用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果英國讀醫,在香港認可的大學畢業,之後如何? ...
發新帖回覆
go

如果英國讀醫,在香港認可的大學畢業,之後如何? [複製鏈接]

在香港認可的海外大學畢業,之後番香港工作,係吾係不用考任何試可以直接做 housemanship?  還是要考中文試?係吾係還要留公營醫院工作一定的時間?
   2    0    0    0

HelloKitty2003 發表於 23-10-27 09:00
在香港認可的海外大學畢業,之後番香港工作,係吾係不用考任何試可以直接做 housemanship?  還是要考中文試 ...
去問醫管局

之前報紙的整理,參考一下。

HelloKitty2003 發表於 23-10-27 09:00
在香港認可的海外大學畢業,之後番香港工作,係吾係不用考任何試可以直接做 housemanship?  還是要考中文試 ...
新安排係要經醫管局, 佢同意俾你來港係公院進修+實習先得
無專業資格既海外醫科畢業生, 要留係公院體系至少11年 (6年專科進修+5年公院工作)

不過重點係要醫管局批咗你先得

否則只有還完基本步, 係香港考番晒3個執業試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家的回覆。我以為香港認可的海外畢業醫科生,會豁免執業試,可以回流直接實習一年。原本打俾阿囡多一條路到外國讀醫,但現在要再想清楚

hkpapa852 發表於 23-10-27 11:58
新安排係要經醫管局, 佢同意俾你來港係公院進修+實習先得
無專業資格既海外醫科畢業生, 要留係公院體系至少 ...
如果英國讀醫,去新加坡或澳洲,是否又要再考執業試?

happyfamilybaby 發表於 23-10-27 23:03
如果英國讀醫,去新加坡或澳洲,是否又要再考執業試?
我之前係另一帖都分享過

https://www.healthbureau.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/161100_tripartite_platform/tp07_2016_c.pdf

英國醫科生去澳洲同新加坡就業, 係唔需要再考執業試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-29 02:26
我之前係另一帖都分享過

https://www.healthbureau.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/16 ...
請問澳洲讀醫畢業又可以去英國,新加坡執業嗎?

happyfamilybaby 發表於 23-10-30 16:45
請問澳洲讀醫畢業又可以去英國,新加坡執業嗎?
你睇咗我俾你條 link 先啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊