用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

jiljill 發表於 23-12-23 16:48
MSS

上次咪講過,你話MSS校長話佢哋DSE英5**係15%, 但DGS係31%. 即使單論英文,DGS都係領先好多喎。

Dylanli2017 發表於 23-12-23 15:44
認同。中學收咩學生就自然大部分都出翻相應成績。自己小朋友仲未升讀中學既,有d家長可能以為入左邊間最top ...

你意思係SPCC 英文set one都係咁樣教書?

twhkleung 發表於 23-12-23 22:08
你個人都真係幾奇葩, 話人地hostile, 又話人地mean,重要点出別人喜好來警惕对方.
人地問那埋hostile到你d ...

「重要点出別人喜好來警惕对方.」 : 閣下經常喺EK講SMC有幾好,我梗係記得啦,通常要convince人,梗係講d同對方connect到嘅嘢,呢啲又點樣叫做「警惕對方」呢?
至於話「mean」,好多時可以意會,不可言傳,如果係我會錯意,我可以講聲對唔住; 如果其他會員都感覺到twhkleung係mean嘅,有你哋嘅understanding已經足夠了。
正所謂:呢個世界mean人何其多,多一個唔多。

jiljill 發表於 23-12-23 23:41
一個半沒落嘅前貴族學校,一個如日方中全港 No. 1 女校,客觀上無得比。
...

做乜嘢你話人哋係「一個半沒落嘅前貴族學校」? 但你又話永遠愛佢(同埋MCS)嘅?

twhkleung 發表於 23-12-24 00:04
原來係羣衆批鬥高手,咁我講对唔住先.你就算話太陽北面升起都是对的。
...

乜嘢叫做「抹黑」,現在就有個活生生例子。相信各位會員都係心水清,明白事理,看人看事很準確的人。

我冇嘢再發表了。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

twhkleung 發表於 23-12-24 01:11
还有一点minor的but important.
"閣下經常喺EK講SMC有幾好"

呢樣野我就真係睇唔過眼,換咗係我,如果我個仔入咗一間學校後,脫胎換骨,有更好嘅成長及出路,呢間學校就係我嘅恩人。我使乜做乜嘢disclaimer:只係我個仔嘅personal experience, 我唔擔保呢間學校真係好好㗎…
我吥!係我嘅話,我只會撐呢個「恩人」到天腳底。冇錯,呢啲叫做義氣,不過通常讀得書多,高高在上嘅mean人未必會有嘅。

bettyay 發表於 23-12-24 09:14
阿猴子先生,你咁指明我話,我無法唔再回應你,第一,我並不是MCS家長,第二啲mean係你「意會」出嚟,並 ...

閣下係唔係mean, 之前都有其他會員有回應,都不需要我再多言了。
人,都係唔太識自省,成日話以前就點,依家就差了,但又唔諗下自己自恃為老會員,點樣對待一d持着同自己睇法唔同嘅人。

bettyay 發表於 23-12-24 09:31
靈頑不靈有其他會員有你一樣睇法就代表是事實?會唔會天真了一點?那你唯有繼續圍爐

你提到DD仔個post, 唔係話嗰個post影響我d乜,而係讓我知道邊d mean人係會咁樣去攻擊其他肯做嘢嘅人,我咪有戒心囉。

bettyay 發表於 23-12-24 09:31
靈頑不靈有其他會員有你一樣睇法就代表是事實?會唔會天真了一點?那你唯有繼續圍爐

我以為你係MSS家長,原來唔係,再估你係MCS家長,又唔係,我咪再估落去囉,真係冇其他意思。好,我delete咗個學校名先,唔好意思!

bettyay 發表於 23-12-24 09:45
你只係避重就輕,沒有回應你係咁講一嗰與討論冇關的資料,這行為是對的嗎?你係咪對人唔對事?你係咪做緊 ...

我講過,如果對方係有禮貌、善意嘅討論,我何時會拒絕?如果係我會錯意,我亦願意道歉,但若果對方只係存心叼難,我亦不會退讓。可能就係咁,咪整到我好似好多敵人咁囉。不過冇辦法,我份人就係咁,愛恨分明。

dreamdream081 發表於 23-12-24 10:11

不用浪費時間討論,聖誕佳節,休息下,和家人好好度過

多謝你嘅提醒!同haters糾纏係可以無止境嘅….

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bettyay 發表於 23-12-24 11:25
佢最叻咪拎人嚟擋囉!

開個post係為DD之前做過嘅嘢而繼續

相信大家都見到好多haters留言,話我品格惡劣,而事實上係咪有可能真係咁呢?
我懇請心水淸嘅大家,如果有時間,可以由第一個留言開始睇到依家。如果我有錯嘅,請指正,我願意改善的。若果係haters嘅問題, 大家心裏知道就得. 多謝!

Goodluck2022 發表於 23-12-24 12:19
為何 MCS 沒公布5 + ?

MCS冇公佈CEM嘅5+

媽媽不動產 發表於 23-12-24 12:30
係,你品格惡劣,好多有參考價值嘅post都俾你ruin咗,如果你願意改善就最好!唔該晒!
...

你又冇指出哪個留言,哪個反應,本身又態度惡劣,你只不過係one of many haters而已。

LSYHK 發表於 23-12-24 12:38
你真係接受別人的意見嗎?
順你意者你接受
逆你意者就是別人mean 你 就是haters

多謝你比較持平嘅留言。有見及依家咁熱鬧,d haters出晒嚟,好似羣魔亂舞咁,而我又當然唔怕啦,張無忌喺光明頂都一人單挑六大門派啦。(haters又會跳出嚟話:你憑咩同張無忌比呀?嘻嘻)
我都好想再一次講清楚:
由於中學公佈成績方法不一,升中家長好難先可以比較到心儀中學嘅學術成績,而學校排名就係為咗方便家長學生做決定。如果要做排名,基於乜嘢準則好?4+? 5+? 3322? 3大率?混合?
我係支持中英數 5+嘅。
原因:
1. 中英數係必修科,所有人都要考。冇乜水份。
2. 中芵數係學術嘅根本,亦都係最能反映中學6年期間如何栽培學生。
3. 5+基本上佔全考生10-15%,足夠反映成績嘅優越性
4.點解要睇「優越性」?因為家長目標係英中,而英中收小六學生時,係有起碼八成半全港成績排喺前列4成中嘅,擁有已經係比較拔尖嘅學生,對呢啲中學亦應該有更高嘅要求。
5. 呢個榜主力在乎「競爭力」,如果只講4+,3322, 其實對大學選科係冇乜幫助嘅,家長選全英中學時,都會考慮該學校嘅拔尖能為先, 補底為後。此外,有啲學校雖然4+高,但5+可能低,如果冇同時公佈4+同5+之下,「假設」4+同5+份量一樣,就會對該學校程度作出誤判。
6. 此榜嘅缺陷,就係全港只有三分之一中學有公佈中英數5+, 冇公佈嘅學校,咪冇得上榜,而(emoji)d學校家長咪好唔開心囉。對呢樣野,我都無能為力㗎,你哋鍾意鬧就鬧啦。

hiuching8 發表於 23-12-24 15:50
最能反映學校實力的是教育局的增值數據,學生成績進步係最重要

呢樣野係重要,但睇不出學校嘅競爭力。

Zleep 發表於 23-12-24 22:10
真係唔知嘈黎做乜,冇排名咪冇排名,兩袖清風,有乜好介懷?
唔通讀QC 包尾的又會覺得QC 整體cem 5+率高 ...

世事都被你看透了

蛋白超人 發表於 23-12-24 22:10
直資政策 人口變化,中學嘅排名及「名校」名單已經開始大洗牌,如果沒落貴族中嘅家長唔願意接受「變幻原是 ...

好明顯,似乎好多人好受落jiljil所發明嘅「沒落貴族中學」呢個稱號
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊