用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見HyS vs YWGS
樓主: 260260
go

求意見HyS vs YWGS   [複製鏈接]

cafeva 發表於 24-3-29 11:28
係呀。小學係校內互鬥dse就全港鬥。最近聽到個例子,話說某EK話好勁既一間女直插入另一間被編去最低組。:q ...

所以我經常強調,讀書睇自己,位置睇市場地位。去比拼ABC校5+,然後感覺良好,又偏偏自己係少數民族,威威有乜用~

以前有一例子,插班後把口又牛又劍,位置一般,結果咪牛又走左劍又跌左,市場位置決定一切~

係呀。小學係校內互鬥dse就全港鬥。最近聽到個例子,話說某EK話好勁既一間女直插入另一間被編去最低組。:q ...

聽到係兩個銅鑼灣直資級頭入Z分Z。

Rpp 發表於 24-3-29 12:53
聽到係兩個銅鑼灣直資級頭入Z分Z。
人地係咪唔慣咋?!

PTL_L 發表於 24-3-29 13:22
人地係咪唔慣咋?!

不清楚。

260260 發表於 24-3-29 09:56
家住九龍,HYS vs YWGS點樣揀?計過路程不相差很多

如果要數女英華好,我就會變得好hard sell 不如我講下 覺得冇咁好嘅地方

1) 比起另一個讀直資,明顯校內競爭氣氛冇咁強,鬥心好似都少啲。到中四先似返樣。 不過我女喺深水最後一年入可能冇咁多勁人,近幾年自行嗰班都收到好前, 甘唔知之後幾年氣氛。

2) 另外一個原因,學校冇分精英班,但中一中二中英數會分7組(話有按成績分,但阿女又覺得唔完全準確)。另外成績表唔會有名次, 總成績科成績 分四個Rank, 係頭10%成績表會顯示,加班頭三會知。 可能咁班同學仔冇乜好大比較壓力。

PTL_L 發表於 24-3-29 13:22
人地係咪唔慣咋?!

以我所知,插班生入邊班不是看成績,而是睇邊班當時有空缺。所以插班同學不需要因為去了U就沾沾自喜,or 去了Z 就好失望。睇番中,英,數去咗邊個set 才是估計自己level 可靠些方法。呢兩年,U 入面有一定數量Set D 學生

Greylay 發表於 24-3-29 14:32

以我所知,插班生入邊班不是看成績,而是睇邊班當時有空缺 ...

咁都好似我細中學都係咁,邊班有位入邊班~~

以我所知,插班生入邊班不是看成績,而是睇邊班當時有空缺 ...

For example , 插班生本身好叻,當時只有Z 班有位,就會入咗block 2 那邊的Z班,但分set 時就會見到她是全部set E ( block B 那邊最好set E , PS : 中文除外,中文E係普,F 係粵)

咁應該都存在分別既,不太可能SetE放入Z班吧,雖然果邊得2班,Z班傳說好鬆散的~

mcl233 發表於 24-3-29 14:51
咁應該都存在分別既,不太可能SetE放入Z班吧,雖然果邊得2班,Z班傳說好鬆散的~
...

Z 班都有一定數量 set E 㗎,但亦總會有雖然入咗set E , 但成績在set E入面靠後

講番主題,都係等用家自己選擇啦,雖則有時囡囡們會說兩間也喜歡,但心中總係會分到「最愛」和 「次愛」的。
有時可能會因為明知父母嘅心意跟自己有別,不想父母失望而沒有完全坦白告訴她心中所想,
試吓鼓勵她勇敢表達自己心意何在

Greylay 發表於 24-3-29 14:52

Z 班都有一定數量 set E 㗎,但亦總會有雖然入咗set E , 但 ...

只係舉例啫,SetE本身已經唔係強組,更加不可能全部一樣水平,所以話得2班,唔係Y就Z,況且仲分埋組~

mcl233 發表於 24-3-29 15:05
只係舉例啫,SetE本身已經唔係強組,更加不可能全部一樣水平,所以話得2班,唔係Y就Z,況且仲分埋組~
...

點解妳會認為set E 非強組呢?
以Maths 為例 : Maths team 係揀人做評估才可入到,而Maths Team 只會揀 set A, B and E 學生做評估

Greylay 發表於 24-3-29 15:08
點解妳會認為set E 非強組呢?
以Maths 為例 : Maths team 係揀人做評估才可入到,而Maths Team 只會揀 s ...

我係話校內,計埋街外就冇意思了~

係相對既比較,係平均既說法,個別人士例外~

一边ABCD, 一边EFG,不可能分得咁清楚吧~

今日已經不同往時了,各班打散了不少。好多勁爆 小學部學生去咗X and Y ,係Y 的就在set E , 也是攞獎常客啊

Greylay 發表於 24-3-29 15:17
今日已經不同往時了,各班打散了不少。好多勁爆 小學部學生去咗X and Y ,係Y 的就在set E , 也是攞獎常客 ...

勁爆小學,一向都存在係X和Y,Z都有好多~

mcl233 發表於 24-3-29 11:35
所以我經常強調,讀書睇自己,位置睇市場地位。去比拼ABC校5+,然後感覺良好,又偏偏自己係少數民族,威威 ...

係㗎!強如 CC DG 5+去到七成,如果自己跌出個七成
好似自己之前幫女搵大學私補,望到神校,點都望多兩眼,再望吓個分,如果⋯ 心不期然m⋯⋯

以我所知都係咁

收得你插班點會差呀?!唔好唔都唔揀啦

朋友女女讀YWGS ,讀得好開心,啲女又互相幫助,好學校!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊