用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生壓力太大,想幫佢轉校
樓主: happpy
go

初中生壓力太大,想幫佢轉校   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-2-24 21:36
無錯!
响呢啲學校,唔止有人幫,好多仲係有勁人幫,父母大學教授、博士、法官都大把
...

冇錯,呢D勁人真係吾少,知道有人(SPCC最前列分子)佢嘅爸爸係以前嘅狀元

storymum 發表於 24-2-28 20:22
冇錯,呢D勁人真係吾少,知道有人(SPCC最前列分子)佢嘅爸爸係以前嘅狀元
...
剛先屋企人講,佢識有人,小朋友既讀九龍塘男一,話自己小朋友零補習又忙又點點點?!但成績好好,其實佢補習老師已經起身邊(父親係老師)

RainyRice 發表於 24-2-23 11:11
小朋友有鬥心很好啊,會不會是升中適應問題?能夠入到SPCC,小朋友一定有很高的實力。
有沒有學校老師或找 ...

宜家睇返轉頭, 全力幫個小學生入SPCC根本唔難.
所以, 入SPCC都唔等於小朋友有實力. 係家長發功.

上到中一, 家長發唔到功, 小朋友就追唔上了

bananaGi 發表於 24-3-5 09:55
宜家睇返轉頭, 全力幫個小學生入SPCC根本唔難.
所以, 入SPCC都唔等於小朋友有實力. 係家長發功.

點解唔難?
我有教緊SPCC小學生,佢同佢家長既能力的確比其他學生強喎!

liverpool2023 發表於 24-3-5 20:23
點解唔難?
我有教緊SPCC小學生,佢同佢家長既能力的確比其他學生強喎!
...

我意思要入SPCC, 係一線津校考TOP 1/2都好有機會入SPCC.

回應返你寫, 本身SPCC小學生 + 家長舊生/發攻, 當然強勁啦!

好奇一問:

點解spcc 小學生+家長就強 ?

但津校級一小學生+家長就係只係靠家長出力谷上去而小朋友上左去就跟唔上既?

我自己就覺得好夾硬定義feel

回覆樓主:

我相信有小朋友入到神校的家長大部份小學都全力發功,其實呈分試好多家長都全力發功,但當中只有極小數的小朋友可以入到神校,所以小朋友仍是有相當實力。

我小朋友讀對面海那間,小朋友小學係級頭,玩開的同學亦都有其他小學級頭,但大家測考派返黎成績都
相當麻麻,神校內的競爭非筆墨可以形容。樓主小朋友可以完全靠自己,已經相當不錯,跌跌撞撞完,高中又是另一番風光,至少樓主小朋友讀書方面相當獨立

我的情況反而係小朋友願意俾我幫,上學期有幫成績中上;如果唔幫我估計應該中下;如果好似小學咁全力幫估計可以中上以上,我好想小朋友學習獨立,但又唔敢放手。到底應該放手嗎?

heidya    發表於 24-3-7 09:24

jenjenny 發表於 24-3-7 01:44
我相信有小朋友入到神校的家長大部份小學都全力發功,其實呈分試好多家長都全力發功,但當中只有極小數的小 ...

我小學已沒有全力發功
我知道同學家長學識更好又全力發功也成績不及我細路
所以,我不認同所有小學級頭也是家長已全力發功
小朋友資質仍然好有影響
我相信到中學更加睇學生個人資質,就是數學一科已經不是勤力便能高分

Yanamami    發表於 24-4-10 12:13

liverpool2023 發表於 24-3-7 11:56
我小學已沒有全力發功
我知道同學家長學識更好又全力發功也成績不及我細路
所以,我不認同所有小學級頭也 ...

當然不是所有小學級頭家長都發功啦,但相當大部份應該還是有吧。真心羡慕教出自律及自我我學習能力高的小朋友的家長

回覆 liverpool2023 的帖子

小朋友資質好壞,取決於從小成長對學習熱誠有多深.靠逼不論家長發多全力功,到中學大部份都出現反效果.

回覆 猴子爸 的帖子

哈哈,我女就是做得崩潰那一群人。
其實,小朋友有鬥心,正面來講是一件好事。家長不必先考慮轉校,轉校會給他一個心理暗示,爸爸媽媽覺得他搞不定,能力不行。

反而,站在他同一陣綫,和他一起找學習方法,帶他制定學習方案,會更實際些。比如列出自己的優點和缺點,怎樣改進,用多久時間改進,近期,中期,遠期目標是什麽?

我們學校只計算考試分數,所以,平時小測,測驗都可以用來研究戰略戰術。

給孩子一些鼓勵和肯定。

pumpkinfly    發表於 24-4-21 08:41

PTL_L 發表於 24-2-25 17:11
又真係難睇啲既,我哋勁師姐起讀書期間成績都唔係標青嘅一個,點知dse跑咗出嚟!佢都講,就算學校pred.都唔 ...

心態汏定境界   

入得呢啲神效家長全部都係有背景人士,本身個小朋友資質已經係中上。加上父母全部都是上流社會學識之人士。用盡好多資源栽培,一般家庭真係好難。

happpy 發表於 24-2-23 08:53
小朋友讀緊band1 名校,成績追不上,晩晚都成2-3 點訓,我哋點勸都冇用,今年中二,上年已經想同佢轉,但佢 ...
如果家長已經同小朋友傾過,但是好似無咩解決辦法,我建議可以再搵專業D的人傾下. 了解一下小朋友的情況及困難.

有時候小朋友唔想搵學校社工,驚俾人知. 所以可以考慮搵社福機構的社工或輔導員.  上網google '青少年輔導', 搵下相關人士協助好D.

happpy 發表於 24-2-23 08:53
小朋友讀緊band1 名校,成績追不上,晩晚都成2-3 點訓,我哋點勸都冇用,今年中二,上年已經想同佢轉,但佢 ...

如果咁樣,為一方法同能是單對單補習。

GCG 發表於 24-5-12 17:14
如果咁樣,為一方法同能是單對單補習。

無用的,咁多點補,小朋友情緒會有問題
我認為香港有三大詐騙集團,分別係補習、美容同保險,即使無成效,啲人都照俾錢

10090 發表於 24-5-13 06:15
無用的,咁多點補,小朋友情緒會有問題
我認為香港有三大詐騙集團,分別係補習、美容同保險,即使無成效, ...
都唔算,提及三大詐騙集團都係父母自己願意,為了孩子學習識而補習,為了自己靚啲而美容,為了大病或海外病有保障, 其實都一樣可以唔需要,唔需要孩子分數高而學野,唔需要靚去見人,身體健康自然唔需要保險

反而講那些吹噓入了咩名校好校好補習社會令孩子一定成才學得好就真係容易受騙

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 happpy 的帖子

好事:小朋友有鬥志,肯捱苦,這個是一種重要情商和逆商訓練過程,很有潛質。將來必成大器。

不足:
應該是學習方法問題,和效率問題,
無法休息好,上課沒精神,繼續聽不懂。整理的學習筆記沒條理,就需要花更多時間會尋找。

解決方法:
請補習老師,專項補短。週末假期補底,提高信心。
開解,人生係一場長跑,長跑要有長跑的節奏,不要過度短期衝刺到夜夜2,3點。

小時候,佛系開心未必好事,因為人生總會有挫折波折,從小捱苦,有點好處。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊