用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎 VS 留直資
樓主: SiuDic
go

大抽獎 VS 留直資 [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-3-29 19:55

意思係,呢2間都係東區比較高B1率既小學,B1位就取左,而非 ...

明白了, 謝指教.
但B1 女放BPS乙1 會唔會比張記放乙1 更有利?
無打算擺, 但只係好奇, 謝謝你

SiuDic 發表於 24-3-29 19:58
明白了, 謝指教.
但B1 女放BPS乙1 會唔會比張記放乙1 更有利?
無打算擺, 但只係好奇, 謝謝你

所以我之前咪講左可以考慮全票式選校,點排都得,只係要考慮成功率,嘉諾撤/筲官放得越前,保險線就會越前~

不過,學校老師大機會反對全票式選校,主保派位前3必入,另外係全票係存在風險,家長要有堅強信念~

mcl233 發表於 24-3-29 20:07
所以我之前咪講左可以考慮全票式選校,點排都得,只係要考慮成功率,嘉諾撤/筲官放得越前,保險線就會越前 ...

會唔會有人會將B1B學校放哂頭3, 嘉/筲 第四先開始放? 咁會唔會好大風大浪?

SiuDic 發表於 24-3-29 20:09
會唔會有人會將B1B學校放哂頭3, 嘉/筲 第四先開始放? 咁會唔會好大風大浪?
...

舉例,何謂全票式?即係填晒咁多間英中~

假設,100個英中位,100個B1生
係無論點排,係B1生優先下
100個B1生必派B1英中,只係派边間

假設2,100個B1生,其中有10個膽小
去到乙4後自動投降去揀B2中學
當中有5個因為揀比較熱門,撞框派左乙4
是否多左5個英中位出黎,比B2生派入

所以係英中位充既區,如果真B1生派唔到英中
因為佢地選校縮手,唔係填晒,又碰正撞框唔入
咪有人話英中位唔夠,或利女不利男既說法

mcl233 發表於 24-3-29 20:20

舉例,何謂全票式?即係填晒咁多間英中~

完全明白哂, 而家就要諗機率問題, 同埋邊間比較熱門, 再去做取捨
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊