用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三後的banding
樓主: cwm1980
go

呈三後的banding [複製鏈接]

worldcat 發表於 24-4-3 10:42
呢到講緊直資抽飛改自行/抽官津。

直資轉直資無乜討論價值。
網友係話抽飛大抽獎呀⋯⋯

bettyay 發表於 24-4-3 10:49
網友係話抽飛大抽獎呀⋯⋯

所以唔好諗直資幾時上名單,係edb 規定時間內10/4或之前抽飛就可以。

lot888 發表於 24-4-1 17:39
呢個問題我有同在職高小老師兼老友傾過,我問好多學校都早早考完試,早發成績及模擬RO給家長準備,升中補導 ...

即係有原因?搞到好想知(emoji)(emoji),你朋友幾時唔做(emoji)(emoji)

bettyay 發表於 24-4-2 19:25
據知10/4前抽飛,係如果你要接受官津自行分配學位的正取生學位。大抽獎前抽飛,只要係直資交收生名單上教 ...

好的,我試吓也問吓教育局睇吓可唔可以查詢到確實日子(emoji)(emoji)

cwm1980 發表於 24-4-4 01:27
好的,我試吓也問吓教育局睇吓可唔可以查詢到確實日子(emoji)(emoji)

直資交名單上 EDB 限期為 29/4(一)
見備註* 可於限期前交名單

https://www.abgps.edu.hk/升中情報

2024年4月29日(星期一)

10.非參加派位直資中學遞交《​錄取的參加派位學生名單》​*

2024年5月7日(星期二)

11. 非參加派位直資中學核對《​錄取的參加派位學生名單》​

備註* 非參加派位直接資助計劃(直資)中學必須2024年4月29日 或以前遞交獲取錄的2022/2024年度參加派位學生名單,有關學生和家長必須簽署承諾書和呈缴《​小六學生資料表》​正本,以確認接受非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助的中一學位。

cwm1980 發表於 24-3-31 08:51
未出banding ,如呈1、呈2是邊緣人,呈三後又未出,如果有直資offer係手,話要10/4前抽飛才可參加統一派位, ...
依家仲放緊假, 下星期先出

jjbbmom 發表於 24-3-31 11:14
咁遲公佈玩死家長,你小朋友呈三有冇失手?同呈一呈二比較下,記得用999632計

同埋八卦下其他同學的成績
如平均分高過自己呈一呈二, 今次其中兩科都考得高分, 頭5個高分, 但其他兩科就一般, 同平時d叻人差不多, 佢地有些都無之前高分, 就咁睇, 名次應會比上次前一些吧, 是嗎? 因我地好忟, 前幾個都好重要

cwm1980 發表於 24-3-31 11:42
因為10/4前要決定直資抽唔抽飛
已有直資offer啦, 咁都好啦, 邊間啊?

cwm1980 發表於 24-4-1 09:39
係呀,所以呈三後仍是B1B我便放心D,但如果是B1C便肯定不考慮大抽獎,但係依家唔確定,所以想知係咪好多學 ...
10/4都抽飛啦, 你地返學未? 如未, 都無咁快知喎

cwm1980 發表於 24-3-31 08:51
未出banding ,如呈1、呈2是邊緣人,呈三後又未出,如果有直資offer係手,話要10/4前抽飛才可參加統一派位, ...

我的情況也類似,唔知抽唔抽飛博大抽獎好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊