用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPSS vs 匯基(東九龍)
樓主: HK-MAN
go

SPSS vs 匯基(東九龍)   [複製鏈接]

Woodstock801 發表於 24-3-27 17:30
想請教下,SPSS是行cycle還是正常星期一至五?返/放學的時間?謝謝你
Cycle.呢樣無關重要既事,咁上心?有乜原因?

HK-MAN 發表於 24-3-27 22:03
Cycle.呢樣無關重要既事,咁上心?有乜原因?

冇乜特別,記得藍祿係6日一cycle, 想知SPSS係咪

minnieevergreen 發表於 24-3-27 12:58
多謝你先。女女大致已決定﹐仲有些時間思考同了解一下學校的資料。我地都會繼續我同女女既相處模式﹐就係 ...

好欣賞你同女女,你女有關心她的家人全力支持,和家人關係又好,生性讀書成績又唔錯,無論去邊一間學校讀都會有好的成績又讀得開心。學校收到你女做學生都係學校嘅福氣。
我小朋友之前升小都係一開始將報了名的學校排了一個次序,但慢慢和不同人傾偈,上網搜集更多資料,面試期間見過聽過不同的學校人和事,最後的決定和一開始的排列也有改變,這也是上來EK的目的吧。
繼續好好享受這個支持女兒選校,以致之後升上中及未來的旅程。謝謝你的分享

rabbittwin 發表於 24-3-27 20:40

上年就係親身入去Open Day, 感受到地點真係唔就我哋腳, ...
庇利羅氏,出地鐵上山,大斜路,還有維修車房!
瑪利曼,那架綠色小巴,伴隨長長的人龍,上山還好;塞車離開跑馬地,直情懷疑人生。
聖方濟各,穿梭大街小巷,又一條山路。好在原途有不同的精品咖啡店。
港華的二萬多平方米的校舍,山路崎嶇,真的氣咳。
聖約瑟,出地鐵后,努力前往,需時12到18分鐘(維基資料)。

唉,全都身心疲累!放棄?唔,講笑?

皇仁還好,天后一出,近在咫尺。

piyohk 發表於 24-3-28 00:06

對於我遠,對於其他人又唔一定遠既

啱我口味,又唔一定啱其他人既

當我有更適合既選擇,我唔會揀爬山囉

各取所需,各取所好,有乜問題?

rabbittwin 發表於 24-3-28 00:12
對於我遠,對於其他人又唔一定遠既

啱我口味,又唔一定啱其他人既

引申列述,有乜問題?

rabbittwin 發表於 24-3-27 20:40

上年就係親身入去Open Day, 感受到地點真係唔就我哋腳, ...

感覺交通喺ek 唔係一項太重要的考慮,我比較膚淺,第一輪係拎住Google map 做篩選,勾走交通超過一小時、要轉車的學校… 我曾經打過一份工幾年,地點隔涉,地鐵轉小巴,架小巴超級多人,返放工都要等20-25分鐘,想搭的士都唔係成日截到,呢啲日子我不想再過,也不想個女咁樣過

piyohk 發表於 24-3-28 00:06
瑪利曼,那架綠色小巴,伴隨長長的人龍,上山還好;塞車離 ...
師姐好野,傳統學校多數都係山旮旯地方...以前咪仲唔方便..

feifei_baby 發表於 24-3-28 08:25
感覺交通喺ek 唔係一項太重要的考慮,我比較膚淺,第一輪係拎住Google map 做篩選,勾走交通超過一小時、 ...
或者EK大部份都係租屋住掛..租屋住既人,呢個問題會細啲..租金貴咗,但又慳番時間及車費..又蝕唔晒喎

感覺交通喺ek 唔係一項太重要的考慮,我比較膚淺,第一輪係拎住Google map 做篩選,勾走交通超過一小時、 ...

一D都唔膚淺,只是實際既考量。

當唔會考慮搬屋時,交通係好重要(對於我哋來講),地鐵唔直到唔考慮。

好多時放學後會有課外活動,上完堂隨時都五六點,再坐一個鐘返屋企,返到去又開工做功課...仲長過返工時間。

好多時小朋友話無所謂,因為未親歷過,其實路程遠某程度上會影響參與學校活動和休息/讀書時間。

無不能不讀的學校,個個都追捧既又未必啱自己呢~

HK-MAN 發表於 24-3-28 08:32
師姐好野,傳統學校多數都係山旮旯地方...以前咪仲唔方便..

當年去瑪利曼Open Day,見到對面D樓就諗,住呢都返學都好哦~

HK-MAN 發表於 24-3-28 08:38
或者EK大部份都係租屋住掛..租屋住既人,呢個問題會細啲..租金貴咗,但又慳番時間及車費..又蝕唔晒喎: ...

就到佢返學又就吾到我返工呢, 都中學啦,我唔會咁偉大囉

時間金錢唔重要 最緊要勁啲

rabbittwin 發表於 24-3-28 08:56
當年去瑪利曼Open Day,見到對面D樓就諗,住呢都返學都好哦~
唔係好貴啫..跑馬地係舒服既

adriantai 發表於 24-3-28 09:04
就到佢返學又就吾到我返工呢, 都中學啦,我唔會咁偉大囉
係架,一家幾口又真係就得呢個就唔到果個....

HK-MAN 發表於 24-3-28 09:10

變左其他屋企人日日要轉車,我唔要哦~

HK-MAN 發表於 24-3-28 09:10

超贵,上藍塘道喎, 唔係藍塘傲   

rabbittwin 發表於 24-3-28 08:53
一D都唔膚淺,只是實際既考量。

當唔會考慮搬屋時,交通係好重要(對於我哋來講),地鐵唔直到唔考慮。

交通絕對要考慮清楚,駁車的一律不考慮,當年我哋揀九龍塘某中學,交通極之不方便,巴士遲左又遲大到,自己慢左又等唔到巴士,的士又難搵到,試過一個鐘無巴士無的士,乾急,喊都無用,讀一個學期決定轉校。

HK-MAN 發表於 24-3-28 09:12
係架,一家幾口又真係就得呢個就唔到果個....

就乜鬼呀,返一兩個月就習慣啦。
我囝小一就已經攀山越嶺返學啦, 間中重要拎埋個大提琴( 當然係我幫手拎)

Rpp 發表於 24-3-28 09:18
交通絕對要考慮清楚,駁車的一律不考慮,當年我哋揀九龍塘某中學,交通極之不方便,巴士遲左又遲大到,自 ...

咁你哋多選擇吖嘛, 無選擇就冇辦法㗎喇
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊