用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 DSE成績分析
樓主: Sing13
go

2023 DSE成績分析   [複製鏈接]

nucleotide 發表於 23-12-25 22:54
你睇吓你似乜?
好哋哋去討論
詞窮就寫埋啲不倫不類的嘢

呢位人士真係咁㗎,冇辦法,人本身個品格同埋capacity有limitation.

回覆樓主:

我個人認為,  中學結下的人际網絡, 还是有的, 特別是出名的學校, 甚至男校, 這同成人世界的人际網絡有明顯不同, 成人世界可是講利益關係, 階級關係, 但中學特別係男校, 佢哋講係兄弟情, 少年人結下的感情, 可以一生兄弟, 兄弟有事大家一起幫助, 這不是金錢買到, 過去男校有好多呢啲故事。

我覺得都是聚焦返成績既比較吧,至於校友既關照,有啲人既經歷覺得好重要,有啲人從未收益過,冇標準亦冇肯定答案。
中學階段目標都是幫你入到間心儀既大學。

Sing13 發表於 23-12-26 09:30
我覺得都是聚焦返成績既比較吧,至於校友既關照,有啲人既經歷覺得好重要,有啲人從未收益過,冇標準亦冇肯 ...

看看#8吧,人家正是不只聚焦在成績,才會問1B傳統名校 vs 1A地區中學呢!

有沒有留意,從未收益過的,正正不是名校畢業生!

liverpool2023 發表於 23-12-26 13:48
看看#8吧,人家正是不只聚焦在成績,才會問1B傳統名校 vs 1A地區中學呢!

有沒有留意,從未收益過的,正 ...

港島區兩間男校,另1間永遠名校,不同年代。
1. 幾十年,不同行業,無往來。
2. 13年同學,同行,專業人士。噢,識嘅,不過無往來。
3. 11 年同學,今年DSE。依,唔識,唔知道有咁嘅同學。
4-6. 不同年代畢業生,同行。師妹呀,努力加油啊。跟著,無往來。
港島區兩間B3男女校,又係不同年代,不同跑道(有人三大畢業,有人中五完成學業),每年也聚餐。
人脈網絡是建立於人?還是建立於校名: 互惠互利?

P.S. 抱歉,懶惰,按咗引用回覆

piyohk 發表於 23-12-26 14:06

港島區兩間男校,另1間永遠名校,不同年代。

很好,有另一個角度出現

那麼,我又想知道:
這些名校畢業生的子女,有沒有想進父母的母校呢?

liverpool2023 發表於 23-12-26 14:36
很好,有另一個角度出現

那麼,我又想知道:

1. 1個無俾兒子們讀,孩子亦唔想上(已經大學畢業);1個只生女。
2. 有,讀唔上。見面,都係講個仔點、點、點。轉唔轉校?唔轉。
3. 阿媽用前兩代「人事關係」,安排咗入讀。永遠名譽,不過, DSE無1ABC成績;唔知道有乜同學;又有讀唔上。
4-6. 舊同事和新一代,未來嘅發展,唔知道。

父母可問自己,有冇用到中學網絡,有冇言過其實

piyohk 發表於 23-12-26 15:49

1. 1個無俾兒子們讀,孩子亦唔想上(已經大學畢業);1個只 ...

如果這樣,証明即使你那些個案家長自己沒有與校友聯繫,卻還是認為母校是值得驕傲(正如我前面所說的proud of)。

那似乎還是符合我的推測:讀傳統名校的學生會比一般學校的,更proud of自己的的母校。

假如不是因為所謂的人脈,那可能是有比人脈更重要的價值吧!

地區名校普遍只有本地視野,頂多去到大灣區
傳統名校會提無供多D國際視野訊息同機會

把唔把握到?有冇人際網絡?睇自己。
不過最緊要係,入學校讀書,邊樣係主菜?邊樣係配菜?
今時今日,有本事係IG/Youtube吸番幾十萬粉絲,自然有人際網絡

Dylanli2017    發表於 23-12-26 17:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bettyay 發表於 23-12-25 12:41
啱!所以有時好難一概而論,但係都要著住校服。我回覆時理解人脈網絡係畢業工作後,有冇識人好過識字嘅狀 ...

你這個例子,我會改為上司是旦LS或者DBS師兄,如果見到兩個申請同一職位,只有一個位,兩個申請人,都employable ,你會選擇那一位,會不會合理一D?

利申:other things being equal, 我會優先考慮師弟。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-12-26 16:46
你這個例子,我會改為上司是旦LS或者DBS師兄,如果見到兩個申請同一職位,只有一個位,兩個申請人,都empl ...
呢個情況以往好常見,以往政府AO,大公司,醫管局,經常都係嗰幾間學校嘅畢業生為大戶
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-12-26 16:53
呢個情況以往好常見,以往政府AO,大公司,醫管局,經常都係嗰幾間學校嘅畢業生為大戶 ...

我當然有的放矢,

兒子試過在QM做shadowing,個手術完咗,個主刀醫生主動介紹自己係師兄,返學校可以加佢個名做memtor。兒子奇怪佢點解知道佢係師弟?他看到個臨時工作證張相條校呔就知道。

你講以往好常見,現在變咗講xx話來分?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 23-12-26 16:53
呢個情況以往好常見,以往政府AO,大公司,醫管局,經常都係嗰幾間學校嘅畢業生為大戶 ...

仲係大戶,咪或許存在既少少優勢囉,除非呢班前人退晒休~

回覆 hkpapa852 的帖子

這亦是山頭主義嘅形成,引伸很多問題,其他人難於介入。

有料子的,有network可錦上添花
無料子的,有network都未必用唔著
讀咩學校,出社會做上司,都可以關照師弟 (假設師弟係up to standard)

Dylanli2017    發表於 23-12-26 17:17

liverpool2023 發表於 23-12-26 16:30
如果這樣,証明即使你那些個案家長自己沒有與校友聯繫,卻還是認為母校是值得驕傲(正如我前面所說的proud ...

“Proud of” 諗多咗啦。
以上嘅例子,有能力嘅,母校不作第一優先次序。
平凡嘅,諗住躺平食老本,期望指鼻哥入大學。睇吓admission team 會唔會「腥講」「傳統」「名」學校優先?現今大學嘅生態環境,如果有用,大灣區/國內大學嘅人脈資源可能更有用。

Dylanli2017    發表於 23-12-26 17:32

piyohk 發表於 23-12-26 17:29
“Proud of” 諗多咗啦。
以上嘅例子,有能力嘅,母校不作第一優先次序。
平凡嘅,諗住躺平食老本,期望指 ...

如果有校友家長認為香港傳統名校有可能是優勢,那不是正代表他們也認同傳統名校優於非名校嗎?

說到底,讀名校的父母+沒有讀名校的父母,都想把孩子送去名校,那不是已經是用腳投票嗎?(回應上面樓主說的只要看學校成績而不用理會所謂的名/非名校)

至於你說的其他優勢,就不是這裏考慮的兩個情況吧?

入左傳統名校,將來有冇人關照好難想得咁長遠。
直接係中學階段有咩好處呢?
1. 幫手安排假期遊學團(其實都唔係比翠明假期平)
2. 有師兄返來講職業導向(其實間間都會有)
3. 校友捐錢,高主教中學部當年搞小班教學,咁就唔止口惠而且實至啦。
仲有咩?

ANChan59 發表於 23-12-26 17:03
我當然有的放矢,

兒子試過在QM做shadowing,個手術完咗,個主刀醫生主動介紹自己係師兄,返學校可以加佢 ...

你說的情況,就是我前面回應的

當你身處那些學校,即使你不主動,你也會被主動相認(兄弟情)。
當然,你還是要有個人能力。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊