用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國修讀牙醫
樓主: lowyick2022
go

[英國] 英國修讀牙醫 [複製鏈接]

其實一日未有明確政策,都好難講回港執業容易,可能係我悲觀(emoji),問過香港牙醫學會,回港考執業試安排,都要case by case去批,係英國有執業資格,都唔一定批你係香港考執業試。

題外話,我仔現在喺英國每星期都去牙醫診所度睇醫生工作,當work experience 同時喺香港亦都有跟牙醫工作,他說英國醫生比較hea,收費亦都貴過香港。
他諗住只報港大牙科,入唔到就算,留英國讀其他科,因為唔想煩考多個執業試,以英國的經濟狀況,要賺錢一定係返香港

cfs 發表於 24-2-22 12:05
題外話,我仔現在喺英國每星期都去牙醫診所度睇醫生工作,當work experience 同時喺香港亦都有跟牙醫工作, ...

好叻仔呀,搵到兩地嘅work experience, 讚!我記得你提過你仔要返香港搵食,佢唔係太喜歡英國,點解入唔到HKU牙醫,佢會在英國讀其他科? 直接經non jupas在港讀bachelor 更佳呀!

你仔year 12? 咁要快啲好好安排,HKU Non Jupas 個程序去得好快,9月你要整資料報名,12月面試,1月已出第一輪面試結果。放心,英國和香港一樣,牙醫非常缺人,私營市場都十分搵錢,香港讀唔到,英國讀都唔係壞事,最緊要是自己興趣:)

TTEE1819 發表於 24-2-22 12:19
好叻仔呀,搵到兩地嘅work experience, 讚!我記得你提過你仔要返香港搵食,佢唔係太喜歡英國,點解入唔到 ...

Hello,又遇上你。係呀佢喜歡返香港搵食及搵錢,哈哈,佢話英國食物吾吸引。不過佢喜歡英國的教學模式,本身都唔諗住返香港讀大學,有一次啲朋友介紹佢入行做牙醫,叫佢去診所體驗下,佢睇完之後都可以接受,就是但考到便回來啦不過成績唔係好勁,其實機會吾大。其他科目我都會叫佢報下,收先算啦

香港牙醫系真係好難入,去年有人報牙醫入唔到,但比佢入醫科仲要full scholarship.

angelleungyp 發表於 24-2-20 17:59

可能每間英國牙科大學都唔同,我囝仔已經 year 5 ,沒 ...

請問英國讀牙科係咪5年便可以畢業?另邊間K字大學唔掂?thx

rubycourt 發表於 24-2-26 16:56
請問英國讀牙科係咪5年便可以畢業?另邊間K字大學唔掂?thx

UK Dental schools

https://www.bda.org/advice/careers-in-dentistry/career-advice/dental-schools/

Undergraduate dental schools

Birmingham
Bristol
Cardiff
Dundee
Glasgow
King's
Leeds
Liverpool
Manchester
Newcastle
Plymouth
QMUL
QUB
Sheffield

Graduate entry dental schools

Aberdeen
Central Lanchashire

Postgraduate only dental institutes

Edinburgh
UCL

Poyau 發表於 24-2-26 19:46
UK Dental schools

https://www.bda.org/advice/careers-in-dentistry/career-advice/dental-schools/

謝謝分享!

manning2014 發表於 24-2-21 12:28
英國畢業牙醫回港執業以前難。將會變得容易,因為會好快好似西醫咁、有新政策推出,回港幫政府做一段時間( ...
引入海外牙醫|《條例草案》3.28刊憲 本地牙科畢業生實習要求最快明年適用

《條例草案》就引入合資格非本地培訓牙醫增設新途徑

https://std.stheadline.com/realtime/article/1989534/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%BC%95%E5%85%A5%E6%B5%B7%E5%A4%96%E7%89%99%E9%86%AB-%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E8%8D%89%E6%A1%88-3-28%E5%88%8A%E6%86%B2-%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E7%89%99%E7%A7%91%E7%95%A2%E6%A5%AD%E7%94%9F%E5%AF%A6%E7%BF%92%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%9C%80%E5%BF%AB%E6%98%8E%E5%B9%B4%E9%81%A9%E7%94%A8

Good news

香港報讀牙醫,係唔係一定要有暑期工作經驗先機會高

回覆樓主:

如果有暑期工工作經驗當然好,但HKU和UK大學每年暑假都有醫療的體驗班,我覺得都足夠,因為只為寫PS和面試更多資料可用,個人認為最重要的都是公開試成績夠好,這是最重要的,另外UCAT高分亦是關鍵。

請問A level係咪要4科A*,才有機會考到入牙科?

我聽聞英國可以報dental cere / hygiene 之後再讀Master of Dentistry 都係一條路,想請教下

zom_win 發表於 24-4-5 19:14
請問A level係咪要4科A*,才有機會考到入牙科?

每間大學要求唔同,有4科要A*,亦有3科要A*,亦有個別會要求必須有生物或物理,詳情應自行上心儀大學瞭解

lowyick2022 發表於 24-4-5 19:22
我聽聞英國可以報dental cere / hygiene 之後再讀Master of Dentistry 都係一條路,想請教下
...

唔肯定英國大學有無master of dentistry for non dentistry degree. 大多數都需由bachelor / bachelor + master 讀起,始終5年training 係英國和香港都走唔甩。

據理解由dental care/hygiene 成功轉 dentistry 機會唔太高,如果得都應該成績要好勁才有機會。

...
唔得。Master of (anything related to dentistry) 只係比牙醫進修用。要做註冊牙醫一定要讀BDS.
只可以話你可以用 medic / dental related 的 undergraduate degree去再報 BDS。有用,但未必有優勢。英國香港澳洲星加坡都得。美國就一定要有Undergraduate degree, 報 DDS。

...

反而我見唔少是先讀Biomedical,畢業後再考醫生或牙醫。另外留意dental care/hygiene 香港無相關職位,如讀完會回港,可能要留意這點

manning2014 發表於 24-4-6 11:58
唔得。Master of (anything related to dentistry) 只係比牙醫進修用。要做註冊牙醫一定要讀BDS.
只可以話 ...

請問讀完pharmacy 之後,算唔算medic/dental related再去考BDS呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊