用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts / LH
發新帖回覆
樓主: Cheukyu04
go

Harts / LH [複製鏈接]

回覆樓主:

Harts用家
Harts既好要用家先知
因為佢細校 多關顧
老師會好認識到每一個學生既特點
發揮長處
最欣賞Harts係有幾方面
1)reading scheme
由pn開始,每一中英本書,都會由中英文老師,一對一係學校同佢讀一次,加強左係屋企認真閱讀,並唔係簽過名就當你睇左,當然k3書字太多,只會讀一部分,但會問下成本書內容
2)音樂專業
有打鼓,電腦coding融合,小朋友好早對音樂啟發,節奏感令小朋友都安靜去聽,佢地會識點同電腦溝通去做指令,k2k3學費包左小提琴學習同口風琴(疫情停左),12月k3會有機會去迪士尼表演,小朋友好難忘
3)藝術畫畫
Harts畫畫係教藝術家畫,有主題,例如草間彌生/畢加索等等,令小朋友欣賞畫家,並知道少少歷史
4)多NET
都有6-7成老師係NET, 小朋友好自然會轉語言溝通,英文/普通話/廣東話,聽講都不會有問題,我無外補英文,無工人姐姐講英文,屋企廣東話,仔仔都可以完全用英文同人溝通

我覺得揀學校,一黎真係要近,方便接送。二黎睇你想要什麼?harts每年都有學生入到男拔/女拔/cky/ 陳守仁等等,你可以睇佢網站,但上年harts只有27個k3,入到名小都要靠家長出力培養加小朋友資質, 咁少學生,但可以得到咁多老師照顧,係好好!基本上面試期間,老師都全力協助,同心靈輔導小朋友,k3轉晒下午班,9-11月會包左面試班,但有目標既都會再加外補。

最重要係,harts家長唔係個個想小朋友入名小,係想佢地冇壓力學野返學,無比較,最緊要搵到適合小朋友既學校。平時無測考,只有中文默書會通知家長,其他都係靠佢地平時係校內學習,對家長真係好輕鬆!

再想了解可pm!

Cheukyu04 發表於 23-10-24 11:49
好開心有Harts嘅家長回覆我!! 多謝你!

我驚我講錯,原來真係得27個畢業生,但係佢嘅placement 都真係非 ...

因為移民同轉龍校等,所以上年得27位畢業生。
的確係好多小朋友都有好多offers
中文都係閱讀多,寫字我覺得唔算多
佢係一間家長唔洗話好辛苦跟,但學術又ok既學校,可能係因為個課程好有主題,通常每個月既主題,中英普都係教口個主題,同埋k1k2教過既,k3會教再深入,再重溫咁
主要係佢地返學冇壓力,學野好似玩咁
無排名無測驗

外補真係睇家長
面試班,奧數,樂器,運動,拼音,畫畫,跳舞,中文,普通話都有人會外補既

但考小學唔係淨係靠學校/外補,要好多野都配合,重要係了解小朋友性格,點樣學習適合佢,就會學得快學得好了
了解下不同小學既特點
人地既好學校,未必最啱你小朋友
Harts好多小朋友都有名幼既offers
但家長最後都係揀harts
總有吸引力(emoji)

cloudinrain 發表於 23-10-24 12:15
我見好多post 都話 harts 個reading scheme 好好.
但我果日去play day 淨係得play, 沒有課程資訊, officia ...

最好真係問到用家
最清楚最真實

Harts做好少宣傳
都係全靠舊生媽媽既口碑

講考小一
Harts的確係無LH咁有系統
即係話唔會派好多野俾你拎返去溫
所以家長唔會有壓力
如果你需要考小一既素材
的確係要出去外補
Harts主要要父母跟
多數係態度, soft skills

但好多媽媽真係唔想純訓練
小朋友淨係為左考小一

細校係地方唔夠
但harts 既舊生聯繫
好多畢業生都會掛住學校
細佬妹都會留返harts讀

就係因為細校
校長連校工都會識每一位小朋友
叫得出名
好窩心
校長寫既推薦信都睇得出佢有留意小朋友

我有朋友家長又係harts轉左st cat
都想轉返黎
大校細校真係好唔同
升小其實而家好多groups好多資訊
有目標既harts家長/有大仔大女考過
準備好充足
佢地資訊又準又多(emoji)(emoji)(emoji)

如果家長想
當你有2nd in / final in 某間小學
Harts老師會係上課途中
再針對性加強練習的

Harts係好開心
同學之間無競爭
家長都好舒服咁交流

Cheukyu04 發表於 23-10-24 19:25
謝謝回覆

分享多少少,我自己只係需要20%嘅時間工作而且可控,其餘時間都係自己照顧或者教育仔仔,另外有 ...

我覺得好積極配合
可以話你想入邊間
佢地會盡力係學校內提點小朋友
但你冇要求既
唔會去push小朋友
等佢地自然發展
因為好多同學會跟哥哥姐姐入小學
或者移民或者揀happy school
學校唔會因為想佢地考名小
而對佢地有要求

所以都係家長谷多
但閱讀習慣的確係教得幾好

咁近真係好好
慳返校車費,慳時間學野/休息係好好

Cheukyu04 發表於 23-10-25 10:43
咁樣真係好好
Happy school仲要academic 好,細校強關愛,仲可以要求老師特別加多兩錢肉緊,重中之重培訓 ...

基本上溝通同拼音都ok
但如果係考小學同早d可以自己睇書
都係要外補超前學習
所以都係睇家長要求

但上小一完全handle到
無問題

提一提係
如果真係好心儀harts
建議認識一下在讀家長
了解清楚學校
叫佢地幫手拎申請表

Cheukyu04 發表於 23-10-26 09:11
謝謝提醒

上次去play day 都有派呀,不過我問老師可唔可以報2024-2025年度,佢話仔仔歲數未夠,要再下年 ...

我細仔而家harts pn
可以呀
有問題可聯絡我
大仔畢左業了

一定要夠兩歲先可插班
同埋多數插pm
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊