用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 糾結 請給意見
發新帖回覆
go

糾結 請給意見 [複製鏈接]

奶茶小露寶 發表於 24-3-31 09:22
我情況同你好似,B1b,唔知抽唔抽飛王錦輝,糾結中。DSE透明度唔高,我對另一個GCEAL學制又唔太清楚。想試 ...

只從DSE透明度來講, 我覺得更重要, 因為到S4要選科時, 學生唔係讀晒所有科, 所以,如學校只比部份成績, 係对同學選科沒幫助. 例如(先假設選科沒限制),

同學仔想讀Physics, 成績中上, 但學校过去幾年Phy 5+ 约30%, 即10個同學有3位可拿到5或已上, 咁如成績中上, 拿到5的機会便不太高了.

但如同學仔想讀Econ,而學校过去幾年Econ 5+ 约50%, 咁如成績中上, 拿到5的機会便非常高了.

所以, 有學校按科DSE 4+同5+係好重要, 其它如3大率, average 4+, 5+, 只能參考一下. 就算學校話自己5+ average有50%, 但同學仔想讀的科卻只得, e.g., 30%, 咁就算學校average点高都好, 都與这位同學仔無关.

所以, 如B校average成績冇A校咁好, 但同學心意科反而B比A好, 咁選B会更合适.

(順個人意見, 不喜勿插)

奶茶小露寶 發表於 24-3-31 09:55
我小朋友呈一1A尾,呈二1B
老師坦言以成績計唔洗入WKF
不過我又掙紥緊WKF的學習模式,校舍,國際視野,都 ...
WKF感覺都唔錯, 只是沒成績參考, 整体係乜水平, 到S4時同學仔想讀的科是乜水平, 冇得參考, 不过, 讀書主要靠自己, 學校主要提供環景, 既然咁中意, 咪去羅, 大不了S2轉校返官津.
不过, 如果你小朋友係b1生,在沙田區(b1位多於b1生)係一定有b1中學讀.

mcl233 發表於 24-3-31 16:56
睇呢啲,可以好大水份,要睇修讀人數~

我一直咁估,睇主科足夠了,主科係硬食,副科係揀黎食,唔啱食唔 ...
同意你的睇法, 所以按科4+, 5+用來選校是不恰當.
個 人睇法(錯都唔定), 应用整体指标來選四五間校, e.g., 4C, 4+/5+平均, 簡到邊5間後(假設有offers), 再用按科成績來决定最终邊一間.

當然,如果乜數都冇(或唔齊全), 咁除非口碑好和自己親身去睇过, 否則唔簡居多.

adriantai 發表於 24-4-1 07:16
同意,只係升中時未必知道自己嘅心意科,或者入唔入到
係呀, d細路5時花,6時变, 都只能估估下.

mcl233 發表於 24-3-31 16:56
睇呢啲,可以好大水份,要睇修讀人數~

我一直咁估,睇主科足夠了,主科係硬食,副科係揀黎食,唔啱食唔 ...
Oh, 还有一点想請教. 見有d b1校有按科5+, 但好多都係~30%左右, 如果真係已經简过成績好先得埋個成績, 咁算唔算可接受? 應該按科5+到乜水平才算好? b1c? b1b? b1a?

mcl233 發表於 24-4-1 15:12

漏左一個吹水嘢添,以前真係未諗過,我對年輕人要求唔高,一 ...
你既分析有你既導理, 值得參考.
又如果一間b1校, 100學生, S4人人選3科, 如25人一班,即12班選科班, 如果b1校5+ 30%就ok,即每選科班6致7人拿到5+以上, 一级100人, 一科得六七人多5+(5**可能得1個?), 會唔会太少?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊