用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區
樓主: ii323
go

2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區 [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-4-5 23:04
可訂飯,帶飯,送飯,今年開始才有訂飯,所以未能比較
今年才有訂飯,即是之前的只有送飯和帶飯?又是否訂飯的同學都覺得是(可以的)?
價錢如何?是否任意每星期決定訂購與否?

ii323 發表於 24-4-5 23:12
今年才有訂飯,即是之前的只有送飯和帶飯?又是否訂飯的同學都覺得是(可以的)?
價錢如何?是否任意每星期 ...
呢個要等其他家長答,因為我小朋友冇在校訂過飯,抱歉

我女都係自己帶飯, 原因係自covid 之後, 小學時已習慣左送飯, 上到中學, 就唔係好願意食訂飯.
今年的飯商, 係今年先簽約的, Uncle Bento, 聽校長講, 一簽就簽左三年, 因為我地冇訂開飯, 所以冇留意價錢.

聽同學同家長反影, 雖然都有學生覺得飯盒好食, 但話唔好食的佔大多數.

中一唔可以外出食飯, 中二以上可以, 但都要落跑馬地先有餐廳之類.

中一同學可以帶飯, 訂飯, 送飯, 見有家長幫學生訂Deliverxx 或FoodPaxxx, 另外學校都有Tuck shop, 如果冇野食或唔夠食, 都可以食下杯麵之類.

lailaie 發表於 24-4-8 10:23
我女都係自己帶飯, 原因係自covid 之後, 小學時已習慣左送飯, 上到中學, 就唔係好願意食訂飯.
今年的飯商, ...
"非常清楚", 多謝豐富的資料.

回覆樓主:

請教大家,可以分享今年的school calendar 嗎?請問除了7月16日考pre s, 有orientation week 嗎?不知會唔會有bridging course?
我見到有人話除pre s 還會考一份英文卷用來分班,請問係咪真係有份卷?
謝謝解答!

bugmum 發表於 24-4-9 11:11
請教大家,可以分享今年的school calendar 嗎?請問除了7月16日考pre s, 有orientation week 嗎?不知會唔 ...

校曆睇唔到bridging course 日期, 上年係 14/8-18/8, 一共五日.

係, 考完pre-S1 之後, 仲要考多一份英文卷來分班. 佢地主要係用英文能力分班.

lailaie 發表於 24-4-9 11:30
校曆睇唔到bridging course 日期, 上年係 14/8-18/8, 一共五日.

係, 考完pre-S1 之後, 仲要考多一份英文 ...

謝謝分享!

bugmum 發表於 24-4-9 11:11
請教大家,可以分享今年的school calendar 嗎?請問除了7月16日考pre s, 有orientation week 嗎?不知會唔 ...

AUG 19-23-Pre-S1 Summer Workshop (whole day)

校曆表有寫,可上學校官網下載

ii323 發表於 24-4-1 11:51

如何、如何、是如何?請指教。

青衣出發,有兩個途徑

1)坐地鐵去到香港站,C出口,招商永隆門口有1號巴士去跑馬地,總站落車向上行一小段斜路到學校

2)坐地鐵去到金鐘站轉24M小巴,在MPS落車,向下行一小段斜路落山到學校

3)坐地鐵去到灣仔站,行去大有商場對面坐1M, 直達學校 (亦同時有 1號可選)

就咁睇,香港站轉1號應該係最直接同快捷。

我係荃灣線,我女都係搭地鐵去到金鐘轉24M, 早上班次07.08, 07.15, 07.30,最遲07.30要上車

ii323 發表於 24-4-2 11:23
爬文22/23上年有家長話有媬姆車, 係TKO經港島去學校....... 吾知會否有九龍中/荃灣/青衣呢?? ...

保姆車我舊年都問過價,太貴所以無搭。中學都係跟小學嗰兩間保姆車公司,荃灣上車要3千……單程去,因放學個個學生都唔同時間。

3千喎,我每日俾佢坐的士返學都唔差得幾遠……

午餐方面,上面都有家長講過安排。

9月我女話試下,訂咗半個月,食第一餐已經難食到叫救命,即日返嚟同我講要取消剩低嘅日子。開始我每朝清晨起身煮飯俾佢帶嘅生涯。

學校tuck shop有沙律,漢堡,麵,之類,但由於學生人數衆多,排隊買都要20分鐘…… 要好有耐性。

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-11 19:54
午餐方面,上面都有家長講過安排。

9月我女話試下,訂咗半個月,食第一餐已經難食到叫救命,即日返嚟同我 ...

仲唸住通到中學可以唔駛再煮午餐

bugmum 發表於 24-4-11 19:57
仲唸住通到中學可以唔駛再煮午餐

可以試一星期嘅,每人口味唔同。訂飯都好大彈性,唔需要訂足一個月,可随意選日子。

問過學校,只有老師先可以叫外賣送上學校,學生是不可以叫外賣送上學校的。包括一眾外賣平台都唔可以。

lailaie 發表於 24-4-9 11:30

係, 考完pre-S1 之後, 仲要考多一份英文 ...
今年24-25 pre-s1試之後的另一份分班試, 是否在同一日考(16/7)?

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-11 19:45
青衣出發,有兩個途徑

1)坐地鐵去到香港站,C出口,招商永隆門口有1號巴士去跑馬地,總站落車向上行一小 ...
非常詳盡, 謝謝分享! 8X & (19P) 相對班次的時間會較1/1M 好.

ii323 發表於 24-4-12 08:12
今年24-25 pre-s1試之後的另一份分班試, 是否在同一日考(16/7)?

上年係同一日考
9:00-12:30 考Pre-S1
2:15-3:15 考 English Placement Test

ii323 發表於 24-4-12 08:44
非常詳盡, 謝謝分享! 8X & (19P) 相對班次的時間會較1/1M 好.

8X班次係密啲,但天后清風街天橋已經上爆無位(當時係07.15班次),因為8X仲有SPCS, SPSS嘅學生會搭,特別係SPSS最多。

19P每天得一班,由skw開出,我未必會搏。

另外一提,銅鑼灣有架5號小巴去香港仔,途經MSS門口,$10一位,班次唔太清楚,我見都多學生搭。

edu-king    發表於 24-4-13 08:37

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-12 09:25
8X班次係密啲,但天后清風街天橋已經上爆無位(當時係07.15班次),因為8X仲有SPCS, SPSS嘅學生會搭,特別 ...

完全無諗過會上爆無位.....小巴就更加吾博啦16座. !
吾怪得之啦得一班, 在APPS上看不到班次的時間, 原來只此一班.

ii323 發表於 24-4-12 12:44
完全無諗過會上爆無位.....小巴就更加吾博啦16座. !
吾怪得之啦得一班, 在APPS上看不到班次的時間, 原來只 ...

我都無諗過,而係親身試過。當日諗法同你一樣,覺得8X班次密就帶住個女去搭,點知……試過一次,女話可以後都唔會揀8X

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-12 12:59
我都無諗過,而係親身試過。當日諗法同你一樣,覺得8X班次密就帶住個女去搭,點知……試過一次,女話可以 ...
仲以為搭地鐵到炮台山轉8x係好方法添......吾知有無用家可以分享下金鐘/灣仔轉1/1M的實際情況呢?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊