用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Lloyd Bank Account
發新帖回覆
go

[英國] Lloyd Bank Account [複製鏈接]

kittttty 發表於 23-10-6 20:06
阿B一夠18歲就話要喺英國開個理財戶口, 想開Lloyd銀行或Barclays, 請問有冇過來人在當地開過呢兩間銀行嗎?  ...

Lloyd用app開戶就得,用落冇乜問題,Barclays 唔清楚
8-)

kittttty 發表於 23-10-6 20:40
回覆 anitawong21 的帖子

謝謝你Anita, 再請教你呢個戶口可以做埋定期嗎? 如果可以我想將未用嘅英鎊匯埋俾 ...

我係最普通等級current account但App入面可以另外upgrade或加開其他類型savings,savings有類似活期、零存整付,定期都有但唔係香港咁樣,你可以睇吓先。同埋Lloyds一般只有£冇其他貨幣,(emoji)英鎊係可以,但如果要有埋其他貨幣戶口好似係要開international account,不過哩方面我唔清楚

https://www.lloydsbank.com/savings.html
8-)

sleung2020 發表於 23-10-7 10:32
barclays如果有大數出入會好易hold住你條數

其實英國間間都係咁,如果早知道將有大數進出户口,一定先通知銀行點解會有哩筆錢出入,否則會凍結舊錢直到你解釋清楚
8-)

pauline_c 發表於 23-10-30 16:23
阿仔最近申請咗Lloyd,唔係英國 passport (HKSAR),要去分行搞

係,用BRP都得,冇就要去分行搞
8-)

yuyueng 發表於 23-10-31 05:39
請問由申請到收到銀行咭要幾耐呢?係咪快過HSBC?

如果文件冇問題,大約一日已出到account number and sort code,一個星期內會收到debit card。其實間間都差唔多,HSBC可能咁啱因為開學,多咗人開戶口。不過佢一個人響外面生活,開有多一張銀行咭亦又冇壞
8-)

yuyueng 發表於 23-10-31 08:34
甘快?上星期我仔online申請UK滙豐個Internationalstudent bank account , 跟住佢話D同學講要好耐,有D半年 ...

細路都唔多錢,又冇乜大數出入,其實間間差唔多!但Lloyds嘅CS好好多,就算有咩事要打電話或用app聯絡都同簡單同快趣過HSBC。但都要睇吓你用咩途徑轉錢俾佢,如果你用HSBC HK,咁呀仔用返HSBC uk又真係慳手續費!但如果你自己已經有HSBC uk或用Citibank ,咁佢真係開邊間都冇分別!

但係佢已經開咗HSBC,既然唔想申請咁多就唯有等!

8-)
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊