用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真 first in 後waiting
樓主: northernstar123
go

九真 first in 後waiting [複製鏈接]

snakesnake2013 發表於 23-11-5 15:28
我地係要second in , 但都唔會去了,所以我相信會再call waiting 的!
想請問下點解唔去second in?有心儀既出左offer?

yauyau511 發表於 23-11-5 15:29
點解咁多人會放offer既?

可能校舍細些,相比其他如wkf, APS, TSL,費用偏高

fai1012 發表於 23-11-5 21:35
想請問下點解唔去second in?有心儀既出左offer?

家姐讀緊九真,其實爸爸想睇下有無機會兩姐弟一齊返學,因佢負責開車送,一次過送會方便好多,兩個小朋友又唔使早起身趕校巴咁辛苦.

但細佬能力其實遠低於家姐,我唔想因為家姐既原因,強行迫佢讀一間咁辛苦既學校.

加上happy school 培道收左,我地兩個最後都係覺得培道比較適合細佬既性格同能力.

真光果種一年三測三考既模式真係唔係個個小朋友都岩.

snakesnake2013 發表於 23-11-5 23:58
家姐讀緊九真,其實爸爸想睇下有無機會兩姐弟一齊返學,因佢負責開車送,一次過送會方便好多,兩個小朋友 ...
謝謝詳細既分享
因為我追左d舊post,都幾多人話會call waiting,甚至call reject。我都唔係太明白因為去interview果時都見有唔少人報。如果連reject都call咪咁咪好多人都棄offer

回覆樓主:

其實去in 真光既 一般都去報埋宣道,九龍塘小學,拔萃. 九龍塘學校有好多選擇. 真光上到中學係女校,小學又係細校,好多人都當係水泡…

snakesnake2013 發表於 23-11-6 12:46
其實去in 真光既 一般都去報埋宣道,九龍塘小學,拔萃. 九龍塘學校有好多選擇. 真光上到中學係女校,小學又 ...

也是,而且我見新聞話佢今年開3班小一,比2022多一班

回覆 snakesnake2013 的帖子

想問除咗3測3考,咁默書次數同範圍多嗎?同埋想問課外活動個方面係點?🙏🏻

默書平均兩星期一次, 中英文隔著,有時又會重叠,再撞上小測果個星期,真係日日無停手.

課外活動都叫正常,但學校細,一d 運動就唔會有,比如游泳之類.

但我覺得呢度小朋友英文能力勁好,課堂全英文溝通,英文真係不錯!

回覆 snakesnake2013 的帖子

多謝你解答呀🙏🏻想問學語言嗰啲係咪要另外俾錢?校隊方面有哪些?同埋想問有無校車資料?如果有可以pm我嗎?小女已有offer,不過周圍都搵唔到資料🙏🏻🙏🏻

我PM 你!

唔知幾時會開始call waiting 呢?

舊年一面收reject, 之後唔記得7、8月都照call, 所以有報名就一定收,若心儀可安心等offer
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊