用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE2023中英數排名
樓主: liverpool2023
go

DSE2023中英數排名   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-12-27 03:37

B1/(前)英中2023年5+列表

謝謝補充

我會(希望)盡可能把你的補充,備註讓大家看到

不過,如果這個表內有資料要更新,我也無辦法,因為來源不在我(我沒有這樣偉大去做一個),而且我也沒這個時間和能力去做

蛋白超人 發表於 23-12-26 23:32

鼓勵閣下可以製作一個2023 IAL嘅成績排行榜,大家都好想 ...

也可以 制作另外一个IB 排行榜!

liverpool2023 發表於 23-12-27 07:35
謝謝補充

我會(希望)盡可能把你的補充,備註讓大家看到

你可以先在 iPad/iphone 去capture 個列表
然後在「圖片」打開呢個已 captured 的列表
就可以 highlight 所有列表中的數據
再copy&paste 落Excel/Numbers度
咁就可以隨意修改加減列表的數據
很方便的

咁當然修改數據某程度是侵犯了猴子爸的原作
若猴子爸看到這個po
可以講聲容許有心的網友這様做
若猴子爸已被惡言趕走,不再在EK出現
網友為了造福後人這樣做都不會有異議的

我唸呢個數據表除咗俾EK家長一個熱烈討論机會,亦吸引到某D校長,辦學圍体注意。可能玩多一、兩年,大部份學校唔再公開 5+資料,最多喺開放日透露小小。都好嘅,水清則無魚,留返D想像空間俾家長。

nucleotide 發表於 23-12-27 08:56
你可以先在 iPad/iphone 去capture 個列表
然後在「圖片」打開呢個已 captured 的列表
就可以 highlight  ...

多謝你教我這個小技巧
猴子爸應該還會有新的update
到時看看是否還有需要吧?

lot888 發表於 23-12-27 10:13
我唸呢個數據表除咗俾EK家長一個熱烈討論机會,亦吸引到某D校長,辦學圍体注意。可能玩多一、兩年,大部份 ...
不要天真以為有學校因為呢D所謂統計而變得更透明,歷史話我地知,部份學校反而只會將更多嘅資料收埋只有「學店」先重視EK/網絡上嘅留言/評論
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-12-27 10:42
不要天真以為有學校因為呢D所謂統計而變得更透明,歷史話我地知,部份學校反而只會將更多嘅資料收埋只有「 ...
《學店》一詞點解?

lot888 發表於 23-12-27 10:13
我唸呢個數據表除咗俾EK家長一個熱烈討論机會,亦吸引到某D校長,辦學圍体注意。可能玩多一、兩年,大部份 ...
越辨越明既表表姐!我可唔可以支持你呢個想法?

HK-MAN 發表於 23-12-27 11:01
《學店》一詞點解?
低成本「借殼辦學」後收天價學費個類牟利辦學機構
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

宜家D小學識玩咗?唔再公報小朋友入勁校數目,只講入咗邊D學校,或'近幾年'入咗邊D學校。如家長再用放大鏡玩游戲,估計中學遲D只報入3大率,或入8大率,甚至继續升學率,到時家長又回到石器時代,靠估。

hkpapa852 發表於 23-12-27 11:10
低成本「借殼辦學」後收天價學費個類牟利辦學機構

哦,謝謝。即係佢哋會派員駐守討論區幫手造勢、炒熱再廣泛傳送去小x書果類地方…然後豬籠入水?

回覆 hkpapa852 的帖子

如果係咁,我就純讀補習社,林溢欣,留返個位俾我呀!

lot888 發表於 23-12-27 11:15
宜家D小學識玩咗?唔再公報小朋友入勁校數目,只講入咗邊D學校,或'近幾年'入咗邊D學校。如家長再用放大鏡 ...

已有直資做緊, school report 無3322比率, 只提供每科2及以上比率, 及升謮本地及海外大學學士比率

poonseelai 發表於 23-12-27 11:27
已有直資做緊, school report 無3322比率, 只提供每科2及以上比率, 及升謮本地及海外大學學士比率
...
名校SSC都係咁(只係多咗3322)睇開D

hkpapa852 發表於 23-12-27 11:32
名校SSC都係咁(只係多咗3322)睇開D

純粹搭下咀, 無話睇唔開

長知識。校長好嘢,有遠見。

mimwing 發表於 23-12-27 02:01
考IAL 根本就係中文無咁好嘅學生,實力最多同考dse 成績差唔多或更差,
因為IAL 唔見得會難過DSE..
唔知呢個結論點得嚟?個人感覺?

Poyau 發表於 23-12-27 03:37

B1/(前)英中2023年5+列表

請教SPCC同DGS 整體5+幾乎一樣但人均5+卻明顯SPCC高,可以如何解讀2校人均5+的差異?

gabejang 發表於 23-12-28 08:03
唔知呢個結論點得嚟?個人感覺?
边个难,边个易,其實好难比,睇下"难”的定意係乜
講考題难,DSE应该难d,因為会問得刁鑽d

講個syllabus ,应该就A-level大d,即要讀多d同会考多d

講考生人數,相信AL多d或多好多,詳細d就要比較拿边個grade既比例大d

但從另一角度冧,如果兩個考試,認受性一样,人地話或有数句顯示某個試易d拿到同級成績,咁係咪应該简果個

學生係為乜考試?最終目标係想入到心儀的大學同degree
,而唔係為左考試而考試

如果為左顯有能力考個难d既試而捨易取難,一時唔小心,咁米好唔底

bettyay    發表於 23-12-28 09:24

gabejang 發表於 23-12-26 23:47
請問有冇人知道spcc dgs spc 的 ib/ial : dse考生比例
剛睇返spcs 今年原來係64人考DSE, 65 人考GCE IAL:s ...

SPCS於升中五分流DSE/IAL時,非DSE學制人數不能多於升班人數50%。今屆畢業同學於中五分班為80:79定78人,2年間其實仍然不斷有同學移民/海外升學等,最終畢業時的64:65比例。

SPCC於升中四分流DSE/IB, 非DSE學制人數百分比跟SPCS相同,但最終2邊考生要睇下school report 有冇講,或有待在讀家長分享。

DGS於升中五分流DSE/IAL,非DSE學制人數百分比不能多於30%

據知前2者學校以學生意願及合適性選學制,以SPCS而言,選IAL多為成績優異及有意海外升學同學為多,當中也有不少成績好嘅同學考DSE的,否則怎可能保持現有DSE成績?

而直資學校有幾多百分比可考非DSE學制人數,是由教育局批核。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊