用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 求救~ 小朋友唔識中文,其他科都有A/B,可以揀咩中學? ...
樓主: Kairi313
go

求救~ 小朋友唔識中文,其他科都有A/B,可以揀咩中學? [複製鏈接]

Greylay 發表於 24-3-29 21:55
所以有些學校放一個真正呢方面嘅老師,就可以免除咗妳所講阿仔間學校那位不了解,誤解學生嘅老師的可笑行為 ...

果個老師真係好好呀!但呢9年幾,我遇親嗰啲資深既,都係死背自閉症特徵,話我應該要跟佢地既方法,冇學到野都算,每次都係有倒退跡象,又要我用時間黎追返。例如每日要佢穿珠仔練小手肌,佢第一日肯做,第二日就會發脾氣。我有同老師講佢係鍾意挑戰新野,活動教學,例如今日穿咗珠仔,聽日可以穿下通粉,老師就話唔可以改佢哋,佢哋會唔慣唔鍾意...

反而係D 新入行既,佢地會睇我仔反應而安排訓練,覺得太死板重複我仔就唔合作,佢地會每次諗新遊戲同佢玩。

Btw , 中文 : 暫且放下先,將來有一天如果他突然之間好ok 好有動力去learn 時,就自然會自己主動做嘢㗎啦。
不過今日若選了IS , 妳就要預咗將來送出國繼續讀了

Kairi313 發表於 24-3-29 22:09
果個老師真係好好呀!但呢9年幾,我遇親嗰啲資深既,都係死背自閉症特徵,話我應該要跟佢地既方 ...

新入行老師好有心。好好喎

Greylay 發表於 24-3-29 22:14
Btw , 中文 : 暫且放下先,將來有一天如果他突然之間好ok 好有動力去learn 時,就自然會自己主動做嘢㗎啦 ...
嗯嗯嗯,我地都覺得佢應該會突然有一日聽得明/識得講,因為佢記性好,學野快,唔明偏偏成日接觸到嘅廣東話就仲未識聽...

Kairi313 發表於 24-3-29 20:55
事源:我仔一歲前識講簡單中文疊字,爸爸、媽媽、波波、飽飽、包包、抱抱...一歲去健康院打完疫苗之後就變 ...
唔好理咁多, 去見位西人兒科心理學家先, 重点用英文評估下小朋友係咪SEN同IQ係咪正常,用英文做, 可保正仔仔在一個百分百理解情况下進行評估,如果一切正常, 咁再搵兒科传科医生(唔好搵政府医院了), 評估疫苗对小朋对惱部和身体(肌肉)有沒有做成長短期影响, 沒有疫苗100%安全, 可能幾万個或幾十万個会有幾個特例個案.
中文現揩段不是重点, 依家中學唔一定要DSE, 讀IB, AL, IFY, OSSD, etc. 都可考3大, 最緊要搞清楚身体情况, 我不信会有小朋友用中文時就SEN, 用英文時就正常.

明顯疫苗副作用在出現.

我仔係亞A仔, 小學時开始食留心藥, 幾年后产生可怕副作用, 五六年后副作用才慢慢減少. Anyway, 先搞清楚目前身体和精神狀况最緊要.

回覆樓主:

好多A仔天生學英文較快!
我覺得樓主可以問多幾間有AL直資,並如實告知情況!
另外平啲國際有KIS、可以試考!

Kairi313 發表於 24-3-29 20:55
事源:我仔一歲前識講簡單中文疊字,爸爸、媽媽、波波、飽飽、包包、抱抱...一歲去健康院打完疫苗之後就變 ...
打針搞到咁,媽媽一定好心痛!
就咁聽落,仔仔似係大腦負責母語的區域受到影響,於是 second language 部份就自動加強,彌補母語的不足。

仔仔會嘗試從別人的表情估計廣東話的意思,這個也不似一般自閉症孩子的表現。

不過,我都不是醫生。同意上面家長所說,用英文做評估會比較好。

至於學校,如果仔仔好想留港讀大學,國際學校比較可行,non jupas 入。

直資試下 SMC 呢類英文強的學校。

介唔介意成績?有些直資如地利亞,英語語境強,學費也平,應該比其他熱門直資易入。

DSE 就不要勉強了,中文對於大學好多科嚟講也不是必需。

emmyfok 發表於 24-3-30 17:54
打針搞到咁,媽媽一定好心痛!
就咁聽落,仔仔似係大腦負責母語的區域受到影響,於是 second language 部份 ...
係羅, 之前果位做評估專家既評估不能盡信, 按表面樓主講,當用英文時係一切正常, 重好有好奇心同懂得和其他小朋友溝通同玩, 咁点可能係自閉, 自閉同邊種語言無關的, 否則我便是中文常, 但就德文法文自閉, 拉丁文自閉???
Btw, 我仔正是讀SMC的.如樓主小朋友入到SMC,相信好多問题都解决, 上到高中便直接選AL就OK了.

返而担心樓主囝囝健康多d, 因為小肌肉發展受到(疫苗?)影响, 咁長远重有冇其它呢? 霖下都覺得心痛...

Kairi313 發表於 24-3-29 22:22
嗯嗯嗯,我地都覺得佢應該會突然有一日聽得明/識得講,因為佢記性好,學野快,唔明偏偏成日接觸到嘅廣東話 ...
講多個我同事囝囝案例比你參考.
佢囝囝6歲入小學時仍未能說話太多,經評估(又係評估)話係自閉加學習困难, 入左特殊學校, 点知一年後, 校長話囝囝不單沒問题,可能係資優,介紹入左DBPS.

反而担心仔仔的肌肉發展多d.

回覆 Kairi313 的帖子

Try STCC

Kairi313 發表於 24-3-19 13:06
依家讀緊間英文小學有調適中文班,但老師話教育局指引調適班只係俾非華裔學生。
上過教育局睇指引咩係「非 ...
東九龍匯基有IAL課程提供,只需小學中文程度已足夠應付公開試。

首先我非常欣賞媽媽的努力,仔仔喺咁惡劣嘅環境都無放棄學習,仲想讀大學,學習態度值得嘉許!
個人愚見,應盡快轉去國際學校,就算用晒份糧都值得一搏。
首先,國際學校教學模式與要求同本地學校唔一樣,尤其英文作文,越高班要求越高,越遲轉只會越難考/難追。
第二,國際學校教中文係會用英文輔助嚟教,學生上中文堂亦可以講英文,甚至用英文答題目(non-native class)。佢哋不會抗拒中文,雖然學得慢,但不至於零。
有興建學習才會學得好!加上你仔仔又不是無能力,比個機會佢吧!
至於你認為唔了解你仔仔的那些所謂「專家」,我係唔會理佢哋嘅,有得揀就唔見,無得揀就陽奉陰違。

Kairi313 發表於 24-3-19 13:06
依家讀緊間英文小學有調適中文班,但老師話教育局指引調適班只係俾非華裔學生。
上過教育局睇指引咩係「非 ...
用Jupas 報本地大學, 可以用其他中文資歷,詳情:

https://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/ncs-students/about-ncs-students/jupas-admission.html

不過要求係中文用調適課程. 所以你可以搵下專門提供NCS中文的中學. 你有Ed Psy 的report 證明小朋友需要入調適班,當然最直接打電話去edb 及學校問清楚最好.

你可以搵返自己的分區學校發展組問下:
https://www.edb.gov.hk/tc/contact-us/reo.html

https://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/ncs-students/about-ncs-students/jupas-admission.html

聯招入學申請 - 接受其他中國語文科資歷

對於非華語學生,各教資會資助院校會在特定情況下,接納其他中國語文科考試的資歷,包括綜合中等教育證書(GCSE)、國際普通中學教育文憑(IGCSE)和普通教育文憑(GCE)。

特定情況是指:(甲)學生在接受小學及中學教育期間學習中國語文少於六年時間;或(乙)學生在學校學習中國語文已有六年或以上時間,但期間是按一個經調適並較淺易的中國語文課程學習,而有關的課程一般並不適用於其他大部分在本地學校就讀的學生。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊