用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教考澳洲大學
樓主: fresh001
go

[澳紐] 請教考澳洲大學 [複製鏈接]

Chole 發表於 24-4-8 13:50
你唔係已經攞咗 Queensland offer 啦咩?

國際學生唔同一個pool.  Offer 條件、時間大有不同。

攞左嘅係CO
出左dse成績先有正式offer

YinKiuLam 發表於 24-4-21 15:55
之前我女報2024 2 月入讀,搵agent 報係免費,交齊資料2023 年1 月已經有SYD, UNSW 同 Monash condition of ...

咁請問等補交左dse成績後 大約幾時有正式offer呢
我已收到兩個CO了

找對的人 發表於 24-4-21 22:18
攞左嘅係CO
出左dse成績先有正式offer

I see.  Overseas student 比domestic 早攞offer 好多,成績要求亦低好多,絕對唔使擔心。

回覆 fresh001 的帖子

我對澳洲制度非常唔了解,不過都想分享下2023 年報名經歷(唔敢講係經驗,因為到而家都仲係懵查查,可能有啲嘢做錯咗都唔知)。

Citizen 有成績至可以報名。

AUG: AL 放榜,報咗Curtin (直接報),U of SA (經SATAC),U of Queensland (經QTAC) ,U of Sydney (經UAC)。大致係各省有自己嘅聯招咁上下 ,少數學校可以直接報。

SEP/ OCT: QTAC / UAC 要求original certificates,唔接受Result slips

OCT: SATAC出result

NOV: 交original certificates.  Curtin 出result.

DEC: local students 出result,佢哋先至開始報名

Mid JAN: QTAC / UAC 出 main round result

原本以為有earlier rounds 可以早啲有offers ,每次出offer 都一早起身去睇,always 失望,原來”not all courses participate in earlier offers”, QTAC/ UAC 要等main round offer。

此外,

1.
有啲學校嘅Offer海外學生真係低好多。

2.
有啲courses 有guaranteed entry ,只要成績meet 到requirement 就一定收。要check 各大學website

英國UCAS 真係簡單好多!

Yanamami    發表於 24-4-23 10:53

janssenma 發表於 24-3-31 15:36
自己報
UNSW, monash係直接學校報對嗎?

happyfamilybaby 發表於 24-4-22 18:49
UNSW, monash係直接學校報對嗎?

其實經agent報都唔使比錢agent, 如有疑問起碼多個地方問. 我女係經agent報,現在已經year 2了。

Chole 發表於 24-4-22 17:58
回覆 fresh001 的帖子

我對澳洲制度非常唔了解,不過都想分享下2023 年報名經歷(唔敢講係經驗,因為到而 ...
謝謝資料
請問一下, 你報的那些科目是否需要interview?

因我子女想報的科目 (Medicine), 幾間大學都說要在 ATAR 放榜後安排 interview,之後再公佈結果

Chole 發表於 24-4-22 11:40
I see.  Overseas student 比domestic 早攞offer 好多,成績要求亦低好多,絕對唔使擔心。
...

明白 謝謝

YinKiuLam 發表於 24-4-21 15:55
之前我女報2024 2 月入讀,搵agent 報係免費,交齊資料2023 年1 月已經有SYD, UNSW 同 Monash condition of ...
介唔介意話我知你揾邊個agent, 謝謝

fresh001 發表於 24-4-23 22:59
謝謝資料
請問一下, 你報的那些科目是否需要interview?

亞仔報嗰科唔使interview ,sorry 幫唔到手。  Local ATAR 好似係大約十二月十號出成績。

WingKanMa 發表於 24-4-22 21:00
其實經agent報都唔使比錢agent, 如有疑問起碼多個地方問. 我女係經agent報,現在已經year 2了。
...
請問DSE成績去經agent報澳洲大學, 仲需唔需要考IELTS?Thanks!

lamlam2ling 發表於 24-4-25 14:46
請問DSE成績去經agent報澳洲大學, 仲需唔需要考IELTS?Thanks!

我諗應該要,因入學要求有一部份要IELTS成績, 除非學生是因為讀foundation而上大學,咁就唔需要IELTS成績

WingKanMa 發表於 24-4-25 17:57
我諗應該要,因入學要求有一部份要IELTS成績, 除非學生是因為讀foundation而上大學,咁就唔需要IELTS成績 ...

係 無錯
Ielts都要符合科目要求
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊