用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見HyS vs YWGS
發新帖回覆
go

求意見HyS vs YWGS   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-3-29 11:10
你呢兩間,真係唔會話即刻揀到,但點都要揀既話,我會揀近,HYS,起碼坐的士搵女時,唔洗俾雙程過海費! ...
喂!你計到的士收雙程,但HYS個個月俾學費喎

不過俾我揀,應該都係HYS, 住九龍似乎交通方便啲

cafeva 發表於 24-4-1 09:10
D人如果選唔到科多數點應對?轉校?讀另一科?
成日話升中選校,要睇埋高中選科易唔易選修心儀科目。不過相信每間學校都有學生選科未必百分百心儀!都係如你所說,一係照讀,一係轉校!
之前聽過家長分享強如D記,都有學生選唔到心儀科目,應該最後係選擇轉戰IS ! 其實除了以上選項,仲可以有咩選擇呢~

cafeva 發表於 24-4-1 09:42
如果轉校除了IS係咪要低一個banding 先有機會?
咁又唔知喎!冇研究。如果你指D記,她們可能轉邊間都覺得係低一個banding 吧!

mcl233 發表於 24-4-1 10:59
HYS玩係後面推,DGS玩係前面拉,不同型格~

Physical 理解:前面拉,跟唔到最多放手唔會跌倒!後面推,唔向前行好易跌倒?

用於學術上有咩分別?

mcl233 發表於 24-4-1 11:09
後面推,你要跟住行,除非自己放棄~
前面拉,你永遠都未必去到終點線,可以越拉越遠。萬一甩手,講聲byeb ...
看似前者穩陣,但後者似乎不自覺中走前更遠! 甩手者除外~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊