用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? ...
樓主: SinCnai
go

[其他] 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? [複製鏈接]

SinCnai 發表於 24-3-2 12:46
回覆 Radiomama 的帖子

Radiomama,多謝你!孩子確實較有主見,我也很欣賞佢呢點.佢有priority,最後決定權亦 ...

去美國讀書,其中一個問題是香港過去的同伴一定較英國少;同大學的更是少之又少。
相比英國,大部分中同都在倫敦,就算上咗去愛丁堡也可以去倫敦玩和跟同學相聚,社交聯繫緊密。
因此,到美國讀書的孩子要有開拓新領域、走出comfort zone的心理準備。

SinCnai    發表於 24-3-3 17:42

你小朋友grade 9已經去英國,讀咗幾年英國課程,仲有G5嘅Master CO,如果都prefer美國,應該心意堅決,準備定錢可能實際啲,四年美國學費(4x700K)比較三年英國學費(3x410K)多一倍

SinCnai 發表於 24-3-1 12:14
各位前輩,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優劣如何?背景: 自gra ...

去美國讀CS會比UK/CA好好多。
美國暫時在科技,金融,Biotech 等等好多行業都處於領導地位,好多大型公司都係美國公司,將來發展的機會都廣闊和多。

同學在學期當中除咗讀書之外,同時參與課外的research projects, 外面公司的projects, 自己攪Startups 都普遍。在另一post 有講在美國做summer intern的情況,可以參考。

barque 發表於 24-3-3 10:03
去美國讀CS會比UK/CA好好多。
美國暫時在科技,金融,Biotech 等等好多行業都處於領導地位,好多大型公司 ...
請問如果將來係想返香港或大灣區工作,喺邊度讀有無分別?

ckmammy 發表於 24-3-3 10:36
請問如果將來係想返香港或大灣區工作,喺邊度讀有無分別?

其實將來工作生活會在哪兒無人預計得到,去外地讀書係希望孩子開眼界及學會生活更獨立吧了。

LeeCC    發表於 24-3-4 08:29
beastiebistro    發表於 24-3-3 17:23

Radiomama 發表於 24-3-3 17:11
其實將來工作生活會在哪兒無人預計得到,去外地讀書係希望孩子開眼界及學會生活更獨立吧了。
...
我都係咁諗。 去外國讀書係一個體驗 。不過之前問過同一個問題, 有人答我: 喺香港工作點解唔喺香港讀? 唔知佢意思係香港做嘢冇前途, 無謂嘥錢去外國讀。定係香港嘅公司鍾意香港嘅畢業生多啲。 還是讀 computer science 去邊度讀都冇分別

ckmammy 發表於 24-3-3 17:56
我都係咁諗。 去外國讀書係一個體驗 。不過之前問過同一個問題, 有人答我: 喺香港工作點解唔喺香港讀? 唔 ...

其實這些問題沒有一定的答案,每人的情況都有些不同,我覺得按自己實際情況和孩子的興趣,挑選合適自己的學校就可以了。

例如去外國讀書增廣一些另外的體驗的益處,但係費用相比香港讀書昂貴好多倍。是否值要考慮負擔能力,每人都唔同。覺得香港的大學CS課程都好好,唔一定要去外國讀。

亦都非常之同意無需將讀大學的課程和將來的工作的關係看得太重。現在和將來的社會只會越嚟越重視STEM,  讀CS將來怎會沒有前途呢?根本不用擔心。

ckmammy    發表於 24-3-4 10:03

謝謝各位分享

請問如果打算讀cs,加拿大vs香港,哪一個較好?(金錢方面,學費不是考慮因素,分別只是住宿和機票)

有人話香港的理工科目是水泡科,cs 是否都是水泡?相對來講,加拿大的cs競爭都幾大,如果成績夠都入到加拿大和香港的cs, 是否不應該留港讀?

我地考慮到係加拿大讀,有Co op,有個邊的工作經驗,將來係個邊搵工應該易過無當地經驗的。係香港讀完,可能香港或內地易搵工,但過去加拿大就難搵工,唔知這個想法是否正確

請大家畀d建議,謝謝

Radiomama 發表於 24-3-3 17:11
...

同意,我地情況係兩地學費分別不大,金錢方面只係住宿和機票,不過朋友話,就算係香港讀書,好多大學生都住宿舍,餐餐出街吃,所以伙食零用都唔會少好多。再者,香港娛樂多姿多彩,家人經驗話係個邊讀書,如果唔係去溫哥華,通常都專心讀書,因為無嘢好做

出去讀書就學到獨立,見識開眼界,和體驗外國生活,作為將來考慮定居的考量

LeeCC 發表於 24-3-4 06:27
謝謝各位分享

請問如果打算讀cs,加拿大vs香港,哪一個較好?(金錢方面,學費不是考慮因素,分別只是住宿 ...

加拿大的co op program做得好好,讀完書之後有return offer 嘅機會亦相對提高。
目標是Waterloo 或UoT都值得一試;但要有好chur 嘅心理準備。相對,香港的大學生活較輕鬆。

LeeCC    發表於 24-3-4 09:55

LeeCC 發表於 24-3-4 08:26
同意,我地情況係兩地學費分別不大,金錢方面只係住宿和機票,不過朋友話,就算係香港讀書,好多大學生都 ...

CS在加拿大, 是熱門學科, 起碼過去20多年來也是如此, 本地生競爭也很大, 尤其要要申請U of Waterloo或U of T的話, 要有心理準備. 你網上搜一下便知, U of Waterloo CS 的GPA要求是90%, 但大部申請者是95%.  FYI, 去年多倫多公校狀元, 两個都滿100分, 其一是印度裔, 志向讀醫, 另一個是華裔, 進入的正是U of Waterloo CS, 而據聞U of Waterloo的software engineering 比computer science更難進.  

dlam141231 發表於 24-3-4 12:18
CS在加拿大, 是熱門學科, 起碼過去20多年來也是如此, 本地生競爭也很大, 尤其要要申請U of Waterloo或U of ...

謝謝資訊

如果bc或alberta個邊的大學cs,競爭是否無咁激烈?

同意到外國升學能擴闊學生視野,培養獨立自主解決問題能力等等,這些因素,因不能量化,往往被忽略或輕視。不過一切建基於小朋友意願及家長財力,不能/會勉強。因為留港升學,亦不代表不可訓練以上種種。

我自己個人認為,會在美國生活,便在美國升大學,喜歡加拿大生活,便於加拿大升學,英國亦如是。可惜我小朋友冇任何頭緒將來會定居於那。

最著重大學排名的,是華人社會/華資公司,(個人意見炸),但當然,排名較好的大學,教授出名的,學生能力平均勁些就係事實。香港CS係我年代係神科,反而牙醫係水抱,到現在風水輪流轉,十年人事幾番新。所以只要小朋友鐘意,一世流流長,揀個自己喜歡及強項做起點,將來的事,隨機應變吧!

LeeCC 發表於 24-3-4 12:27
謝謝資訊

如果bc或alberta個邊的大學cs,競爭是否無咁激烈?

加有5間CS很不錯的大學, UofT, UW, UBC, McGill, Uof Montreal.

- UofT同UBC, 两間基本上已佔據差不多一半每年的政府研究經费
- UW 個Coop program, 就算去到Silicon Valley, 一样頗有名气
- McGill應算係佬三, 基本想讀佢乜科都唔差得去边
- Uof Montreal, 名气上雖比唔上以上四間, 但有位世介公認的AI之父(还有两位, 一位在UofT, 一位在NYU), 所以它的CS Dept也是特別有名

致於Uof Alberta, 其实一d都唔差, 佢CS Dept的AI research也是好高rating, 應該是緊除其後.

不过在英美加的CS唔似HK, 响HK, 就算3大CS收分都唔算高, 入到3大未必入到UofT, UW, McGill,同UBC. 已去年UofT為例, UofT有两個極难入的Degree Programs, 其中一個係CS, 难入成点? requirements比scholarship还高, 这兩個Programs的學生係100%都有scholarship, 差別只是多定少, UW同UBC情况一样也差不多.

还有我估入到UofT同UW, 應該好大机会也入到UK的ICL同UCL (Oxbridge就唔咁講), 但UK係3年, 所以, 如果入到UofT/UW, 不仿也考慮ICL/UCL.

US果边讀CS, 要入到UofT/UW同级別的U讀CS, 恐怕会重难. Anyway, 盡加而為 and Good Luck!

回覆 twhkleung 的帖子

咁請問 Cambridge, Imperial, UoT, Waterloo 的CS, 又如何比較?

SinCnai 發表於 24-3-4 13:11

咁請問 Cambridge, Imperial, UoT, Waterloo 的CS, 又如何比較?

比較埋Oxford 可以嗎?

SinCnai 發表於 24-3-4 13:11

以undergraduate泥講, 除Cam外, 另外3間都唔太大差別, 大家都係响自已国時最top, Cam另類原因係唔洗太大班上堂, 又有faculty做tutor. UofT/UW的CS一年收成千人以上, 上親堂, 堂堂都四五百人, 要得到個Prof賞式較困难, 同學有野唔明都係問TA, 而TA都係學生, 有d更加只係year 3, year 4學生only.
不过入到U, 其实靠自己多d.

top u同非top u分別可能係教d乜, top u d year 3 year 4教既通常係自己dept的最新研究成果, 而CS哩類degree program, 進化得快, 三五年前的year 4 courses, 三五年后己變成year 3 courses, 而非研究形的u, year 3 year 4 的courses可能会update得慢d, 因d materials要出哂journal后, d faulty 才可加d新野入去佢地個courses.

SinCnai    發表於 24-3-4 13:39

twhkleung 發表於 24-3-4 13:32
以undergraduate泥講, 除Cam外, 另外3間都唔太大差別, 大家都係响自已国時最top, Cam另類原因係唔洗太大班 ...

比較埋Oxford 可以嗎?想知多啲

monsterparentss 發表於 24-3-4 13:25
比較埋Oxford 可以嗎?呀仔將會入讀

Oxford 同Cam 差不多.
但從CS dept 教學內容泥講, 通常分理論形同实踐形. 向加通常听到既comments係, UW既學生, 一坐低就識行識走, 而UofT d 學生就Theory好強, 但pick up 速度就慢d.

相对重理論: Oxbridge, UofT
相对重实踐: ICL, UW

如果走research条路, 理論形好d, 但如一畢業就只想去Microsoft, Google的話, 实踐形会好d.

只係"相对"性, 其实埋幾間出泥, 只要成績好, 又有Co-op experience, 乜大公司都会願意In 下先啦

twhkleung 發表於 24-3-4 13:45
Oxford 同Cam 差不多.
但從CS dept 教學內容泥講, 通常分理論形同实踐形. 向加通常听到既comments係, UW既 ...

謝謝回覆,唔該晒!呀仔都話oxford 理論性重啲,希望佢無揀錯學校喇!

twhkleung    發表於 24-3-4 13:58
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊