用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國修讀牙醫
樓主: lowyick2022
go

[英國] 英國修讀牙醫 [複製鏈接]

因為女兒暫時有pharmacy/ radiography/biochemistry offer,唔知邊科對日後再去考BDS 或Medic較有優勢,希望各前輩俾下意見!謝謝(emoji)

AARaymond 發表於 24-4-6 18:25
請問讀完pharmacy 之後,算唔算medic/dental related再去考BDS呢?
可以。過去都有例子。

manning2014 發表於 24-4-6 20:28
可以。過去都有例子。

咁就太好了!香港和英國BDS實在太難考上。

AARaymond 發表於 24-4-6 18:33
因為女兒暫時有pharmacy/ radiography/biochemistry offer,唔知邊科對日後再去考BDS 或Medic較有優勢,希望 ...

UK係有Graduate Entry Medicine 比degree-holders去申請4年制課程,亦可以申請5年制課程,但一樣唔容易。讀完一個bachelor 再讀醫科牙科,唔易之餘又用多幾年,點解唔第一下就申請醫科牙科?因為女女當初未揀定?中途轉跑道?

TTEE1819 發表於 24-4-9 09:33
UK係有Graduate Entry Medicine 比degree-holders去申請4年制課程,亦可以申請5年制課程,但一樣唔容易。 ...

阿囡一心對牙科有興趣,但英國大學牙科給予國際生的名額實在太少,驚沒有機會考上,所以佢報咗其他科目,至於香港方面,佢有申請香港牙醫學院,可惜到現在她只有在waitlist!明白non-jupas 考返來香港大學都係困難,不如讀完first degree再算!

AARaymond 發表於 24-4-6 18:33
因為女兒暫時有pharmacy/ radiography/biochemistry offer,唔知邊科對日後再去考BDS 或Medic較有優勢,希望 ...

反而想請教一下,係咪都是英國大學offer? 但點可以有這麼多不同科嘅的offer,報英國大學需透過UCAS報名,只有5個選擇機會,通常如報心儀科目會報3-4間大學同一科,最後1-2間報其他科,因person statement 通常都集中寫一科,但你女兒可以有唔同科offer,因我仔嚟緊都報大學,所以想請教一下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

如果早知她可以有其他offer,一定叫她試英國大學牙科啊!

勇闖UK2023 發表於 24-4-9 13:58
反而想請教一下,係咪都是英國大學offer? 但點可以有這麼多不同科嘅的offer,報英國大學需透過UCAS報名, ...

報香港嘅大學 經non-jupas可以向不同嘅大學申請不同學料,阿囡UCAS只報biochemistry

AARaymond 發表於 24-4-9 13:58

報牙科,這裡有一個家長好熟悉這方面嘅資料,佢仔女一個讀牙科,一個醫科,你多點上來問野,佢得閒上來見到,佢實會分享。

AARaymond 發表於 24-4-9 13:58

唔駛灰心,我有朋友個女係香港讀完第一年,然後第二年轉到英國讀醫,可以出年再試下。同埋澳洲牙科醫科現時仲攪的切,2/2025開學,仲有機會,個女咁叻,應該都無問題,加油

勇闖UK2023 發表於 24-4-9 14:15
唔駛灰心,我有朋友個女係香港讀完第一年,然後第二年轉到英國讀醫,可以出年再試下。同埋澳洲牙科醫科現 ...

多謝你的資料,我有叫佢試吓澳洲牙科學院,但她冇興趣到澳洲,請問你朋友女兒在香港讀第一年是甚麼科目呢?

AARaymond 發表於 24-4-9 14:31
多謝你的資料,我有叫佢試吓澳洲牙科學院,但她冇興趣到澳洲,請問你朋友女兒在香港讀第一年是甚麼科目呢 ...

澳洲牙科香港都承認,英國天氣長期都好凍和天陰,特別冬天下午3:30就天黑,其實好辛苦,所以如果去到澳洲都係good choice

AARaymond 發表於 24-4-9 14:31
多謝你的資料,我有叫佢試吓澳洲牙科學院,但她冇興趣到澳洲,請問你朋友女兒在香港讀第一年是甚麼科目呢 ...

我朋友女兒係香港讀藥劑,第二年轉到英國醫科

勇闖UK2023 發表於 24-4-9 16:11
我朋友女兒係香港讀藥劑,第二年轉到英國醫科

咁真係好了,如果阿囡meet 到CO 和決定選讀藥劑的話,可以叫她第二年試吓可否轉到英國牙科!謝謝!

或者佢讀咗藥劑,對呢科有興趣也有可能讀上去呢!只要她讀得開心就可以了

【QS排名】港大牙科維持列全球第 3

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... C%E4%B8%89%E4%BD%8D

借位一問,因為香港嚴重唔夠牙醫,所以我聽講HKU BDS 2024年即今年起唔收non Jupus 學生,想問有人知道嗎?

angel_laam 發表於 24-4-26 16:46
借位一問,因為香港嚴重唔夠牙醫,所以我聽講HKU BDS 2024年即今年起唔收non Jupus 學生,想問有人知道嗎? ...
Should be non local students and already in effect a couple of years back.

slamai 發表於 24-4-27 23:24
Should be non local students and already in effect a couple of years back.

Thanks

勇闖UK2023 發表於 24-2-20 17:41
我個女在英國讀牙醫Year 2,我俾少少意見,如果有能力考到和考慮畢業在港就業,建議係香港讀,我相信HKU牙 ...

無聊找找資料, 真係嚇我一跳!發現UK有好幾間 牙科大學 在網上講到明 overseas place up to 4. 有啲仲只係收 3 個,甚至 2 個 (Liverpool, Birmingham U).係全球海外生爭兩個位! 有啲大學就唔講明收幾多個海外生,相信都不多。 入到真係要開香檳了。
香港大學雖然只有90個牙科生, 但都係自己香港人爭。 唔係個個都達到咁高分,有都要有興趣對住棚牙。 相比起入英國牙科, 我覺得英國會比較 competitive 一點!
HKU BDS 你達到成績,機會一定好大。 UK BDS 你達到要求的成績,全球大把人都有。 但係位少得可憐, 就成堆海外生一齊爭。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊