用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己 ...
樓主: happybbpig
go

有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己   [複製鏈接]

happybbpig 發表於 24-3-23 14:22
派左卷,佢英文平時中游位置,今次竟然拿到全班第二高分,常識就是第一次拿到91,全班只得5個90以上,無論 ...

甘好好呀!keep住,有張靚成績表,需要叩門都用得着。當然最好自行大抽獎搞掂。

我哋當年冇計呈三,成績點突破都冇用
依家呈三好關鍵,祝大家呈三加油兼好運!

如果決定入讀直資或自行上岸而唔會叩門,我就會呈三交白卷。因為一生人可能得呢一次机會開心地交白卷又冇後果,有張六年級上學期全A下學期全F成績表都唔錯,就俾我荒唐一次啦。Sorry,都係講吓笑啫。

Elenalan 發表於 24-3-22 22:09
佢操行B至B+,之前面試有學校老師問過佢點解操行咁低分  
佢覺得ssgc學生唔文靜喎,好free style,  ...
本身b1邊緣人,咪要博盡呈3啦,呢度討論區來來去去都係啲星級學生家長,
全港其他9成家長夢遊中?

twhkleung    發表於 24-3-24 05:09

mimwing 發表於 24-3-23 22:11
本身b1邊緣人,咪要博盡呈3啦,呢度討論區來來去去都係啲星級學生家長,
全港其他9成家長夢遊中?
...

我識D Band 1C邊緣學生, 自行選有英文班的Band 2A中學或者考Band 2直資,一樣提早有著落唔使等大抽獎。

每個Band水平的學生都有自己要面對的升學選校問題和煩惱, Band 1A學生一樣可以因為選校或面試問題、自行或考直資落空然後大抽獎冇運, 派得差過邊緣1C學生。努力付出考好呈分最後都係鬥唔過運氣, 呢D咪仲唔抵?

想提早搞掂定係要搏盡呈三突破成績去玩埋大抽獎, 其實都係自己定好策略。我地選校, 就係選番啱水平程度, 再搏一兩間aim high試下實力, 好似投資咁, 高中低風險都有, 最緊要有backup有contingency plan。

星級學生係個天跌落黎架咩? 你睇EK咁耐你唔係唔知家長背後要發功幾多?
有幾多個Band 1A學生家長係完全hands off? 從未陪讀過、出錢出力栽培過?

當然after all讀書都係要小朋友自己讀得入腦、學習態度開竅, 家長幾想出盡力幫, 最後都係小朋友自己去考。

PTL_L    發表於 24-3-23 22:46

kirstyau 發表於 24-3-23 15:37

甘好好呀!keep住,有張靚成績表,需要叩門都用得着。當然 ...
她今次叫做6年考得最好啦, 但要加埋呈一二, 睇下佢可不可以以B1抽啦

Babetoto 發表於 24-3-23 08:49
我大,反而係五年級上學期,同呈一,呈二都去到最盡,呢幾次都係級頭。
去到呈三,佢自己都覺得攰,但自行 ...
你地級頭, 放鬆少少都係B1啦, 自行都大機會啦, 你地有沒自行OFFER?

miss0217 發表於 24-3-23 11:12
me too..我仔都係呢嗰時期發力 (好彩發得合時),
連我仔都話呢段時期溫書仲舒服過小四之前考試
但去到呈三 ...
自行有OFFER都煩少D啦, 你說發力合時, 比之前進步多少名次?

kirstyau 發表於 24-3-23 12:55
通常呈三已經放慢手腳,除非係邊緣人要力保係個組別pool。

我兩個呈三已經跌咗。
咁之後是抽到或叩門?

jjbbmom 發表於 24-3-23 14:50
問清楚老師大抽獎的 banding.
係咪學校同家長講的Banding會講得緊d呢? 如之前有50多人入b1, 學校同排40-45家長講是邊緣喎, 叫學生點填抽獎好呢?

happybbpig 發表於 24-4-5 11:40
她今次叫做6年考得最好啦, 但要加埋呈一二, 睇下佢可不可以以B1抽啦
你同佢都盡晒力,有進步就好, 去慶祝一下啦!  將來讀邊間都好,保持今次呈3既態度及信心..一定冇衰!

RoseRosa 發表於 24-3-23 15:56
我哋當年冇計呈三,成績點突破都冇用!
...
對我地呢d 咁忟既人, 呈三當然係關鍵啦, 仲要睇下佢既運氣

RoseRosa 發表於 24-3-23 15:56
我哋當年冇計呈三,成績點突破都冇用!
...
咁你當年小朋友派得好嗎?

HK-MAN 發表於 24-4-5 11:55
你同佢都盡晒力,有進步就好, 去慶祝一下啦!  將來讀邊間都好,保持今次呈3既態度及信心..一定冇衰! ...
要睇佢幾時識諗同開竅啦

happybbpig 發表於 24-4-5 11:56
咁你當年小朋友派得好嗎?

當年呈二考衰咗,呈1&2 成績B2A-1C; 呈3追返B1都冇用,疫情下唔計呈三嘛,填表唔敢博,填咗B2A, 順利派入咗。令人遺憾

happybbpig 發表於 24-4-5 11:47
自行有OFFER都煩少D啦, 你說發力合時, 比之前進步多少名次?

佢小四係中游位置, 好似係44-40, 到小五上學期去到36, 呈一去到 23, 呈2去到19...
但佢小學得3班, 全級唔過80人
其實無諗住佢去到邊個名次...
根據佢咩成績就行咩plan, 配合地咁谷佢

happybbpig 發表於 24-4-5 11:49
咁之後是抽到或叩門?

2個都唔洗叩門

RoseRosa 發表於 24-4-5 12:22
當年呈二考衰咗,呈1&2 成績B2A-1C; 呈3追返B1都冇用,疫情下唔計呈三嘛,填表唔敢博,填咗B2A, 順利派入 ...
依家返學得開心嗎?

miss0217 發表於 24-4-5 13:24
佢小四係中游位置, 好似係44-40, 到小五上學期去到36, 呈一去到 23, 呈2去到19...
但佢小學得3班, 全級唔 ...
跑前左1/4 人啊, 叻喎

回覆樓主:

呈三已經比較疲累,通常考呈三前正忙於自行面試。我覺得呈三突破到名次,往往只係其他部份同學考試時已經維持唔到追名次嘅心態、而且谷嘅家長如有offer亦都hea 左,先令到有同學呈三時從後跑上前。

因為升中,呈分突破p1-5本來成績,-定可以,但等到呈三先嚟突破本來成績,真係少見d,只係其他人放鬆左,4年級唔追,5年級唔追,6年級上學期完都追唔到,唔明點解呈三會追到好成績呢…..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊