用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提半船 vs 港同
發新帖回覆
樓主: miss_siu88
go

赤提半船 vs 港同   [複製鏈接]

miss_siu88 發表於 24-3-16 07:40
港島,返學有校車未知小朋友適合IB or IAL or DSE
請大家幫忙給意見
謝謝
SSC 半船,有DSE/IB,有校車,半船,靚校園,諗唔到唔讀既理由

RainyRice 發表於 24-3-22 09:57
我贊成,但我到而家都唔知港大同學會的賣點…. ,咁受歡迎是不是就是因為成績同上面的points,同潘sir力sel ...

據朋友早前放棄YW SJC take 港同講番,老師好年輕,有活力,容易同學生打成一片,行project based 你可以理解同MSS有啲相似,初中做group project 多,不過聽朋友講,唔好以為唔洗讀書,默測考都一樣多,另外,上高中要考公開試,一樣要認真溫書,至於高中學校點push,就冇聽佢講喇!請用家指正!仲有,佢提到一點,其中唔揀sjc 原因係,佢覺得sjc精英運動員比較多,佢小朋友起港同嘅話,會多啲起運動上可以嘗試或發揮(不過佢小朋友唔算特別好運動方便)。但就冇聽到佢話校舍特別靚同似國際學校。

RainyRice    發表於 24-3-22 12:16

jiljill 發表於 24-3-22 10:28
有部分家長似乎好反對用成績去分優劣。我明白每個人都有自己嘅睇法,但係學生讀書唔係求分數係求乜嘢?學校 ...
其實唔係唔求分數,唔求就唔會報band 1校,只不過而家多咗人唔「只」求分數啫!

RainyRice    發表於 24-3-22 12:38

jiljill 發表於 24-3-22 10:32
不想和不能是不同的。

很多人把不能說成不想。
係你認知啫,而家仍然好多可能

jiljill 發表於 24-3-22 10:37
我小朋友「不能」考入SPC,和我小朋友「不想」考入SPCC,是不同的。

很多人故意把這兩個字混淆。
睇你點擺喇,我可以係「不想」,既然不想,何來有「不能」呢?

jiljill 發表於 24-3-22 13:34
失敗者其中一個特徵系;多多藉口。

起你角度無問題,但我估你sample size有啲細,相信你應該只有女女冇仔仔?!如果有,你安排佢哋讀書既取態係會唔同同有調整,因人而異!兩性小朋友成長,性格係完全唔同,就算同性都未必一樣,明明好活潑又讀到書嘅小朋友你放起只讀書既地方,佢會讀到既仲會讀得好好,但睇到既,接觸到其他方面如待人接物、解難問題上就少咗。
另一方面,其他網友既立場都啱㗎喎,因為大家追求既嘢係唔同,而家世界好闊喇,讀書好重要,但唔係最重要!我大既學校成績唔係最top,但我好appreciate 佢讀到呢間學校,因為一所津校願意花心力去explore 學習以外既體驗係要花時間、精神、心力,大既一個月有數日定一兩日要join service 既活動,同NGO合作,學校鼓勵學生自己直接email,同所負責機構商量、溝通,以致送埋佢哋去機構開會,傾下義務工作嘅詳情,呢啲咪學習以外既經驗囉!呢啲經驗係對佢第時出社會有好大既幫助!讀書得十幾年,做人做成世呀!

RainyRice    發表於 24-3-22 13:53

jiljill 發表於 24-3-22 13:52
你講嘅嘢唔係錯,但係你有錯誤嘅前設:就係讀到書嘅人,一定冇social skill;成績好嘅學校,一定培養唔出 ...
因為你俾我嘅感覺係講緊最top成績嘅人,呢類人通常會有缺陷!

993rs 發表於 24-3-22 15:30
佢要既係成績成績成績、你講緊 total package。一個終點站係 DSE、你係講人生。 其實大家都冇錯,只係個 s ...
所以佢有佢講,我哋有我哋就得喇!

derbyeugene    發表於 24-3-22 15:58

jenjenny 發表於 24-3-22 22:02
IAL易啲,但又因為容易攞A*,所以4A*都唔一定入到神科

咁可唔可以咁分呢?!而家想起香港讀神科,或就算唔洗神,讀DSE都冇問題既,都係腳踏實地讀番DSE好;如果中文弱又好理科既(直資有開IAL嘅),亦唔打算讀神科,讀IAL都冇所謂?!去外國讀書另當別論,因為IAL程度都難入G5?

tigamama 發表於 24-3-23 07:25
IAL 程度或未及當年HKAL,但已超DSE。所以有大學會俾IAL生豁免學分(當然要啱科) ...

例如咩科?

jenjenny 發表於 24-3-23 10:48
睇大學收生就知IAL和HKAL的差距,現在已經沒有那麼受歡迎的學系,IAL CO 還要2A* ,當年HKAL兩個C都不用就 ...
而家連4A*連in神科既機會都冇,大學其實都係睇成績、能力收人,見太多4A*而入讀後,能力一般,就會影響之後收生要求!

jenjenny 發表於 24-3-23 12:48
就係hku醫科唔公平,我識能力一般的學生,小學讀唔掂傳統女校轉去IS再去英國,好易就攞到hku MBBS 4A*CO, ...
其實呢個情況,EK好多年前都爭論過深淺問題,近年仲要愈來愈多直資開辦IAL,相信香港教育局唔會再容許太多國際位佔用太多資源,即會收緊收生,如果唔咁做,咪會愈來愈降低DSE嘅認受性!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊