位,甚麼利女不利男,說法可信性程度有幾高?連前後茅盾咗自己都唔 ...

個人觀察所得,東區的三四綫學校普遍收生有困難。我住在觀塘區,信箱已經多次收到東區學校的宣傳單張,反而未收過觀塘區學校的宣傳單張。

hiuching8 發表於 23-9-23 13:16
個人觀察所得,東區的三四綫學校普遍收生有困難。我住在觀塘區,信箱已經多次收到東區學校的宣傳單張,反 ...

若該些東區3/4線學校係中學,各家長們更加要自己分析下,唔好盲信啲長長疑似分析数字和建議,係港島一直享有優勢既區,誇區轉去強區或人口密度更大既區,究竟優勢何在?講下係冇責任要負的,最終受影響係自己~

包括我啲斷估睇法,都不值得一信~

heidya 發表於 23-9-23 12:12
上有政策,下有對策⋯⋯學校行政管理的技巧,對學校,師生,家長都係好事唔夠位,可能有見東區殺校 ...

東區英中/B2位是否充裕
從中一開班情況可見端倪

東區2022/23學年中一開班情況
--------------------------------------------------------
官津+直資

英中 31+5=36班
B2 25+7=32班
NR 33+4=37班
--------------------------------------------------------
合計 89+16=105班
炮循 2+0=2班
總數 91+16=107班

東區2022/23學年
學校 中一學額 班級結構

官津英中 中一31班
BPS(女) 四班 444444
嘉諾撒(女) 四班 444444

張祝珊 四班 454545 (循環班)
聖馬可 五班 545454 (循環班)
中婦 五班 545454 (循環班)
港島民生 五班 545454 (循環班)
筲官 四班 444444

官津其他
B2 中一25班
慈幼(男) 五班 545454 (循環班)
衞理 四班 444444
劉永生 四班 444444
金文泰 四班 444444
顯理 四班 444444
小福 四班 444444

NR 中一33班(不計炮循)
衡怡 四班 444444
嶺南 四班 444444
文理(香港) 四班 444444

寶血(女) 三班 333333
李福慶 三班 333333
張振興 三班 333333
聖貞德 三班 333333
伊斯蘭 三班 333333
桂華山 三班 323333

筲東 四班 244444
閩僑 三班 112322
馬登 三班 012222

炮循 兩班 222222

直資 中一16班
中華基金 五班 555555
培僑中學^ 四班 444444
蘇浙公學^ 四班 444444
漢華中學^ 四班 333333

^ 派位直資

heidya    發表於 23-9-23 15:21
heidya    發表於 23-9-23 15:21

mcl233 發表於 23-9-23 12:24

筲官和CC收到B2生,已經解釋到B1生不足位既說法,可信性程度 ...
簡單啲講,學生人口少咗,B3 首當其沖,殺校縮班。B1-2 又怕收生少,於是down grade 收….. 變相就係B2-3 學位多咗可以up grade 入……咁係對學生係好事

heidya 發表於 23-9-23 21:51
簡單啲講,學生人口少咗,B3 首當其沖,殺校縮班。B1-2 又怕收生少,於是down grade 收….. 變相就係B2-3  ...

B2同B3學校的界線開始變得模糊,好多原本B2的學校都收B3學生,所以先形成B3學校普遍只能開兩至三班中一

heidya    發表於 23-9-24 15:07
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊