用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 究竟要offer 定大抽獎問題
樓主: angelalam1216
go

究竟要offer 定大抽獎問題   [複製鏈接]

adriantai 發表於 24-3-14 11:28
係,努力去做 順其自然

謝謝你的認同
其實我同樓主情況非常相似,仲要係同一區,雖然不是级一,但係都是前列位置,可以作出許多嘗試,幸運地呢一區B1位是足夠的,女仔大抽獎有兩間唔錯的女校保底

adriantai 發表於 24-3-14 07:47
如果係1a生,我會博抽
1a生跌落大抽奬先無著數, 因為有機會抽到1c學校

Poyau 發表於 24-3-13 14:00
如 SMC 在手 為何想博林護?

SMC 可以同LW level?

ekhc    發表於 24-3-21 10:07

twhkleung 發表於 24-3-14 04:45
謝謝資料
SM 睇3322數據就成績好,但4+ 就差過唔少b1b

eeyorepigpig 發表於 24-3-14 12:17
1a生跌落大抽奬先無著數, 因為有機會抽到1c學校

我睇嘅嘢唔係呢啲

花花爸爸 發表於 24-3-14 10:59
(純粹個人感受 身處其中)
當你認為自己係、或者接近係、甚至從多方面測試確定自己個件係 B1A時
去做緊一 ...

好認同…1A學校需要的唔係1A生,係要1A++。

acgy 發表於 24-3-13 18:00
搏得到也未必好

除非佢覺得入讀後可以穩佔中上游,否則我寧願去讀其他學校。

自行入的吾會差! 正常一定起碼中上。

adriantai 發表於 24-3-14 12:36
我睇嘅嘢唔係呢啲
可否分享下?

eeyorepigpig 發表於 24-3-14 13:15
可否分享下?

個人愚見,費事畀人笑

twhkleung 發表於 24-3-14 07:45
老街方
我個件係仔, 所以雖然先道SM好,但都有再去研究了

整體合格率應係2,33222合符合升大最基本要求~

twhkleung    發表於 24-3-14 13:57

angelalam1216 發表於 24-3-13 20:58
利害利害,真係俾你睇得通通透透
坦白講 NPL 真的不是我同阿女杯茶,因為路程有點兒遠,但係SMC 我C6 非常 ...
其實五萬怎算貴?

BACY 發表於 24-3-14 07:27
蕭明拔尖能力稍弱,但補底做得幾好

蕭明33222過九成反映保底有成
拔尖能力從優異生名單可見端倪

蕭明優異生名單
--------------------------------------------------------
2023年 14人
最佳六科 33×1
32×4 31×2 30×4 29×1 28×2

2022年 17人
最佳六科 35×2
34×2 33×1 32×3 31×3 30×2 29×4

2021年 10人
最佳六科 36×1 [1(5**) 4(5*) 2(5)]
No. 10 ≤29 [5(5)]

2020年 14人
最佳六科 33×1 [3(5*) 3(5)]
No. 14 ≤28 [1(5*) 2(5)]

heidya    發表於 24-3-18 15:42

回覆樓主:

28分已經去到全部考生既11.X%, 是否可以用上拔尖能力去形容?~

PC9394 發表於 24-3-13 15:22
原原文:

「富貴險中求,也在險種丟,求時十之一,丟時十之九。大丈夫行事,當棄僥倖之念,必取百鍊成鋼, ...

謝謝你的原文,長知識了!
希望每天開心渡過 ;-)

Poyau 發表於 24-3-14 18:04
蕭明33222過九成反映保底有成
拔尖能力從優異生名單可見端倪

如果"100人"左右考DSE, 有十幾人best 6 33以上, 真实唔差, 算幾好忝, 33222又好, 点解4+唔高?

除非唔係normal distribution, 個mean 去左左面(近33222)

twhkleung 發表於 24-3-15 00:12
如果"100人"左右考DSE, 有十幾人best 6 33以上, 真实唔錯差, 算幾好忝, 33222又好, 点解4+唔高?
...
冇十幾人,得1個33,4個32...同善德安柱比較4+都只係差幾個%啫,差距唔大。另外善德人均科目偏少,整體科目4+5+百分比其實有少少虛高

BACY 發表於 24-3-15 05:43
冇十幾人,得1個33,4個32...同善德安柱比較4+都只係差幾個%啫,差距唔大。另外善德人均科目偏少,整體科目4+5+ ...

善德2023年優異生名單上9人
計最佳六科皆33+

善德2023年優異生名單
--------------------------------------------------------
最佳六科
41 | 5(5**) 2(5*) | 中大 醫科(GPS)
39 | 3(5**) 3(5*) 1(5) | 理大 物理治療
37 | 4(5**) 1(5) 2(4) 日文A | 中大 醫科
37 | 2(5**) 3(5*) 1(5) 1(4) | 港大 牙醫
36 | 1(5**) 4(5*) 1(5) 1(4) | 港大 醫科
35 | 2(5**) 2(5*) 1(5) 2(4) | 港大 醫科
34 | 1(5**) 3(5*) 1(5) 2(4) | 中大 精算
33 | 1(5**) 2(5*) 2(5) 2(4) | 中大 GLEF
33 | 3(5*) 3(5) 1(4) | 中大 生物醫學

20231125 中一入學講座 27:30
https://www.youtube.com/live/GoID6ZK01Rs

2023 HKDSE Performance
https://www.bstc.edu.hk/CP/pG/154/288/306

School Profile
https://www.bstc.edu.hk/CustomPage/126/School_Profile_2023-2024_Final.pdf

heidya    發表於 24-3-18 15:42

Poyau 發表於 24-3-15 12:03
善德2023年優異生名單上9人
計最佳六科皆33+
善德2023 DSE尖子表現的確強,最高分學生比林護都高。但佢哋每年學生平均都只考6科出頭,呢個級數學校嚟講偏低,仲低過全港平均數

Greylay 發表於 24-3-14 11:14

衷心感謝您為我用心分析和指導Thanks 我亦都同C6同阿女講解過現時情況 再作詳細考慮
方案係 27/3 自行公布再作打算
我C6話:MCS =王母娘娘嘅蟠桃 睇吓摘唔搞到落嚟食先啦 有得食的話就乜都唔使諗,冇得食的話再搵其他嚟食囉 ,無謂諗太多改變唔到現時狀況嘅嘢

angelalam1216 發表於 24-3-16 12:38
衷心感謝您為我用心分析和指導Thanks 我亦都同C6同阿女講解過現時情況 再作詳細考慮
方案係 27/3 自行公布 ...

Welcome . 啱呀。其實離抽飛deadline 仍有個幾月。考慮清楚先。但係你問咗意見,加埋先計劃定大抽獎排位(for 到時有機會咁做)係做得好好㗎。因為「機會係留俾有準備的人」

預祝心想事成!加油加油 !

呀!提多一樣: 即使MCS 31/3 落空,唔代表已經無希望,因為有機會係waiting , 如果你最後選擇參加大抽奬嘅話,有可能在派位紙上再次出現番「MCS」結果的

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊