用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生壓力太大,想幫佢轉校
樓主: happpy
go

初中生壓力太大,想幫佢轉校   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-2-24 21:36
無錯!
响呢啲學校,唔止有人幫,好多仲係有勁人幫,父母大學教授、博士、法官都大把
...

就算家人唔係大學教授,d媽咪收到offer,已經積極搵師兄姐要中一課本筆記,畀小朋友開工,自己識教幾多就教幾多,自己唔識教既就搵補習

就算小學無師兄姐讀緊的,都會上網搵書單,二手書網站搵書

我身邊幾個普通小學級頭入1A名校的,媽媽都係普通家庭主婦,都盡所能幫小朋友裝備好上名校

liverpool2023 發表於 24-2-24 21:36
無錯!
响呢啲學校,唔止有人幫,好多仲係有勁人幫,父母大學教授、博士、法官都大把
...

要喺呢啲學校「愉快學習」,一係超級天才,一係有支援有策略有方法,仲要本身有一定嘅底子,亦要有高EQ接受同學間嘅差異。
我聽SPCC朋友話,之前有computer coding功課,有啲人做到崩潰,有啲人輕輕鬆鬆好快搞掂, 仲話幾簡單。英文能力亦都係咁,一天一地間有個大gap.

回覆樓主:

精神同情绪都巳經很有問題,咁要快D轉,同埋要揾專業人仕幫手

猴子爸 發表於 24-2-25 09:27
要喺呢啲學校「愉快學習」,一係超級天才,一係有支援有策略有方法,仲要本身有一定嘅底子,亦要有高EQ接 ...

我哋唔係SPCC,但已經是咁既情況了!
又例如數學,只是中二,有人補習都仲唔合格,但又有人已經做緊DSE M2 PP。

响呢啲學校,神人奇人好多,學生自己叻既係必然(小學唔級頭都入唔到嚟),家庭支援好強既亦是必然。同學自己需要有強大心理質素去解決和學習,能夠順利過渡,自己就可以從學習切磋去提升自身。

要搵學校輔導老師或社工慢慢傾

猴子爸 發表於 24-2-25 09:27
要喺呢啲學校「愉快學習」,一係超級天才,一係有支援有策略有方法,仲要本身有一定嘅底子,亦要有高EQ接 ...

努力在好天資的面前一文不值。
可能又會又有人跳出罵人,
上次我講中三有人已知數學和英文
DSE將來有星,有人跳出罵我不知所謂。

Rpp 發表於 24-2-25 15:50
又真係難睇啲既,我哋勁師姐起讀書期間成績都唔係標青嘅一個,點知dse跑咗出嚟!佢都講,就算學校pred.都唔準,攞唔攞到* 或**係心態決定境界。

回覆 猴子爸 的帖子

路過想分享, 我有朋友幫呢間學校學生補習, 連佢都叫救命。我覺得個個小朋友天資唔同, 真係唔好因為光環勉強, 精神健康係好重要。

Rpp 發表於 24-2-25 15:50

我朋友話SPCC完成中三後,英文喺DSE取5應該冇大問題,top set嗰啲學生攞5** -d都唔出奇。

ferrymama 發表於 24-2-25 18:10
回覆 猴子爸 的帖子

路過想分享, 我有朋友幫呢間學校學生補習, 連佢都叫救命。我覺得個個小朋友天資唔同,  ...

之不過,即使係二綫小學級一,有呢個機會入去讀,又真係好難抗拒嘅。未試過,又唔知係咪錯配㗎。

有時都會懷疑這類學校咁大壓力乜都要自己攪掂哂咁學校增值在那裡值唔值得讀. 同埋如果不幸地成為學校bottom 20%應該點應對

cafeva 發表於 24-2-26 10:36
有時都會懷疑這類學校咁大壓力乜都要自己攪掂哂咁學校增值在那裡值唔值得讀. 同埋如果不幸地成為學校bottom ...
99%是靠自己,學校名只是一個光環,增值是未入去讀之前,d人想當然以為既唸法,現實總是比想像殘酷得多

Dylanli2017 發表於 24-2-26 12:31
99%是靠自己,學校名只是一個光環,增值是未入去讀之前,d人想當然以為既唸法,現實總是比想像殘酷得多 ...
所以我認為學校同學生嘅關係錯哂,而家係學生成就學校,而唔係學校成就學生!

Dylanli2017    發表於 24-2-26 15:40

PTL_L 發表於 24-2-26 14:15
所以我認為學校同學生嘅關係錯哂,而家係學生成就學校,而唔係學校成就學生! ...
我认为现在是学校成就预先成就自己的学生,公开试竞争太大,一线学校不会着重花时间和资源补底,大多只会着重锦上添花,拔尖争胜,打好基础是学生自己的责任。

猴子爸 發表於 24-2-26 15:51
我认为现在是学校成就预先成就自己的学生,公开试竞争太大,一线学校不会着重花时间和资源补底,大多只会着 ...
呢個已經唔係教育嘅本質,教育嘅本質應該有教無類,教好學生,並唔係只揀「好學生嚟教」,但好多家長,由其尖子家長,係proud of「某校」收咗自己小朋友,而唔係小朋友考咗入「某校」,呢啲咪本抹倒置!

PTL_L 發表於 24-2-26 16:06
呢個已經唔係教育嘅本質,教育嘅本質應該有教無類,教好學生,並唔係只揀「好學生嚟教」,但好多家長,由其 ...
资源有限,适者生存。“有教无类”,只可以在没有资源竞争的情况下发生。

猴子爸 發表於 24-2-26 16:16
资源有限,适者生存。“有教无类”,只可以在没有资源竞争的情况下发生。

...
唔能夠完全做到,但都應該盡量做到。

猴子爸 發表於 24-2-26 15:51
我认为现在是学校成就预先成就自己的学生,公开试竞争太大,一线学校不会着重花时间和资源补底,大多只会着 ...
你睇得通透! 早D有人講就好

冇資源呢個完全唔係籍口。普遍名校其實都冇咩點教書,例如,小測只比答案呢,題解往往一略而過,麻煩你自行返去理建題解。講解題目需要好多資源?唔是學校既本份?打好根基仲搞笑,提前學晒所有野叫做打好根基?而唔是叫超前學習?其實冇需要用咁美麗既籍口去美化學校。有準備既學生是完全有自學能力,關咩學校增值

cafeva 發表於 24-2-26 16:24
你睇得通透! 早D有人講就好
例如SPCC, 见到它的中英数5+都是全港最top,可以想象它需要学生的底子要强到什么地步。虽然我都认为这间学校是认真教书的,但就是帮助已经很强的学生变得更强。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊