用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC VS NPL 點揀
樓主: minnieevergreen
go

SMC VS NPL 點揀   [複製鏈接]

Sing13 發表於 24-4-10 08:57
我用「趕上」是因為係我印象中,Spss 4+ 一般都是70%左右,有些年份能達到70%中,匯基多年都係6x%。(好多 ...

但要計埋UCCKE有IAL分薄叻考生,讓左半臂喎

tigamama 發表於 24-4-10 09:17

我會認為匯基強於補底,3322 及2+ 都相当好,5+只是處於入門band1 B,(如果用25% band1 B,30% band1A/B,35% band1 A嚟計,每一級似乎差别不大,但實際上學校難於突破),可能反映到匯基既收生主要是band1 B-C既學生。

坊間比較各校成績時,都只是比較大部分學生考既DSE。 匯基有冇公佈ial學生成績或出路?

Sing13 發表於 24-4-10 08:57
我用「趕上」是因為係我印象中,Spss 4+ 一般都是70%左右,有些年份能達到70%中,匯基多年都係6x%。(好多 ...

我自己睇數據,唔會憑「印象」,我會將個%差距化番做幾多個學生人數去理解,而唔會僵化地睇什麼6字頭7字頭8字頭,亦唔會只睇CEM3科,會睇埋其他科目。

匯基並沒有多年都係4+率6x%,  從校網資料,佢係由5x%慢慢爬上6x%,  亦係最近幾年才keep住6x%。睇8年data, 只計DSE成績,睇到個走勢係持續向上。我從來沒有打算估佢未來幾時要突破70%, 我認為以呢間學校背景、地理位置、強烈宗教氣氛、重視全人發展和教學理念理,又不設精英班和太多高中選科限制,沒有刻意操控選科下,能夠坐穩Band 1B係最理想預期。我只係回應你用「趕上」一詞去放大幾個%差距,再睇埋全部DSE科目成績,我都唔敢計其他科4+%,怕計得太盡令人尷尬。在我心目中,每年成績有上有落好正常,兩間現時都係Band 1B校,各有長短和特點。樓主最後揀邊一間,都唔會係錯誤決定,因為佢同女兒都有認真了解過才去取捨。

Elenalan 發表於 24-4-10 10:06
我自己睇數據,唔會憑「印象」,我會將個%差距化番做幾多個學生人數去理解,而唔會僵化地睇什麼6字頭7字頭 ...

覺得適合自己就好。
我會認為對於band1 B/C既學生算是唔錯既選擇。

其實當你有offer在手時個諗法會好唔同,你早收同遲收個offer亦會影響個選擇。我兩個小朋友take嘅offer都同一開頭諗嘅唔同,所以有時真係唔使諗太多

Sing13 發表於 24-4-10 09:40
我會認為匯基強於補底,3322 及2+ 都相当好,5+只是處於入門band1 B,(如果用25% band1 B,30% band1A/B ...
May I know why UCCKE is classified as band 1B? You can see from its website the CME % of 5 never 25%.
Is it because overall 5+ reaches 25%?

nhi 發表於 24-4-10 10:58
May I know why UCCKE is classified as band 1B? You can see from its website the CME % of 5 never 25% ...

咁匯基應該有band1 B
4+ 有64.6%,band1 B要有60%以上。
3322相當高,89.7%。

Sing13 發表於 24-4-10 11:39
咁匯基應該有band1 B
4+ 有64.6%,band1 B要有60%以上。
3322相當高,89.7%。

I can see the 5+ of Chinese and English is not that good but this school is highly rated here. Some members even predict it will follow the footprint of HKUGA.........

tigamama 發表於 24-4-10 09:17
IAL唔算讓半臀,反而係分流咗

nhi 發表於 24-4-10 11:43
I can see the 5+ Chinese and English is not that good but this school is highly rated here. Some mem ...

我睇港同,SPC,培僑,英華都是有一條龍學生考DSE成績先上,匯基對比冇一條龍既直資,NPL,李國寶,培基…嚟講算是唔錯。
匯基每年2800人報考,EK熱度高正常。

Gooblovebb 發表於 24-4-10 10:46
其實當你有offer在手時個諗法會好唔同,你早收同遲收個offer亦會影響個選擇。我兩個小朋友take嘅offer都同 ...

呢個係真﹐我睇返最初大家既排名﹐同最後既選擇係兩回事
當初非UCCKE不嫁﹐去到最後關頭又原來無想像中咁熱愛。

你說得對﹐如果當初先收UCCKE﹐後收SPSS﹐我估計我女女會留UCCKE。

Sing13 發表於 24-4-10 11:58

我睇港同,SPC,培僑,英華都是有一條龍學生考DSE成績先上, ...

UCCKE絕對有進步空間﹐佢補底足而因為生源不錯﹐仲一直向上。
用今年來講﹐派到昨天﹐出OFFER仍然仲係o係band1A尾既學生﹐BAND1B頭極少收到。
估計佢派埋呢兩個星期﹐最盡只會去到B1B頭。

本來呢排人已經係B1A中下游~B1B頭至中既人﹐佢亦揀過下﹐英文唔得既都未必有﹐所以真係衰極有個譜
剩落黎﹐就睇學校點樣將呢班人變成尖子﹐或者吸引尖子入讀
始終B1A頭既佢收唔多﹐大部份都拎佢黎做保險線為主

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊