用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

fatman69 發表於 23-11-29 12:47
咁谷post,好快港同會被列入EK 三大箭靶之一!
我都有咁嘅感覺,只要有乜嘢負面消息,肯定被圍插

醒目開學勳章

mimwing 發表於 23-11-27 19:59
重點係叻自然叻,同讀邊間band 1學校無大關係,

尖嘅好多都慳錢唔讀港同,一樣咪幾科5**
同意,如果自己個小朋友唔係嗰個級數,就算俾佢入到超級名校都冇用啦,咪又係考唔到好成績
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

hollyword888 發表於 23-11-27 12:27
2023 收集 DSE 成績學校資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877193

好期望這些比例數字的後面,附上考生人數。

回覆 leonwang2022 的帖子

選校第一眼,大家都睇成績,跟住睇理念,名氣,獎項,運動,學校位置等等,但有一點,如家長说,我會提醒家長看看中一入讀人數,及最後出賽人數,就算街外大吹,如何多人去外地升學,或向更好學校進法,移民等等,如果出賽比例等於或低於七成就要非常小心,小朋友在中學會高速成長,变數大。小學如何尖,同家長如何融洽,到中學都有幾會出事,這時就要看學校,學校関愛,不放棄,加上同學鼓勵,小朋友是感受到,又怎會想離開呢。

回覆 lot888 的帖子

完全讚同。

lot888 發表於 23-12-3 10:05

選校第一眼,大家都睇成績,跟住睇理念,名氣,獎項,運動,學校位置等等,但有 ...

中一學位,144人;DSE 考生,75人。但Band 1A成績喎⋯⋯

piyohk 發表於 23-12-3 18:49

中一學位,144人;DSE 考生,75人。但Band 1A成績喎⋯⋯:win ...

請問哪一間?

smallsoso 發表於 23-12-3 20:20
請問哪一間?

得一間目標,又係MSS2018 88 人、2019 95人、2020 98 人、2021 79人、2022  81人、2023 75人,永遠「名譽1A」

友校2023都係180人,畢業 125人,留意過幾年,年年差不多!代表咩?代表早幾年不穩定性囉,間間學校情況差唔多囉!

2kidsMUK 發表於 23-11-28 23:01
德望和DBS沒有公布成績?

DBS 2023年文憑試成績 #913
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49278933

piyohk 發表於 23-12-3 18:49

中一學位,144人;DSE 考生,75人。但Band 1A成績喎⋯⋯:win ...
MSS真的是有点不一样。虽然多人出国,但校内气氛自由,英文超强,只是中文偏弱而已,自有独特传统名女校的气派。定位“永远名誉B1A”,实至名归。

猴子爸 發表於 23-12-4 10:27
MSS真的是有点不一样。虽然多人出国,但校内气氛自由,英文超强,只是中文偏弱而已,自有独特传统名女校的 ...

完全是「性价比高」傳統名津,學校文化自由,多年留低只餘(約)~55%學生,很大機會是小班教學, DSE 4+ 成績好(百分比高),2+ 成績差不多是100%。

piyohk 發表於 23-12-4 12:41
完全是「性价比高」傳統名津,學校文化自由,多年留低只餘(約)~55%學生,很大機會是小班教學, DSE  ...
特别是本身英文差,想读中学时英文进步神速,大抽奖抽入去就最理想,里面的英文语境一定帮到手,而且不是死谷那种,不比太担心初时成绩跟不上,压力太大。

lot888 發表於 23-12-3 10:05

選校第一眼,大家都睇成績,跟住睇理念,名氣,獎項,運動,學校位置等等,但有 ...

真心請教,點樣可以睇到「出賽」人數?

先謝謝。

happyson123 發表於 23-12-4 13:43
真心請教,點樣可以睇到「出賽」人數?

先謝謝。

睇學校報告會睇到,如spss 每年5班,正常中一人數有180人(但2022得153人),見今年學校報告上年s6只有125人,中間啲人去哂邊?!正路嘅人(唔係動物)都會客觀睇到情況係2019年起到今年,學生流失好高,讀唔上走,一定有,出國讀、轉國際轉校都有機會,但要知道絕對係咪成績關係勸退,真係唔知可以起邊個途徑知道!但所謂勸退,相信直資係比官津易,其實程度唔啱,讀其他學校未嘗唔係好事。

PTL_L 發表於 23-12-4 13:55
睇學校報告會睇到,如spss 每年5班,正常中一人數有180人(但2022得153人),見今年學校報告上年s6只有125 ...

多謝賜教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

睇學校報告會睇到,如spss 每年5班,正常中一人數有180人(但2022得153人),見今年學校報告上年s6只有125 ...

SPSS學生人數少咗31% (1-123/179),還要無插班生,一定係學校問題:不幸兒童學校,童年陰影事件簿(註:何文田B1A學生家長分享)。成績更不堪一提。
MSS學生走咗48%(1-75/144,還有收插班生),一定唔關學校和學生事。

piyohk 發表於 23-12-4 15:31
SPSS學生人數少咗31% (1-123/179),還要無插班生,一定係學校問題:不幸兒童學校,童年陰影事件簿(註: ...
SPSS F.2-F.5 都不收插班生?MSS F.6 75人,已经包括插班生? 离开的人数又真的很高。不过MSS学生离开相信应该都是出国,因为它是绝无仅有的津贴国际学校,一般来说国际学校甚少会因为成绩而劝退学生吧。

醒目開學勳章 王國長老

其實鬼知流失咗嘅學生去邊咩,咁多陰謀論做咩
插班唔啱心水咪唔收,唔通為咗避免塘邊鶴多多猜想,點都要「質」滿佢?

猴子爸 發表於 23-12-4 15:49
SPSS F.2-F.5 都不收插班生?MSS F.6 75人,已经包括插班生? 离开的人数又真的很高。不过MSS学生离开相信 ...

傳聞:可以申請SPSS高中插班生,但好似因為受歡迎學科(PCB)唔會分到位俾插班生,所以唔會有人插入,而學校年報多年寫無收插班生(唔知真定假?)。
MSS每年有收插班生,不過都係「識人」(請不要問「分享人名」)。

一班冇36人咁多喎?師姐計錯數...今年開學都係16x幾個人..有時開學前幾日學生跳去更好學校,學校亦唔會再call 後備..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊