用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 究竟要offer 定大抽獎問題
樓主: angelalam1216
go

究竟要offer 定大抽獎問題   [複製鏈接]

Calaci 發表於 24-3-13 21:32
其實SMC嘅語境同校風真係唔錯的,點揀真係視乎每個家庭自身能力,佢學費的確唔係平。不過蕭明好似麻麻地, ...

SM 應該算係企穩B1B

核心科目第 4 級或以上比率
中國語文 大約 76%
英國語文 大約 52%
數學          大約 60%
通識教育 大約 69%

唔係比SMC強且平均?講緊仲係免費

Greylay 發表於 24-3-13 21:32

徹底無緣,因為沒有二面

mcl233 發表於 24-3-13 15:12
除左想搏LW,否則,我估食糊算啦~

我估樓主小朋友應該係1A,估敲林護係有機,抽就唔敢博...
九月去敲門會唔會穩陣啲?

twhkleung 發表於 24-3-13 23:42
我估樓主小朋友應該係1A,估敲林護係有機,抽就唔敢博...
九月去敲門會唔會穩陣啲?
...

開左學啦喎~

PC9394 發表於 24-3-13 22:23
SM 應該算係企穩B1B

核心科目第 4 級或以上比率
4同5唔識比較, 不過看圖段估, 中文通識SM 應該好好多
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879908&pid=49298441&fromuid=2356337

Poyau 發表於 24-3-13 14:35
明白 乙2蕭明有機
DSE 林護 > 善德 > 安柱 > LSKC > 蕭明

我一直以為SM係排第二

twhkleung 發表於 24-3-14 01:28
我一直以為SM係排第二

蕭明2023年成績與同區英中比較

2023年
整體(CEM) 5+ | 4+
--------------------------------------------------------
林護 [·](~43.67%) | [·]
善德 27.8%(29.1%) | 68.1%(67.9%)
安柱 24% | [·](66.7%)
LSKC [·] | 65.4%(58.6%)
蕭明(女) [·] | 60%(~62.67%)
陳兆民 [·] | 54%

~ 棒形圖數字/約數

蕭明
HKDSE Results
https://www.dmhcsm.edu.hk/academic-aspect/dse-results

https://www.dmhcsm.edu.hk/academic-aspect/dse-results/2023-hkdse-results

https://www.dmhcsm.edu.hk/academic-aspect/dse-results/2022-dse-results

https://www.dmhcsm.edu.hk/academic-aspect/dse-results/2021-dse-results

https://www.dmhcsm.edu.hk/academic-aspect/dse-results/2020-dse-results

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3766729&pid=48709635&fromuid=2734087

Poyau 發表於 24-3-14 02:55
蕭明2023年成績與同區英中比較

2023年
謝謝資料

七八年前,親戚囡囡SM畢業,當時應是名正言順的1B, 想不到幾年不見後差別会那么大

Btw, 常見一些中學寫"整體合格率為97.9%", 這是指3322还是2222呢?

twhkleung 發表於 24-3-14 01:28
我一直以為SM係排第二

我女升中年代,留意葵青區安柱/善德已經排第二, 呢2間同level嘅有可風。

蕭明拔尖能力稍弱,但補底做得幾好

gracelam 發表於 24-3-14 06:59

我女升中年代,留意葵青區安柱/善德已經排第二, 呢2間同 ...
老街方
我個件係仔, 所以雖然先道SM好,但都有再去研究了

可風係1b, 咁今日的SM應未到1b水平了

Btw, 請問知唔知"整體合格率", 指3322,还是2222呢? Thanks!

回覆樓主:

如果係1a生,我會博抽

twhkleung 發表於 24-3-14 07:45
老街方
我個件係仔, 所以雖然先道SM好,但都有再去研究了

B1中學應該係33222, 入大學基本要求
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-3-14 08:05
B1中學應該係33222, 入大學基本要求
See. 咁陳兆民補底好勁禾, "整體合格率為98.5%" . TWGSS都係得96.7%.

https://twghczm.edu.hk/tc/academic-achievement

回覆 twhkleung 的帖子

整體合格率應該講緊2+吧

adriantai 發表於 24-3-14 07:47
如果係1a生,我會博抽

(純粹個人感受 身處其中)
當你認為自己係、或者接近係、甚至從多方面測試確定自己個件係 B1A時
去做緊一些學校部署同面試嘅時候,你就會發覺到這些所謂 1A 學校嘅要求再唔係1A學生,佢地係要A+ 甚至乎要AA+了(有點像現在香港平民百姓儲首期買樓一樣 努力跟唔上節奏)
最後總結:都係放鬆啲 一切順其自然

ekhc    發表於 24-3-21 10:02
HK-MAN    發表於 24-3-14 12:24

回覆樓主:

又試吓收窄條件方法:

1) 最重要的點 :女兒(記住係女兒,不是父母嘅喜好)係咪好想放SMC,係—》 大抽獎,No —-> 要咗佢算

要解決(1) 先好落下面,中學生啦,已經不是父母主導時期,要非常關注and 尊重他們的想法

如果三位一體(dad, mom , daughter)有晒共識 , Then ,

2)錢 vs 免費 ,前—》SMC 後津中(不過呢個應不是樓主大問題,睇你揀得HY, GH , 應預算過)

3)新派活動教學 走國際學校路線 (學費貴咗應源於此,值唔值得俾這價錢,要自己盤算了) vs 傳統教學

Buy 前者 —》 SMC , buy 後者 —-〉大抽獎

其實去到呢三點,差唔多可以诀定了。(但我都認為應該俾空間自己諗到抽飛deadline前:4月尾才決定嘅)

決定放SMC , 大抽獎,then,

1)男女校 vs 女校 (其實睇樓主揀嘅嘢,似係buy 女校喎 : 直/ 自都係女校)另外,咁多人話善德,安柱好過SM , 樓主頭三位都無打算放他們進去。(按: 樓主原計劃似係頭三都放大熱中學),如果真係buy 女校 (特別阿女buy 唔buy ) , 咁就SM / PP 乙一 (反正中嘅機會大過放LW; 如果覺得SM 麻麻,咁揀PP )

2)如果男女真係真係無所謂,那揀就揀最好的啦(反正係lucky draw) , 不過 乙二,乙三 就考慮吓排位是否仍是SM / PP 了

希望以上方向幫到你 (選擇困難症者另當別論)

花花爸爸 發表於 24-3-14 10:59
(純粹個人感受 身處其中)
當你認為自己係、或者接近係、甚至從多方面測試確定自己個件係 B1A時
去做緊一 ...

係,努力去做 順其自然

回覆樓主:

題外話 : 點解我特別highlight 女兒心意主導,除了上面講咗嘅原因外,親身體驗也體會到。
1)自己當年也順從了父母去次喜歡的學校,入到去玩嘢搏轉校玩出火。

2)小朋友升小時也有因為不喜歡而面試時玩野嘅情況

3)小朋友升中,選擇跟我們兩老不一致,好多朋友勸我地要父母主導,最後我地俾小朋友主導,今天見小朋友越發自覺努力,亦越戰越勇,仲已經定下未來升學/ 就業目標,而且由老師告訴我小朋友在學校很開心,經常笑。最近再問: 你會唔會想轉番IB 直資呀?因為DSE 好似前景不明朗喎?! 佢斬釘切鐵地話 不需要,自己適合DSE 模式多啲,如果真係出問題,才找出路也不成問題。
這一刻我們徹底明白 —》 小朋友真的為自己揀對了

ekhc    發表於 24-3-21 10:05
HK-MAN    發表於 24-3-14 12:25

PC9394 發表於 24-3-13 19:10
BTW,舊年聽返嚟各校叩門都比以往少同難。如果今年咁上下,係我嘅話就當冇得叩嚟處理
叩門機率遠低於自行
...
根本係,俾我入NPL 讀下先,有好成績再考P2 林護,
不過可能抽中,我女無直資offer, 所以最後要抽,

但又入到b1b 第1志願
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊