用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心 ...
樓主: rabbitbaby1
go

青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心   [複製鏈接]

rabbitbaby1 發表於 23-11-2 01:28
小一每日小息 用嚟教書。
上堂講一句嘢都要罸無小息。
又要逼學生背中文同常識書唔識背又係要罸無小息。

仲有。到埗前。家長同班主任已經同班上小朋友講定我仔會加入。一返到學校。全部小朋友歡迎佢。又同佢做朋友。佢返學第1日已經好開心
我仔話畀我聽星期五老師仲早咗兩分鐘放小息添。
之前主思就用埋小息上堂。小息得返兩分鐘

回覆 rabbitbaby1 的帖子

請問可以pm我轉到邊間啊?

有得祈禱,係咪郭怡雅? 定係呂明才? 因為我唔太認識青衣的教會學校,亨澤青澤都好谷應該都唔係HAPPY

之緣 發表於 23-11-6 16:11
有得祈禱,係咪郭怡雅? 定係呂明才? 因為我唔太認識青衣的教會學校,亨澤青澤都好谷應該都唔係HAPPY ...

樓主話龍頭學校,唔會係郭和呂吧

兩間澤都唔算龍頭,其實邊間呼之欲出啦

LeeCC 發表於 23-11-6 18:54

係龍頭轉走, 唔係轉去龍頭.

newcomer550 發表於 23-11-7 09:08
係龍頭轉走, 唔係轉去龍頭.

係呀,樓主話由青衣龍頭基督教學校轉走,去其他學校嘛,但唔知係咪係返同區學校

回覆 rabbitbaby1 的帖子

想知小朋友轉左邊間學校

之緣 發表於 23-11-6 16:11
有得祈禱,係咪郭怡雅? 定係呂明才? 因為我唔太認識青衣的教會學校,亨澤青澤都好谷應該都唔係HAPPY ...

青衣主恩呀。
其實人人感覺唔同。識所有街坊同朋友都話呢間好好,得我覺得唔好。可能有比較就有傷害。因為大女之前係讀呢一間私小,老師極有愛心,課程唔谷,功課少。

LeeCC 發表於 23-11-7 09:12
係呀,樓主話由青衣龍頭基督教學校轉走,去其他學校嘛,但唔知係咪係返同區學校
...

轉咗去九龍一間私小呀。佢而家每日返學返嚟都分享學校嘅開心嘢呀。以前只有負面嘅情緒 同埋話每日唔想返學, 同埋每晚都發幾次惡夢。

LeeCC 發表於 23-11-6 18:54

呂有朋友讀緊,好有愛心

回覆樓主:

間學校連上課時間表都係一個地獄更表。 每日lunch後都要上2連堂嘅中文英文同數學。飯氣攻心呀,唉。lunch後應該上啲運動,音樂呀,視藝嗰啲啦。 宜家私小lunch後係唔使上堂㗎。 星期一三做功課星期二四上課外活動好開心。

回覆樓主:

如果自問自己仔女捱得,成績好好,而你又係虎媽虎爸,我好推薦你讀青衣主恩 我想我啲仔女愉快學習,唔好比人壓迫,返學唔好似坐監,所以我決定即時離開。 個人因素離開唔到香港,唯有比仔女讀直資或者私校。

回覆樓主:

其實佢升中成績唔係特別好。我仔讀嗰間私小仲好過佢。 過程又唔谷又讀得愉快

回覆樓主:

仲有在家長日真係O咀, 呢間學校六年得唯一1次家長日。 校長喺禮堂講完嘢之後,家長分班入課室。 一入到課室只有老師講嘢唔比家長發問。 到8點55分pm, 佢哋部電腦個window自動log out,就話夠鐘講家長走。

回覆樓主:

老師講解期間,好冷漠咁講如果小朋友功課啲字寫得肉酸,家長要擦曬佢,要佢哋由頭到再做。我聽完個心都震一震。但係班上竟然冇家長覺得有問題。
每當我喺班group提出問題,總係冇人出聲或者間中有幾個家長串我,太過保護個仔 同佢哋完全溝通唔到,唔啱channel

回覆樓主:

其實連佢哋學校嘅社工都知道間學校有問題, 佢都知道間學校拔尖不補底, 比賽來來去去都係考級頭嗰十個八個小朋友參加。 老師冇愛心,功課又多又深,不過佢話唔方便講出口。所以而家由我把口講咗出嚟, 希望想入主恩嘅家長慎重考慮下。 佢哋小三開始分精英班入到又慘入唔到又慘。 精英班功課多好多。 非精英班就差不多放棄佢哋咁濟, 下一年好難上返精英班。 因為程度上已經拉遠曬距離, 貧者越貧富者越富咁嘅意思。

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160913/mobile/bkn-20160913110610424-0913_00822_001.html

回覆樓主:

大家知唔知呢單新聞? 如果我早啲知道就唔會比個仔入主恩

請問有冇家長可以分享一下主恩學習環境情況?
因為主恩區內都算受歡迎, 睇完真係留言話返學似坐監..地獄更表..老師鬧人...講到咁恐怖............

可pm 新校係邊一間嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊