用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道小學,聖三一堂小學 觀觀聖約瑟英文小學,你會點揀 ...
發新帖回覆
go

培道小學,聖三一堂小學 觀觀聖約瑟英文小學,你會點揀? [複製鏈接]

培道
好:關愛學校,頭一年無測驗考試,唔分精英班,新校舍,九龍城升中校網
但:無net teacher, 唔係英文語境,升中普通。

聖三一
好:happy school,英小,有net teacher,校長係新上任既舊喇沙副校長
但:校舍舊,升中同培道差唔多?(可能)。

SJACPC:
優:英小,好多課外活動揀,升中95%都第一志願 (但見唔到有幾多人入左咩學校,間直屬中學係中中,B2B),近我屋企

但 (我既擔心):係我個仔弱🫣 津幼,SJACPC 1年班教2年班英文,數學教快半年,谷谷谷……

求意見
求用家意見
   1    0    0    0

Yikyikmatiff 發表於 23-11-16 23:31
培道
好:關愛學校,頭一年無測驗考試,唔分精英班,新校舍,九龍城升中校網
但:無net teacher, 唔係英文 ...
3間升中比較普通, 可能聖約瑟英文小學語境會好啲
升中95%都第一志願無咩意思, 大部分band 2中學都得。
3間學費唔平, 升中唔係特別好, 你果區啲九聖天同佐聖天升中都算唔錯

回覆 bighero 的帖子

我自行揀左藍田一間小chur既小學,不過得15分唔會入到,唯有等大抽獎加扣門

回覆樓主:

九龍城校網升中一流。。

回覆樓主:

培道

Yikyikmatiff 發表於 23-11-17 22:09
回覆 bighero 的帖子

我自行揀左藍田一間小chur既小學,不過得15分唔會入到,唯有等大抽獎加扣門 ...
48校網果幾間熱門, 15分就好大機會無望。見你揀培道同聖三一, 即係你都想去九龍城校網。到時放榜後可以試下去41,34,35校網啲學校叩門

Yikyikmatiff 發表於 23-11-16 23:31
培道
培道肯定有愛心過st Joe, 校長冇愛心,而且除非你係full time ma, 否則有排你跟。我仔成績好好,但大部分係家長功勞,St joe 好多方面唔好,我仔個班上年走10個,你考慮清楚先。

ericdozo 發表於 23-11-18 08:39
九龍城校網升中一流。。
一流還一流,你首先要做到個埋band 1 學生,而且仲要睇學校有幾多band 1 位。

siucheng2000 發表於 23-11-18 21:15
培道肯定有愛心過st Joe, 校長冇愛心,而且除非你係full time ma, 否則有排你跟。我仔成績好好,但大部分係 ...
家長要D 咩你指?因為正常小學,好個批都一定係家長跟得好貼的,你唔跟,比神校你都可能只係下游分子。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-18 21:52
一流還一流,你首先要做到個埋band 1 學生,而且仲要睇學校有幾多band 1 位。 ...

培道 升中派位 網上有得睇。。 家長可參考schoolland, 同 big exam 就計到幾多B1升中位。 呢兩年畢業生入B1學校都吾差(超過47%)。。
仲有 九龍城升中網 B1學額過多。。。所以B2生都入到B1學校。。。

ericdozo 發表於 23-11-18 22:42
培道 升中派位 網上有得睇。。 家長可參考schoolland, 同 big exam 就計到幾多B1升中位。 呢兩年畢業生入B ...
黎兩年多人移民,走左好多band 1生,所以好多學校都進取左,就算band 2 都鼓勵抽band 1,為左做靚條數。所以黎兩年見到好多學校都派得好好,由奇多人移民的名校網,更易入band 1,但過2,3 年仲做唔使再黎個% 先係問題所在。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-18 23:09
黎兩年多人移民,走左好多band 1生,所以好多學校都進取左,就算band 2 都鼓勵抽band 1,為左做靚條數。所 ...
雖然而家band 2生入band 1中學係易咗, 特別係九龍城校網。但培道學術方面算比較淺, 升中唔會有咩大優勢

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-18 23:09
黎兩年多人移民,走左好多band 1生,所以好多學校都進取左,就算band 2 都鼓勵抽band 1,為左做靚條數。所 ...

培道2023年44%升英中
唔計B2英中 近⅓升B1/近B1英中

培道2023年升中派位 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3878788&pid=49274183

培道

SJACPS 2023年升中派位公布
只見27.5%升直中(包括在EMI 94.2%)
無其餘英[文班?]中學名單各校人數

SJACPS 2023年升中派位 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3878834&pid=49275006

培道
聖三一新上任既舊男拔副校長, 唔係喇沙

培道小學<---有愛心,happy school (我囡小一&小三都收過offer)

聖三一堂小學<---校網靚,校長好好,感覺幾好,但唔係好夠英文 (我囡小三收過offer)

觀觀聖約瑟英文小學<---我大仔現在讀緊p6。 英文語境真係好好。
我大仔英文從來無補過習,p5升p6 暑假考 pet 已經a左。

阿仔成績排中間左右,但英文好,暫時in 左2間直資,優才去到2nd in,1月出offer。

剛剛出左第2次呈分試成績,
全班家長入課室問班主任學生banding及選校策略。老師話我仔band 1中,自行可以試港島st joe,聖言留返統一派位抽。 勁果d同學真係可以報九華/喇沙/ st paul boy/ 港島st joe,但都仲會有d 同學得band 2 or 3 上返中學部。小學部上中學部,通常入精英班,其實都唔差。但好似要揀理科先係英文班。

上年畢業有人成績排中間都入到聖言。

konachoy 發表於 23-12-21 18:15
培道小學
St Joe中學有5 班、雙班主任制:D及E 是精英班、英文教學、有外籍老師做班主任及教英文、英文書用深一級。E班更注重英作。
A班輔導班、小班教學、有額外課後免費補課。
A-C 的science 及humanities 也是英文教學

培道 升中派位 網上有得睇。。 家長可參考schoolland, 同 big exam 就計到幾多B1升中位。 呢兩年畢業生入B ...
2023畢業,聖三一接近6成去band 1,神校都有15%,
但差嘅都可以好差

今年轉左校長會唔會好左就等睇2025年結果

培道
阿仔之前讀聖若瑟英文小學,身邊熟悉的同學仔都在自行階段考到超好的中學,也有很多獲派EMI,我最滿意的是阿仔能講到一口非常流利的英語,之前同學仔都在校園以英語作溝通。

請問點樣由 schoolland同 big exam 計到幾多B1升中位?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊