用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 KL B1男大抽獎
go

油尖旺 KL B1男大抽獎 [複製鏈接]

乙1 九華
乙2 伊中
乙3 喇沙
乙4 聖方濟

咁樣填會唔會錯呢?
   2    0    0    0

回覆 mooie 的帖子

乙二乙三唔會中。果兩間乙一都未必一定入到

Joe8889 發表於 24-3-28 16:12

我就係唔明如果乙2或乙3放熱門學校,點解會冇機會?當電腦抽出學生編號時,如呢位學生選的乙1學校如果仲有位,就派乙1,如乙1已滿,就跳去乙2,如果乙2學校仲有位,就派入乙2,我明白乙2本身係熱門,好多人乙1已選該校,但個玩法唔係要睇電腦抽唔抽到你個學生編號咩?假設如果抽倒我編號先,咁唔係會派比我先嗎?

建議你睇吓派位方法先
簡單講就band1 生先派

按隨機編號派乙一,派完所有人嘅乙一,派唔到乙一嘅 band1再按隨機編號排乙二,如此類推

唔係你咁講咁樣派㗎

Joe8889 發表於 24-3-28 16:34

建議你睇吓派位方法先

我明白Band 1 學生係先派,假設
學生A 選乙1 九華 ,乙2伊中
學生B 選乙1伊中,乙2九華
兩位都係band 1生

現在電腦抽到學生A的編號,而九華學額已滿,咁學生A是否會派到乙2伊中(如伊中仲有位)

而學生B個編號之後先被抽到,而呢個時候,他選乙1是伊中,但伊中已冇位,而九華亦冇位,咁就要看乙3學校有冇位

以上嘅假設就係我所理解的,所以想問問我的理解是否正確?

Step_C 發表於 24-3-28 16:38

唔係你咁講咁樣派㗎

咁即係我理解錯,可唔可以簡單講講係點樣派法?未玩過呢個遊戲,真係要了解清楚先

Joe8889 發表於 24-3-28 16:12

乙三他區個人認為唔可以完全排除,分分鐘機會高過乙二(QES放乙二正路唔中),幸運碌入LSC
重要:乙三LSC同玩六合彩冇分別,位少,我就唔會試

cloudcloudrobot 發表於 24-3-28 16:50
乙三他區個人認為唔可以完全排除,分分鐘機會高過乙二(QES放乙二正路唔中),幸運碌入LSC
重要:乙三LSC同玩 ...

咁應該點排法?九華 伊中 兩間都鍾意,另外甲部又點呢?

mooie 發表於 24-3-28 16:55
乙一 九華QES只能二選一,而且乙一呢兩間都唔一定中 (上年情況,今年唔知)
甲部就揀最喜歡喇,當玩六合彩

回覆樓主:

乙一九華/伊中
乙二聖芳濟

上面咪有人答咗你
按隨機號碼派嗮所有band 1 乙一先,再跟號碼派乙二,間間大熱門最多都得幾十個位,乙一排尾都未必派到大熱,何況乙二,咁你間QES伊中擺乙二,喺乙一都比人派嗮,乙二點會有機會

mooie 發表於 24-3-28 16:46
咁即係我理解錯,可唔可以簡單講講係點樣派法?未玩過呢個遊戲,真係要了解清楚先
...

簡單啲講句教育局派個隨機號碼俾你去(排)唔係派,每間學校都會有佢條隊,分晒就冇。你所講間兩間學校乙一已經唔夠分,何來還有乙二,希望你明白。

咁變咗乙二同乙三 喺度排空氣
當你排緊空氣嘅時候,乙四已經在你排緊空氣嘅時候已經俾人攞埋

kala——baby 發表於 24-3-28 17:02

上面咪有人答咗你

我要再睇清楚個玩法先,然後再研究,唔該晒你解答

mooie 發表於 24-3-28 16:45
我明白Band 1 學生係先派,假設
學生A 選乙1 九華 ,乙2伊中
學生B 選乙1伊中,乙2九華

派位係所有學生一齊派晒乙一先,例如以下全是Band 1生
A: 乙1九華、乙2伊中
B: 乙1九華、乙2伊中
C: 乙1伊中、乙2九華
如果3人的隨機號碼先後次序就是A, B, C
A派先,中九華
跟住派B, 但假如九華已滿,佢就要等所有Band 1派完乙1,才到下一輪乙2
跟住到C,雖然隨機號碼後,但在他前面的少人選伊中,伊中仲有位,派乙1伊中
所有乙1輪完,到乙2,B未有學位,佢隨機號碼較前,但如果佢選的乙2伊中,在乙1已派完,咁佢就要等所有Band 1派完乙2,才輪到佢嘅乙3

所以如果B擺晒啲熱門學校喺前面,有可能跌到好後。

mooie 發表於 24-3-28 16:55

乙1: 九華/伊中 二選一
乙2: 如想搏,可選LSC,搏位少冇人擺乙1
乙3: 聖芳濟
如果係真Band 1, 乙3必入

但要留意,油尖旺因Band 1位多過Band1生,以往好多小學派Band 1校的人數遠多於實際Band 1生數量,即唔好見學校往年有50個派Band 1, 就以為考頭50名都係Band 1。認識有人考~30名以為自己穩陣係Band 1,擺晒啲Band 1校在前面,結果派潮州,即原來佢係Band 2

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 17:30
派位係所有學生一齊派晒乙一先,例如以下全是Band 1生
A: 乙1九華、乙2伊中
B: 乙1九華、乙2伊中

好多謝你打咁大段文字解釋我聽,而家完全明哂,感謝!

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 17:41

明白明白,咁如果男仔選男校,女仔選女校是否機會大啲呢?咁伊中可能少揀,仲容易中呢?真係一場心理戰遊戲

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 17:41

請教一下,此時為何講,如果真是B1,乙3必入?

mooie 發表於 24-3-28 17:50
明白明白,咁如果男仔選男校,女仔選女校是否機會大啲呢?咁伊中可能少揀,仲容易中呢?真係一場心理戰遊 ...

係啊,係心理戰,考家長心臟有幾強大。其實其他人點諗點選,我哋好難估,對於乙一,我覺得係鍾意邊間就選邊間,而唔使太猜度邊間少啲人選,因為係估唔到嘅。九華和伊中係好唔同嘅學校,男校vs男女校、天主教vs官校,跟囝囝傾下喜歡邊間多啲吧
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊