用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkugac vs spc
樓主: miss_siu88
go

hkugac vs spc [複製鏈接]

lovintoro 發表於 24-3-28 22:52
同一煩惱…請問各位知唔知這2間學校有哪種外語可以學?
仔仔比較咗其他方面,但好想知外語學習方面的分別。 ...

SPC 主要有法文和西班牙文,有多個levels 長學。

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=119&mid=228-235-237

港同好似短的課外活動語文course(如日文、韓文)。
https://www.hkugac.edu.hk/f/page/335/3215/2324_T1_ELA_Detail_v5.pdf

tpmon 發表於 24-3-28 23:10

SPC 主要有法文和西班牙文,有多個levels 長學。
明白,謝謝你!

liverpool2023 發表於 24-3-28 22:58
據經驗家長說大約級50內可選(級頭30不是人人選IAL)
是嗎?我也只是聽一個讀SPC的媽媽說,她說其實也要通過老師選拔,老師認為你合適才會比你讀IAL,畢竟學位有限,佢仔仔諗住去英國讀大學,一心諗住入IAL,但最終讀唔到,佢比較'生氣'是因為讀IAL的學生其實並不是真的為了去英國讀大學而選IAL,只是為了'較易'入到香港的大學,有違本義。
我亦問左一位港大同的學生,佢話佢個班有一個由SPC轉去讀中四的男生,比佢感覺SPC男仔"文靜、死讀書、不太靈活",所以入到去港大同格格不入。SPC仔仔係咪都真係比較文靜?係咪無乜PROJECT做?比教傳統教學?謝謝

mcl233 發表於 24-3-28 20:56
放洋或轉國際囉,不少學校都係如是,分別只係積唔積極補貨~
走咁多......香港嘅教育生態變晒天。

Leedsforever 發表於 24-3-28 23:16
是嗎?我也只是聽一個讀SPC的媽媽說,她說其實也要通過老師選拔,老師認為你合適才會比你讀IAL,畢竟學位有 ...

SPC 的仔仔係乖,但百多年傳統名校,有校友網絡。可看看以下youtube。

https://youtu.be/rQEtBberxZU?feature=shared

港同係新派,教學方法較新穎,只有十多年歷史。

UTB 發表於 24-3-28 23:17
走咁多......香港嘅教育生態變晒天。

你睇下SPCS,SSC, 就算津校MSS, 呢啲一樣係咁~

UTB    發表於 24-3-29 00:45

tpmon 發表於 24-3-28 23:31
SPC 的仔仔係乖,但百多年傳統名校,有校友網絡。可看看以下youtube。

https://youtu.be/rQEtBberxZU?fea ...
段youtube訪問好正!從學生的第一身感受認識了書院Thank you!

lovintoro 發表於 24-3-28 23:54
段youtube訪問好正!從學生的第一身感受認識了書院Thank you!

港同的style 與 SPC係完全唔同。

選校應選與你仔性格相配的一間。

Leedsforever 發表於 24-3-28 23:16
是嗎?我也只是聽一個讀SPC的媽媽說,她說其實也要通過老師選拔,老師認為你合適才會比你讀IAL,畢竟學位有 ...

其實IAL沒有說是一定為了要去外國的。
學校只是提供多一個學制給合適的學生。
正如Spcc 的IB,也是看成績、學生特質而去決定哪些學生可以讀IB?
有了解過其他學制的話,是應該明白這個道理,而不是單單概括地說一句IAL較易入大學。

至於性格比較文靜,我沒有認識港同的學生,但和其他男校比的話,我會覺得SPC的,是比較乖(少反叛、重視學業)。
Project不會比其他傳統學校少,每科也有,中一便開始有,但我不認識讀港同的人,所以比較不到港同。

最後,如果想了解一間學校,我自己是會問很多人,而不會只憑一個人去了解,尤其是轉了校的。因為不滿而轉校的,可以是什麼評論呢?當然,我相信你也不會只看我一個的說話,肯定還會問更多的意見的,我只是順便說一下。

liverpool2023 發表於 24-3-29 07:13
正如Spcc 的IB,也是看成績、 ...
絕對同意呀,選學校前真係要問清楚。所以先上EK希望有更多家長分享。
去了港同那位SPC舊生我不認識,對佢既印像是一位港同生給的。我只認識一位現在在SPC讀的家長。佢係有分析到SPC 的PROS 同CONS, 我也覺得不可儘信,所以上來請教下大家囉。始終要這間就要放棄另一間,都想問清楚。

幸好有你們這些肯分享的家長,讓我們不用徬徨

Leedsforever 發表於 24-3-29 07:57
絕對同意呀,選學校前真係要問清楚。所以先上EK希望有更多家長分享。
去了港同那位SPC舊生我不認識,對佢既 ...

不過,我覺得現實識既會比較好點
我哋呢啲網上討論,都要打折

你只是比較呢兩間?兩間都沒有去簡介會?

liverpool2023 發表於 24-3-29 08:17
不過,我覺得現實識既會比較好點
我哋呢啲網上討論,都要打折
港大同吾關我事呀,只係樓主港大同VS SPC, 我就講下朋友的資料咁囉。我係SPC vs 九華,原本都buy SPC 多一啲,不過聽完朋友講入到SPC 也好大機會考DSE, 所以又考慮緊好唔好去九華囉。兩間也有去簡介會,都中意既,九華就勝在不用一人一樂器,SPC 中一至三也要學樂器,仲要鋼琴不計。比較頭痕,趁幾日假認真考慮一下

Leedsforever 發表於 24-3-29 08:33
港大同吾關我事呀,只係樓主港大同VS SPC, 我就講下朋友的資料咁囉。我係SPC vs 九華,原本都buy SPC 多一 ...

哦,咁你個情況簡單好多
如果你認為SPC只是有IAL比九華好,咁真係唔需要糾結了

tpmon 發表於 24-3-28 23:31

SPC 的仔仔係乖,但百多年傳統名校,有校友網絡。可看看以下y ...

要交學費的中學,用家當然係有更高要求,信人不如信自己,揾幾次去心儀中學附近視察一吓在校生的學校生活日常,可以令你更真實認識校風。路過,認識SPC 比較多少少,講兩句:
~現任源校長係 SPCC old boy, 積極領導緊擴建工程。幾位副校/助校全部係新紮升任,業績有待觀察
~保羅仔最喜歡踢西瓜波、著窄腳褲、尖頭皮鞋、小息時食魚蛋/燒賣
~校內必須用英語溝通,包括 assembly, 教員室找老師、走廊偶遇老師...etc
~中產比較多,有人會用一條千幾蚊的皮帶,間中會有名牌紙袋被丢棄在校內垃圾桶內
~最高樓層有10樓,鍛鍊耐力的好機會
~某些資深老師是 old boys, 包括中文/IT/英文....etc
~校友的政治光譜非常濶,計有曾鈺成、鄭丹瑞、程翔、盧永樂、劉兆佳、劉江華、蕭若元...etc
~管弦樂團幾乎日日都要留校操練,有幸成為團員肯定好享受
~學生有紀律,在 MTR 香港大學站A1出口/般含道(英皇書院)巴士站/薄扶林道(李陞小學)巴士站...etc 保羅仔極守紀律,唔會打尖或爭先擁後

Leedsforever 發表於 24-3-29 08:33
港大同吾關我事呀,只係樓主港大同VS SPC, 我就講下朋友的資料咁囉。我係SPC vs 九華,原本都buy SPC 多一 ...

九華免學費,校風自由,校園好。

好適合自動波細路。

kiwi2007 發表於 24-3-29 09:43
要交學費的中學,用家當然係有更高要求,信人不如信自己,揾幾次去心儀中學附近視察一吓在校生的學校生活 ...

除了穿窄腳褲,其他我認同

醒目開學勳章 王國長老

liverpool2023 發表於 24-3-29 07:13
正如Spcc 的IB,也是看成績、 ...

呢方面我認同
IAL無話「優先」俾外國升學嘅學生,點會「有違本義」?
各人有各人計劃同path, 學校揀選最適合嘅讀IAL,就係咁簡單
至於咩叫最適合,學校定義、每個家長定義,未必一致。你覺得自己好有需要讀IAL, 其他家長一樣覺得自己好有需要 (例如我會覺得成績好但中文唔好嘅棄DSE, 無謂俾中文拖累,需要比外國升學嘅大)

Charlotte_mom 發表於 24-3-29 12:11

呢方面我認同

唉....我都煩緊,通過大家的分享,似乎SPC的情況係,如果要讀 physics, History, Chinese History, Visual Arts 唔可以差

如果要讀 IAL, 係唔係中文都唔可以差 ga?

Charlotte_mom 發表於 24-3-29 12:11

呢方面我認同

我都贊成你最後呢種情況係適合讀IAL

jjbbmom 發表於 24-3-29 12:17
唉....我都煩緊,通過大家的分享,似乎SPC的情況係,如果要讀 physics, History, Chinese History, Visual ...

你呢個組合咁特別?
唔係間間學校同時有雙史,VA唔係間間有
但你話SPC要讀呢啲係咪唔可以差?我又覺得唔駛好好,因為都不是熱門科目
我反而覺得你要睇清楚有沒有呢個組合?
我仔嗰時喜歡雙史和文學,就是怕有啲學校無咁既組合了!競爭反而唔大
IAL中文容易的,唔駛擔心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊