用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己 ...
樓主: happybbpig
go

有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己   [複製鏈接]

happybbpig 發表於 24-4-5 23:36
跑前左1/4 人啊, 叻喎
呢樣係我最估唔到,因為學校一直係唔比名次 (除咗級一至級六).所以一向都係睇平均分去估佢係中游,當時已經一心諗住直上中學就算
就算呈一呈二嗰時都係只知佢b1c, b1b, 係到報自行前嗰時寫信比學校申請攞名次信至知佢名次

(好彩睇咗名次。唔係真係唔知點揀學校,所以真係唔好睇咩AABB, 一定要睇名次)
不過,同佢溫書嗰時感覺有唔同,以前溫到人都癲都攪唔掂
但小五開始溫得好順暢喎,佢仲有時間me time。

呢個係過來人心得,
雖然話搏盡無悔,但唔係個個小朋友都啱用
所以谷還谷真係要見好就收
同埋留啲me time 比小朋友,有時放空吓可能得著仲大

回覆 miss0217 的帖子

好奇一問,睇咗名次,又點樣可以幫助你選校呢?除非你知道跟你名次差不多師兄姐,或現任同學能考入那些學校。據你資料,似乎學校資訊透明道不高,通過名次,你最多只可知自己在級內位置擺了。

boboapril 發表於 24-4-6 00:19
呈三已經比較疲累,通常考呈三前正忙於自行面試。我覺得呈三突破到名次,往往只係其他部份同學考試時已經維 ...
是啊, 我女今次呈三英文拿了英文第二個最高分, 老師都話平時高分的人今天都退左, 但有些平時普通的就跑左上黎, 佢今次高分機會率係細架, 平時高分的人都hea 左, 同時佢有些唔肯定的答案又被佢答到, 加埋先可以有呢個surprise

miss0217 發表於 24-4-6 08:08
呢樣係我最估唔到,因為學校一直係唔比名次 (除咗級一至級六).所以一向都係睇平均分去估佢係中游,當時已經 ...
你說直上中學, 即是龍校嗎?

回覆樓主:

突破向下算唔算

adriantai 發表於 24-4-6 11:05
突破向下算唔算
唔好卦
你小朋友今次温得hea 左?

happybbpig 發表於 24-4-6 11:14
唔好卦
你小朋友今次温得hea 左?

從來冇認真過,只有拉牛上樹  

boboapril 發表於 24-4-6 00:19
呈三已經比較疲累,通常考呈三前正忙於自行面試。我覺得呈三突破到名次,往往只係其他部份同學考試時已經維 ...

前半部同意
但後半部其實係有得追的

其實考試好講運氣同細心
有時唔小心錯一兩題或作文離少少題就已經差10分
尢其是中文閱讀卷重嚴重
題題都四五分起跳
數學答錯一條長題又係咁
當你份份卷都冇唔小心錯就己經可上超10個名次

lot888 發表於 24-4-6 10:44
回覆 miss0217 的帖子

好奇一問,睇咗名次,又點樣可以幫助你選校呢?除非你知道跟你名次差不多師兄姐,或 ...

雖然只知佢校內位置,但知埋名次,加埋睇返過往差唔多名次嘅學生入邊間同自己學校係咩級數學,都可以大約預算揀咩級數嘅學校,起碼減少咗高估小朋友banding 機會先。。(如果唔知名次,單睇平均分同學校估計,我可能只知小朋友係b1b, 但唔太估到係b1b 尾定頭).
不過學校資料唔透明都係事實嘅 (雖然每年都有公佈中一派位數字)

happybbpig 發表於 24-4-6 11:03
你說直上中學, 即是龍校嗎?
係龍校 (普通龍校)

happybbpig 發表於 24-4-5 11:40
她今次叫做6年考得最好啦, 但要加埋呈一二, 睇下佢可不可以以B1抽啦

大把人B2都會博抽B1喇,睇下你點睇,見過有些會好采入到,唔係話學校話你係B1先可以抽架MA,學校話B2,有D家長都唔會理,咪照填B1,最差都係去返B2啫,佢地唔覺得會賭輸,亦無野可以輸(可叩返B2,如浱左去3)。不過如果唔夠能力,去到B1都未必係好事,見太多中四冇科選,如果升中後跟到咪好,跟唔到入到都未必係好事。當然現在小六,仲細,只要努力,我覺得有無限可能性。如果中一在B2讀得好,亦可插返去B1(升中二時)。

adriantai 發表於 24-4-6 11:18
從來冇認真過,只有拉牛上樹
明白, 老師講左banding 未?

TAIOU4 發表於 24-4-6 12:17
前半部同意
但後半部其實係有得追的
都係架, 因大家既平均分都接近, 一分之間已有前後幾個名次, 但儘管叫過佢睇清楚題目先做, check 卷啊, 佢哋總會錯埋d 唔抵野

FATSHIT 發表於 24-4-6 22:04
大把人B2都會博抽B1喇,睇下你點睇,見過有些會好采入到,唔係話學校話你係B1先可以抽架MA,學校話B2,有D ...
係啊, 又怕佢讀1c 讀得吃力,但說到底都想佢讀英中, 唔理啦, 睇埋banding再算

FATSHIT    發表於 24-4-8 21:22

回覆 boboapril 的帖子

好同意你嘅講法,呈三已經好疲累,到呈三先發力嘅比較少

blc 發表於 24-4-9 15:13
回覆 boboapril 的帖子

好同意你嘅講法,呈三已經好疲累,到呈三先發力嘅比較少 ...
不是於呈三先發力, 而係三次都係咁樣温書, 但一, 二都不是發揮得好好, 今次就有幸地叫做考得好過自己之前的兩次
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊