用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生壓力太大,想幫佢轉校
樓主: happpy
go

初中生壓力太大,想幫佢轉校   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 24-2-26 17:12
冇資源呢個完全唔係籍口。普遍名校其實都冇咩點教書,例如,小測只比答案呢,題解往往一略而過,麻煩你自行 ...
我所说的,不是它们没有资源,而是如何运用。这些学校开宗明义就是培育强者,你够强就来,我帮你变得更强。最top的学校,基本上都是如此啦。

猴子爸 發表於 24-2-26 17:20
我所说的,不是它们没有资源,而是如何运用。这些学校开宗明义就是培育强者,你够强就来,我帮你变得更强。 ...

主要是靠學生自學。若spcc增值能力咁高,起碼要5,6個dse狀元先合理。非針對佢,只是用呢間學校做例子,亦明白家長護校心切。

Dylanli2017 發表於 24-2-26 17:12
冇資源呢個完全唔係籍口。普遍名校其實都冇咩點教書,例如,小測只比答案呢,題解往往一略而過,麻煩你自行 ...

不能認同更多如果我咩都識,自修算把啦,洗鬼返學?撇除講咩校園生活啊、社交發展!

Dylanli2017 發表於 24-2-26 17:25
主要是冬學生自學。若spcc增值能力咁高,起碼要5,6個dse狀元先合理。非針對佢,只是用呢間學校做例子,亦 ...
2个状元加多个榜眼,也算OK啦这些学校的增值率,可能及不上潮州公会中学,但以高质人才人数来计算,当然是顶尖的存在了。看看入医科人数就很明显。

PTL_L 發表於 24-2-26 17:30
不能認同更多如果我咩都識,自修算把啦,洗鬼返學?撇除講咩校園生活啊、社交發展!
...

SJC, KC等等,没有这样的情况吗?我见过SJC的英文卷,都是很深的,底子差些都肯定顶不顺。

猴子爸 發表於 24-2-26 17:34
SJC, KC等等,没有这样的情况吗?我见过SJC的英文卷,都是很深的,底子差些都肯定顶不顺。 ...
你估只靠學校?靠小朋友自己同屋企資源support㗎,sjc英、數都好鬼深

PTL_L 發表於 24-2-26 17:37
你估只靠學校?靠小朋友自己同屋企資源support㗎,sjc英、數都好鬼深
所以就是差不多,自己壮大底子,面对学校的拔尖,得,就如鱼得水,更可以有时间玩埋运动,开开心心。

猴子爸 發表於 24-2-26 17:51
所以就是差不多,自己壮大底子,面对学校的拔尖,得,就如鱼得水,更可以有时间玩埋运动,开开心心。  ...
所以我先覺得係錯咗囉,學校同學生嘅關係。

giver    發表於 24-2-27 00:26

PTL_L 發表於 24-2-26 18:20
所以我先覺得係錯咗囉,學校同學生嘅關係。

越係需要大競爭入讀嘅學校,校內嘅競爭亦很大的話,學生都會事先修練武功,先至希望被選中,入讀後,亦不可落後,否則會樣衰兼變隱形人。咁嘅情況,其實都唔可以只話係學生成就學校嘅,只要呢d學生肯去冇人爭嘅學校,就唔會出現呢啲情況。

猴子爸 發表於 24-2-27 10:12
越係需要大競爭入讀嘅學校,校內嘅競爭亦很大的話,學生都會事先修練武功,先至希望被選中,入讀後,亦不 ...

我識人真係由港島1A 轉左去港島b3 中學. 即時在學校感受到非常關愛又年年第一(不用怎樣上課/讀書). 好似去智力測試(14x) . 又成為該區模範生等等等! 非常快樂, 最後學校態度是最緊要他肯回校就ok. 學校直情為他考DSE成立獨立團隊幫他考DSE.

Szetimmy0225 發表於 24-2-27 20:05
我識人真係由港島1A 轉左去港島b3 中學. 即時在學校感受到非常關愛又年年第一(不用怎樣上課/讀書). 好似去 ...
照咁睇,band 3學校先是為學生付出最多資源 傳統名校只靠學生自己

Dylanli2017 發表於 24-2-27 20:46
照咁睇,band 3學校先是為學生付出最多資源 傳統名校只靠學生自己

正是如此! 真人真事!

Szetimmy0225 發表於 24-2-27 20:05
我識人真係由港島1A 轉左去港島b3 中學. 即時在學校感受到非常關愛又年年第一(不用怎樣上課/讀書). 好似去 ...

呢啲就真係「學校成就學生」

猴子爸 發表於 24-2-27 21:19
呢啲就真係「學校成就學生」

但係隔離有個帖荃灣中學Band2的上堂已經那樣了,Band3會唔會更差?

Rpp 發表於 24-2-27 22:10
但係隔離有個帖荃灣中學Band2的上堂已經那樣了,Band3會唔會更差?

佢係果間中学係超級受關愛十受保護動物. 根本冇人會自己作死去攪佢。 另外隔壁果條link 我入吾到(所以吾知內容)。

好似整間學校為佢而存在咁喎

PTL_L 發表於 24-2-27 22:43
好似整間學校為佢而存在咁喎

可能是難得有b1a生自己轉入去啦! 甘人哋又真係吾哂點樣出力又不用補習好容易年年第一播.  比你做校長難得揸住隻好牌, 你都會將啲希望放落佢度啦!

Szetimmy0225 發表於 24-2-27 22:50
可能是難得有b1a生自己轉入去啦! 甘人哋又真係吾哂點樣出力又不用補習好容易年年第一播.  比你做校長難得 ...
咁都啱既,要靠佢刷靚個招牌

Szetimmy0225 發表於 24-2-27 22:50
可能是難得有b1a生自己轉入去啦! 甘人哋又真係吾哂點樣出力又不用補習好容易年年第一播.  比你做校長難得 ...

令我覺得好似阿儀喺亞視咁

Zleep    發表於 24-2-28 18:02
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊