用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS vs SPCS
樓主: Rilakkuma312
go

MCS vs SPCS [複製鏈接]

Rilakkuma312 發表於 24-3-29 09:26
如果不考慮學制、地點及學費,請問大家會點揀?

I vote for MCS。

tsangnamnam 發表於 24-3-31 18:32
回覆 azure7689 的帖子

Spcs 學生英文水準好高,應該點考都冇乜所謂。
以前有補習社專補SPCS IGCSE宜家相信都有,如果點考都無所謂又何必嘥時間去補習呢?
補習就大部份人都補,呢度係講補多個學制同用多咗時間

我個人係覺得IGCSE英文值得讀,但要投資時間係不爭嘅事實

azure7689 發表於 24-3-31 22:29
以前有補習社專補SPCS IGCSE宜家相信都有,如果點考都無所謂又何必嘥時間去補習呢?
補習就大部份人都補, ...

IGCSE 英文要考EFL, 的確係高要求,唔係一般本地中學英文。 所以我覺得SPCS 同學仔經過(經得起)此洗禮,所以英文先甘強。

kirstyau 發表於 24-3-31 23:40

IGCSE 英文要考EFL, 的確係高要求,唔係一般本地中學英文 ...

我估,主因係真英小底,中一收生又睇住科英文黎收人。其實,有真英小打底既中學,似乎冇乜边間DSE/IB/IAL係會冇表現既~

mcl233 發表於 24-4-1 09:25
我估,主因係真英小底,中一收生又睇住科英文黎收人。其實,有真英小打底既中學,似乎冇乜边間DSE/IB/IAL ...

此類型學校要補英文,真係相對少!反而補中文、數學,周圍都見到佢哋

kirstyau 發表於 24-3-31 23:40

IGCSE 英文要考EFL, 的確係高要求,唔係一般本地中學英文 ...
EFL 真係一個好嘅training,到佢哋考一啲大學入學試BMAT LNAT etc 佢哋寫作分析嘅基礎就好幫到手。
In general 我都好好奇而家啲同學仔咁叻幾多靠學校幾多靠外援/自修/師兄姐傳授,哈哈

azure7689 發表於 24-4-1 09:59
EFL 真係一個好嘅training,到佢哋考一啲大學入學試BMAT LNAT etc 佢哋寫作分析嘅基礎就好幫到手。
In gene ...

我都想知,似乎補習都唔易搵,望過吓,覺得都唔適合,阿女都話要自己試吓搞掂,我唯有再觀望吓先
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊