用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC聖瑪加利 vs KTS 九小 vs APS宣道
樓主: CinderellaSZ
go

SMC聖瑪加利 vs KTS 九小 vs APS宣道   [複製鏈接]

Bufferfish 發表於 24-3-20 23:41
APS進可攻退可守,第時唔走升中都唔會差,朋友個仔升左SSC之後先過英國

對APS猶豫是因為小朋友活潑性格,聽講APS比較嚴格,我地驚學校教育模式會抹殺小朋友本身的對學習的熱情。

deco99 發表於 24-3-14 21:04
我唔覺smc近過培僑好多,我由何文田站計,爭1.2km。smc學生少好多,好難安排校車,我覺得培僑加站易好多。 ...
屋企距离SMC 约6公里,距离培侨约10公里, SMC 近地鐵站,如無校車,有地鐵這一選擇。 PKC 由地鐵站行上去小朋友要20分鐘

adriantai 發表於 24-3-15 15:19
有諗出國,吾去APS啦
宜家經濟唔好,未知幾時可以儲夠錢比小朋友出國讀書。。。目標是大學前。

hkcsty 發表於 24-3-15 13:51
感覺你呢個vs post 都係想選 aps

開post時確實是想選APS多d,但宜家覺得SMC適合d。想法總是在變,驚選錯學校比仔仔

CinderellaSZ 發表於 24-4-25 10:00
屋企距离SMC 约6公里,距离培侨约10公里, SMC 近地鐵站,如無校車,有地鐵這一選擇。 PKC 由地鐵站行上去 ...

大圍站有校車上學校,放學都有大圍站落

如果第時會去外國讀書,你呢幾間應該SMC英文教得最好

CinderellaSZ 發表於 24-4-25 10:19
開post時確實是想選APS多d,但宜家覺得SMC適合d。想法總是在變,驚選錯學校比仔仔
...

想好了就去讀,根本不存在選錯之說,除非可以同一時間讀晒兩間,哈哈哈

讀APS可以有機會可以上更好的直資中學

CinderellaSZ 發表於 24-4-25 09:52
對APS猶豫是因為小朋友活潑性格,聽講APS比較嚴格,我地驚學校教育模式會抹殺小朋友本身的對學習的熱情。
...

活潑小朋友唔好去APS

有實力,在smc想轉去更強直資非難事,但通常小朋友不願意走

73662710 發表於 24-4-26 12:48
有實力,在smc想轉去更強直資非難事,但通常小朋友不願意走

你強的意思應該係smc級十以內?無呈分應該好難走去比smc更好的直資中學。APS係無論學術、音樂、體育都好出色,所以直資中學鍾意收APS學生。
個人覺得APS係私校小學中做得最全面的。

OPI 發表於 24-4-26 19:36
你強的意思應該係smc級十以內?無呈分應該好難走去比smc更好的直資中學。APS係無論學術、音樂、體育都好出 ...

學術靠學校也靠家長和学生自己,academically talented的同學, 去邊分別不大,成績都會好。
音樂APS 高幾級也是真的。但是音樂主要是陶冶性情的,用摧谷音樂來考中學,本人覺得是本未倒至。有幾多個會成為音樂家?

體育和音樂一樣,很多人用體育能力入某些學校,到了高中,會變成港隊的拍手黨和培練。再次強調,體育是為了強身健體!

APS當然是一间非常好的學校,BAND 1A率和SSP全港最好!所以當年也有考,也有幸被取錄。可能當年入aps也會讀得很愉快。

SMC 我們也很滿意: 一班22人小班教學,老師比較關愛和包容 。我比較滿意學校的英文教學,學校的grammar 教得少和淺,但並不影響學生的書寫能力,listening和speaking 好不在話下。我家小朋友小五時,writing, listening n speaking 己經好過我(慚愧,在下幾十年前考會考英文攞A)。佢地咁樣講:I learn English by using it.

另两樣野我好impressive的是: 1. Performaning art: 佢地會分組,討論,寫稿,拍片交課,家長從不幫手,我地其實唔識。另外小五ICT: 佢地會寫PROGRAM, 寫ONLINE game交功課。可能我比較out, 但這2樣野超出我的想像和能力。smc對小朋友整體的教育比較平均,素質教育令人滿意,學校沒有明顯教快,如果考插班試,一定輸比sfa 等等。但小朋友會自己問問題,然後自己找答案,我覺得這方面的培養,比背誦大量知識更重要。

有人會攻擊學校收了某些地域學生,我家小朋友那屈只收了一個,該名ncs小朋友剛剛的uniform test考了級一!學校只收適當的學生而唔理什麼國藉地域。

外語老師也在課外幫學生補課,令人感動。

至於是否top 10有能力跳去更好的學校: 其實比較難講, 我並沒有data,主要是smc家長對一般官津band1A興趣不大,至於考直資,比smc成績好的直資有Spcc, DBS, SPC, 四大女直,港同.. 真係比較難考。所以雖然APS有超過9成Band1, 超過6-7成BAND 1 a SSP, 但係當中令SMC家長心動的,其實只有十間八間左右。

一間地區一綫津校級十名內都頗有競爭力, smc收生50揀1,加上良好資源,如果級十都沒有競爭力,咁校長副校的眼光也太差了。

回覆樓主:

Smc 英文應該用1st language 教,所以比較深,其他學校用2nd language 教,所以好大分別。
我小朋友學校都係用1st language 教,初小已經做大量寫作,學生自然識運用深既字眼寫作, 自己雖然band 1A 女校,但英文真係完全冇得比!

ol_bb 發表於 24-4-27 11:09
Smc 英文應該用1st language 教,所以比較深,其他學校用2nd language 教,所以好大分別。
我小朋友學校都 ...
是的,所以smc 家長對一般用2nd language 教英文的 band1A學校真係沒有興趣。當然也有例外,之前也有师兄师姐扣入LS, MCS....

CinderellaSZ 發表於 24-3-12 09:58
申請小一SMC: 有offer,地點近一些,沒有校車,轉巴士到,中學Band 1B,如果日後想插班其他學校或中學想外

我2位囡囡都响SMCESPS 讀過書, 大囡完成中五, 細囡完成中一, 就過英國升學. 大囡今年大學都畢業啦! SMCESPS 的英文水準, 去到英國完全無問題.

曾經問過她們, 將來有小朋友, 會唔會給孩子讀英文小學呀? 答案是: 會.

其實去邊度讀書唔係問題, 學生本身對學習態度有多高才是重點. BAND 3 都可以入大學.

個人覺得, 入邊間學校, 身邊的社交圈子就會圍繞著這些人. (這是我大囡做INTERN时領略得到的)

祝願找到一間合適的學校給小朋友

其實係一家四口子

PKC 未到B1A

回覆樓主:

培僑上年DSE 100人,入三大52人,北大2人,復旦1人,(10人用DSE入其他海外大學)。
IFY 23人全部入QS排名前60大學。
起碼78人入與香港三大世界排名差唔多既大學,佔畢業人數123人63.4%,主力是靠自己培養既一條龍學生。
是唔是band1 A唔緊要,關鍵預期將來成績會唔會企穩或上升。時間自然可以證明。升中簡介會校長既说法是根據pre-S1成績,預期DSE成績會繼續上升。
我認為2025年五班小學升五班中學個屆可反映學校真正實力。

至於三間小學選邊間都冇問題,適合自己小朋友就是了。反正三間都大把人排隊候補。

73662710 發表於 24-4-27 00:29
學術靠學校也靠家長和学生自己,academically talented的同學, 去邊分別不大,成績都會好。
音樂APS 高幾 ...
SMC英文超強,阿女看Youtube 那些英文影片,例如Documentary,她会調快幾倍語速也聽得明白,更毋須看字幕,我覺得好厲害!

cherrieshum 發表於 24-5-5 16:41
SMC英文超強,阿女看Youtube 那些英文影片,例如Documentary,她会調快幾倍語速也聽得明白,更毋須看字幕, ...

想問下以往等三輪見校長 會問d 咩?

cherrieshum 發表於 24-5-5 16:41
SMC英文超強,阿女看Youtube 那些英文影片,例如Documentary,她会調快幾倍語速也聽得明白,更毋須看字幕, ...

如果小朋友英文平平,入smc 也可以適應到嗎? 有無同學係英文跟唔到要轉校架?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊