用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果仔女申請咗BNO visa , 以後匯俾佢哋係咪要交稅 ...
發新帖回覆
go

[英國] 如果仔女申請咗BNO visa , 以後匯俾佢哋係咪要交稅 [複製鏈接]

比較大額嘅錢,用嚟交學費、食宿等
   2    0    0    0

No need , 學費直接交學校,其他屬gift money ,不需要交稅

frenchfries 發表於 23-11-15 13:37
比較大額嘅錢,用嚟交學費、食宿等
不用。
但有收入(including placement)便可能要了。

2jkidsfather 發表於 23-11-15 16:25
不用。
但有收入(including placement)便可能要了。

利息係收入~

mcl233 發表於 23-11-15 20:22
利息係收入~
Yes.

回覆 mcl233 的帖子

利息都要交稅, 咁定期存款D利息是要交稅?  點交?
如果做PART TIME, 咁公司係咪已經WITHHOLDING TAX?  個人唔駛處理?

LAUGHT 發表於 23-11-20 09:25

抱歉,詳情我唔太清楚,只略知英國稅制比香港復雜,乜都要交稅,免稅額似乎同香港差不多~

Tax on savings interest

https://www.gov.uk/apply-tax-free-interest-on-savings

我都想知,阿女最近喺啲食市搵咗份part time做,個老闆同佢講話學生做part time唔使自己另外報稅(應該出糧已扣起稅先出),我想知係咪真,未得閒search資料,唔知呢度有朋友知呢...

貝珠 發表於 23-11-15 16:20
No need , 學費直接交學校,其他屬gift money ,不需要交稅

Gift money 的limit 是£3000, 給他們的租金和生活費一定超過不少,要報稅嗎?

frenchfries 發表於 23-11-21 22:22
Gift money 的limit 是£3000, 給他們的租金和生活費一定超過不少,要報稅嗎?
...

What you need to know about gifting money in the UK

https://www.raisin.co.uk/taxes/gift-tax/

frenchfries 發表於 23-11-21 22:22
...

Rules on giving gifts

https://www.gov.uk/inheritance-tax/gifts
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊