用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 23-11-14 17:36
如果EK沒有另一面既聲音, 啲POST 咪比人用作賣廣告?咁就會係用家之福咩?
明白人

Rpp 發表於 23-11-14 17:40
兩隻野都係講笑啫,唔玩得咪到處撩人嘈交囉。咩收聲,唔認同你就開口埋口扯其他。
...
任何唔認同"馬騮",必定被批

Rpp 發表於 23-11-14 17:37
我見過年過半百的人而且是同事爭兒女最叻,A君講佢女做督察,B君講做佢女做醫生,最後兩個不相往來。
...
"比較",  唔係個個玩得起.
識可宜止.

medicine 發表於 23-11-14 17:34
係EK,又有幾多個家長真係post過子女學校offer相?
老實講,誰會留當年會考高考成績表?大學及以上畢業成績表都 ...
这个情形,就是名副其实的“讲就天下无敌,做就无能为力”。讲到自己天花龙凤,其实。。。人家的小孩明显就有能力入读香港成绩第一名校,你没有,但却经常攻击这间学校,这是典型弱势小喽罗的做法。

Rpp 發表於 23-11-14 17:40
兩隻野都係講笑啫,唔玩得咪到處撩人嘈交囉。咩收聲,唔認同你就開口埋口扯其他。
...
“兩隻野都係講笑啫“- 你觉得讲笑,但当事人觉得被冒犯。学校里的欺凌就是如此,很多霸凌其他同学的大旧衰都是用这个解释,反而指责受害者懦弱,玩不起。

stillgood20 發表於 23-11-14 17:21
股票討論, 又係爭邊個叻.
no ones fool.

唔係化?

這樣玩法有點幼稚!

是成年人嗎?

猴子爸 發表於 23-11-14 17:56
“兩隻野都係講笑啫“- 你觉得讲笑,但当事人觉得被冒犯。学校里的欺凌就是如此,很多霸凌其他同学的大旧衰 ...
我細囝都受過欺凌.Bad feeling.

medicine 發表於 23-11-14 17:48
任何唔認同"馬騮",必定被批

唔認同猴子爸叫同流合污。

stillgood20 發表於 23-11-14 18:01
我細囝都受過欺凌.Bad feeling.
欺负别人的人,总是用”玩下jie, 讲下笑jie", 就把责任推到受害者身上,只要受害者发声,就是搞大件事/玩不起/多余)。欺负别人的人,除非面对刑责,否则通常连“sorry" 都懒得说。

Rpp 發表於 23-11-14 17:37
我見過年過半百的人而且是同事爭兒女最叻,A君講佢女做督察,B君講做佢女做醫生,最後兩個不相往來。
...

可能兩位同事本來早有心病吧?
在EK 最常見係 A VS B 帖...

最無聊係, 當有人簡單表示了支持其中一方(SAY A), 就有人跳出來輕輕探問為什麼...

當對方真係回答為何為何支持A, 就會開心被批鬥...

我做塘邊鶴見到, 好像成件事有設訂了一個局!

HK-MAN 發表於 23-11-14 17:36
如果EK沒有另一面既聲音, 啲POST 咪比人用作賣廣告?咁就會係用家之福咩?
请你看看#124留言,人家beastiebistro在#121正经留言,却被medicine 利用来攻击SPCC家长,请问这是叫做”另一把声音“?

Poyau 發表於 23-11-14 15:50
各英文試水平可參考 CEFR 對照

GCSE English

嘩! IELTS OVERALL BAND 7 都低唔到 DSE 5級?

物DSE RATE 到自己咁高呢?

猴子爸 發表於 23-11-14 17:56
“兩隻野都係講笑啫“- 你觉得讲笑,但当事人觉得被冒犯。学校里的欺凌就是如此,很多霸凌其他同学的大旧衰 ...

你個網名又起咁得意猴子爸,又受唔到花生友講笑,你又要人人認同你的做法,你又到處去撩交、好多嘈交都因為你而起。

猴子爸 發表於 23-11-14 18:09
欺负别人的人,总是用”玩下jie, 讲下笑jie", 就把责任推到受害者身上,只要受害者发声,就是搞大件事/玩不 ...
如果,是討論區.
善忘.十分重要.

無意義ge野.

當笑話.

一一一

現實中的欺凌.

更用不上,你的方法去停止.

也毫無意義.

Rpp 發表於 23-11-14 18:30
你個網名又起咁得意猴子爸,又受唔到花生友講笑,你又要人人認同你的做法,你又到處去撩交、好多嘈交都因 ...
请你看清楚#121,#124留言,who started the fire?

Rpp 發表於 23-11-14 18:04
唔認同猴子爸叫同流合污。
唔使介意.裝睡的點會容易叫醒?
另一個post,陳Sir講"IT狗",咪一樣囖.

四圍撩交,點知只是小氣鬼,邊有邏輯.

stillgood20 發表於 23-11-14 18:32
如果,是討論區.
善忘.十分重要.
要停止现实的霸凌,最好的方法就是stay strong, stand firm and strike back.

retriever 發表於 23-11-14 18:10
可能兩位同事本來早有心病吧?
在EK 最常見係 A VS B 帖...

兩個老人家的女兒真的做督察醫生,不過,A君經常在同事面前講其實佢唔駛做,阿女畀幾錢佢個月,得閒去金鋪買d金條收藏,另一個B君可能聽到咁講認為唔知咩意思,就搭嘴佢個女夠係做乜乜,反正過程好激烈。最後見面都唔打招呼。

Rpp 發表於 23-11-14 18:30
你個網名又起咁得意猴子爸,又受唔到花生友講笑,你又要人人認同你的做法,你又到處去撩交、好多嘈交都因 ...
delete - 升中派位 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

這個post,邏輯思維能力,顯露無疑.

猴子爸 發表於 23-11-14 18:35
要停止现实的霸凌,最好的方法就是stay strong, stand firm and strike back.
只是低級手法而已.
係忍.
不動如山.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊