用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? ...
go

[其他] 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? [複製鏈接]

各位前,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優如何?

背景: 自grade 9 在英讀boardingschool。只有HK passport, 沒其它國籍,亦沒計劃/決定將來工作地區。英國、加拿大已收 co offer, 美國只一間收offer,其它的應該三、四月才知,暫時的offer大學都出名的。

考完gcse就話大學想去美國讀CS, 問過佢原因,但佢只給很簡單原因如 CS 美國勁d 呀, d人 nice d之類。想聽聽大家意見,感謝!

3    0    0    0

SinCnai 發表於 24-3-1 12:14
各位前輩,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優劣如何?背景: 自gra ...

如果讀CS, 會揀美國。

因為美國在電腦科技的發展、課程設計、課外活動、科研項目,以至就業機會都是較為領先。

So far我仔在美國第二年,學校生活充實、同學們各式人種都有,相處不錯。當日也是美、英、加之間的選擇,佢覺得無揀錯。

回覆 Radiomama 的帖子

多謝你,我也認同你的觀點,但據聞這幾年,美國很多洲份治安越來越差,未知你小朋友感覺日常生活如何?

SinCnai 發表於 24-3-1 22:47

多謝你,我也認同你的觀點,但據聞這幾年,美國很多洲份治安越來越差,未知你小朋友感 ...

我的孩子所在位置較簡單,就算今年搬咗出嚟住都ok, 半夜三更由campus 行夜路回住所都可以。

可以從幾點考慮:
1. 年期:英國3年,美加4年
2. 學費(一般):美 > 加 = 英
3. 就業前景:(?)美 > 英 = 加 > 香港
4. Working Visa難度:?

名大學畢業都只是揾好工的入場券,小朋友要衡量多花時間多花金錢是否值得

SinCnai 發表於 24-3-1 12:14
各位前輩,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優劣如何?背景: 自gra ...

我会睇埋邊間大學再决定, e.g.,
1. US一线 vs. UK一线, e.g., MIT/Stanford ( vs. Oxbridge/ICL)===> US
2. US一线 vs. UK二线===> US
3. US/CA二线 vs UK一线===> UK
4. US/CA二线 vs UK二线===> US/CA

或号一角度如会再讀PhD, 咁我會 undergraduate ===> UK, graduate ===> US/CA

Remark: 當top 10係一线, 11 致50係二线

回覆樓主:

其實從帖主個題目來看,已有preference, 至少孩子已有喜好。

如果家庭經濟不是問題,學費不應成為障礙。以下是參考:美國大學的學費雜費大概 /- HKD 70萬,生活費就睇個細路,我仔今年搬咗出嚟住,住食&facilities HKD 10萬。

孩子報名時心中已有一把尺,多聽他的心聲。

回覆樓主:

對,我仔揀學校只揀英國。佢話朋友多啲同佢覺得治安好啲。

SinCnai    發表於 24-3-2 12:48

回覆 SinCnai 的帖子

我小朋友都打算讀 computer science,但近呢幾年個個都爭住入, 會唔會擔心五年後呢一行會飽和,將會有大量畢業生揾唔到工?

回覆 iamderek 的帖子

頭兩點,如以一輩子計好像分別不太大😜,反而美國working visa現在競爭非常激烈,唔知到有冇家長有多些資訊提供?

回覆 twhkleung 的帖子

我都問過阿仔會否繼續讀上去,因為英國4年就拎master,真係好鬼抵,但佢就話未決定,雖然而家英國的offer是4年master,但應該可以轉3年degree畢業就算.至於大學排名,真係冇認真睇過,唔知有冇邊個機構的排名較受大眾認知?

SinCnai 發表於 24-3-2 12:20
回覆 iamderek 的帖子

頭兩點,如以一輩子計好像分別不太大😜,反而美國working visa現在競爭非常激 ...
個人覺得
- CS 这行只会越來越大, AI出現只会令这 行更大, 當由Wintel 開始係個爆發点, 無論經濟周其高定低, 对这行的影响只是growth得怏d同慢d之別, 從未萎縮过
- 經濟下行周期時, 只是末端淘汰, 但其实这行依然爭緊d叻人

返而, CS有d areas算係敏感野, 过两年唔重可唔可以讀, Working Visa更是一個大問题

SinCnai 發表於 24-3-2 12:32
回覆 twhkleung 的帖子

我都問過阿仔會否繼續讀上去,因為英國4年就拎master,真係好鬼抵,但佢就話未決定,雖 ...
ranking依家野, 人人睇法唔同, 一般这幾個多人参考, e.g., HK Gov, UK gov的人材計劃都要求这些list的top100, 什致top 50
https://www.topuniversities.com/university-subject-rankings/computer-science-information-systems

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2024/subject-ranking/computer-science

https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2022/RS0210

https://www.usnews.com/best-colleges/rankings/computer-science-overall

Radiomama,多謝你!孩子確實較有主見,我也很欣賞佢呢點.佢有priority,最後決定權亦係佢手,我哋父母只係提供金錢😜仲希望從多d唔同角度俾多的資訊佢做決定,所以係呢度同各位伸手.
另外,我想問清楚你兒子住宿及食飯等一年10萬港元嗎?比想像中平😄

回覆 ckmammy 的帖子

老實說我哋冇擔心過工種飽和呀,被AI淘汰呀呢d個人意見,大學不是職業先修,讀個科major不一定做個一行,畢業後做IT,也不一定一世做IT.而家係神科,幾年後又未必係,世事常變,要對佢哋有信心!
所以阿仔考完gcse就話想大學讀CS,我哋都幾開心,係因為佢咁快就揾到自己方向,反而驚佢想像同現實有不同,幫佢揾咗份 summer job,體驗下,後來揾到網上有好多大公司的online program 體驗,試過後佢依然話大學想讀

SinCnai 發表於 24-3-2 13:06

老實說我哋冇擔心過工種飽和呀,被AI淘汰呀呢d個人意見,大學不是職業先修,讀個科major ...
咁就好,聽完你咁講都有返啲信心。 我都係考慮美國一線>英國一線>加大學, 不過都有啲擔心美國治安問題。 或者到時邊間收先再上黎問吓有無其他家長嘅仔女讀緊

你小朋友幾時入大學呀?

SinCnai 發表於 24-3-2 12:46

Radiomama,多謝你!孩子確實較有主見,我也很欣賞佢呢點.佢有priority,最後決定權亦 ...

如果西岸或紐約,生活水平同租金會貴啲,佢所在城市,房租較平;另外佢大部分時間在campus 食飯和活動,有時自己煑,所以花費不多。

SinCnai 發表於 24-3-2 17:24

你小朋友幾時入大學呀?
2026年先入

SinCnai 發表於 24-3-2 13:06

老實說我哋冇擔心過工種飽和呀,被AI淘汰呀呢d個人意見,大學不是職業先修,讀個科major ...

最近在「美國升大學」嗰個帖正在討論在US搵summer intern / 搵工作等情況,可參考。

SinCnai    發表於 24-3-2 22:56
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊