用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教!東區統一排位
樓主: Kuromi121212
go

請指教!東區統一排位 [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-3-31 23:36
剛剛查EDB 2022 P5數據,若人數不變,即係今年既P6~

東區全部係3536人,官津及直資2862人,國際及私校674 ...

兩年冇去查數據,已經忘記了,好在有google,有點吃力~

mcl233 發表於 24-3-31 23:36
剛剛查EDB 2022 P5數據,若人數不變,即係今年既P6~

東區全部係3536人,官津及直資2862人,國際及私校674 ...

3000/3
=  
B1生 1000人,B2生 1000人,B3生 I000人

你要set assumptions 幾多人會參加統一派位 (即不包選了直資和自行成功的學生),如50%???=500人???

Against

2024東區統一派位B1的學位總數 (本區+外區借位給東區)

tpmon 發表於 24-3-31 23:50
3000/3
=  

成條link比左你又唔睇,你又唔記得自己睇過,咁唔上心,我可以做啲乜呢?

成個form放左係度,你唔同意,冇問題的,自己去計吖嘛~

反正,你都唔會認為係咁,氣氛唔同左啦,我唔會太出力㗎啦~

mcl233 發表於 24-3-31 23:57
成條link比左你又唔睇,你又唔記得自己睇過,咁唔上心,我可以做啲乜呢?

成個form放左係度,你唔同意, ...

冇收到你link??? 是那些年嗎???

我唯有用自己理解方法演譯。

PTL_L 發表於 24-3-31 23:35
你講呢啲有咩意義?任何人都好,幫到人咪得囉,5xxxx可以袋落袋?我發覺你都幾介意呢啲生產值,間中都會講 ...

難道你介意mcl203 復出? 不用私訊談,同mcl233 交談當然要在公眾post。

tpmon 發表於 24-4-1 00:36

難道你介意mcl203 復出? 不用私訊談,同mcl233 交談當然要在公 ...
唔明你講咩?不過唔緊要,成年人,目標係想幫人就得喇!拗多無謂,我哋係老xx,但冇我哋老xx,討論區又冇咁熱鬧,唔好下下攞數值嚟講,冇人留意同介意,好多係CD rom,只睇唔出聲,佢哋數值低,但經驗同睇法豐富過你同我,聽多啲意見何嘗唔係一個好事!

PTL_L 發表於 24-4-1 00:42
唔明你講咩?不過唔緊要,成年人,目標係想幫人就得喇!拗多無謂,我哋係老xx,但冇我哋老xx,討論區又冇咁熱 ...

其實我唔明。

我沒有同mcl203 鬧交wo,佢復出我好開心。我同佢的交談方式,你也要規限?

上面個post 我有好多contributions 回答的。同mcl203 的一個message 交談方式,會令你看不順眼?

tpmon 發表於 24-4-1 00:50
其實我唔明。

我沒有同mcl203 鬧交wo,佢復出我好開心。我同佢的交談方式,你也要規限?

知道你開心,睇得出,但亦知你唔明,不過有時文字冇語氣,可能我get 錯,但自己感覺到你說話有啲無禮,過去咗就由佢喇,佢點解又返嚟,係唔需要再提,最緊要大家都係無私幫人啫(我都有盲點,會有錯或語氣不佳),如果我真係感覺錯,我可以向你致歉!

PTL_L 發表於 24-4-1 00:56
知道你開心,睇得出,但亦知你唔明,不過有時文字冇語氣,可能我get 錯,但自己感覺到你說話有啲無禮,過 ...

這是我和mcl203 之間的交談方式。

正經同佢交談,佢不會出力交貨。

tpmon 發表於 24-4-1 00:59

Okok原來係咁!

哈哈,我只係近期先發現,一直都冇留意後三個數字,no difference to me.      

anyway, 多謝各位前輩們的分享 !!!   

jjbbmom 發表於 24-4-1 01:27
哈哈,我只係近期先發現,一直都冇留意後三個數字,no difference to me.      

anyway, 多謝各位前輩 ...

這是東區版,你好似問中西區vs 灣仔?

多謝咁多位無私的分享, 咁多位嘅分析我都會再認真去參詳, 謝謝

mcl233 發表於 24-3-31 22:38
呢個2021年估既,內有另一網友推算~

備註係重點,斷估亦係重點~

我睇左少少

即係東區B1位大约足夠。

但有邊緣人就有一定有少量B1生去左B2校,好正常呀

tpmon 發表於 24-4-1 00:59

前輩,但你好正經喎

3000/3
=  

東區統乙學額約為SSPA人數六成

SSPA 全港 | 東區
--------------------------------------------------------
2023 50,508 | [2,878]^
2022 49,448 | 2,818
2021 52,055 | 2,918
2020 54,112 | 3,172
2019 52,917 | 3,279

^ 假設東區人數變化%等如全港

heidya    發表於 24-4-1 08:46

3000/3
=  

東區2024年統乙學額預計變化
包括 循環班加減 華仁轉區 停辦減班
實際數字有待公布

東區2022/23學年統乙學額
--------------------------------------------------------
本區+他區
英中* 526+32=558
其他 983+47=1030
本區他區 1509+79=1588
不選不派 92+6=98
預留學額 1601+85=1686

公海+直聯
英中* 508+50=558 → [675(+117)]
其他 937+93=1030 → [950(-80)]
本區他區 1445+143=1588 → [1625]
不選不派 98+0=98
預留學額 1543+143=1686 → [1723]

本區 1374+135=1509 → [1470(-39)]
英中* 484+42=526 → [562(+36)]
BPS(女) 50
嘉諾撒(女) 61+23=84

張祝珊 91 → [73(-18)^]
中婦 76 → [94(+18)^]
聖馬可 74 → [92(+18)^]
港島民生 74 → [92(+18)^]
筲官 58+19=77

其他 890+93=983 → [908(-75)]
慈幼(男) 7+71=78 → [96(+18)^]
寶血(女) 46

衞理 76
劉永生 73
金文泰 51+9=60
顯理 70
小福 74

嶺南 69
嶺南衡怡 70
文理(香港) 67
張振興 51
李福慶 51

聖貞德 45
伊斯蘭 17
桂華山 43
筲東 34+13=47 → 0(-47) (停收中一)
閩僑 46 → 0(-46) (停收中一)

他區 71+8=79 → [155(+76)]
英中* 24+8=32 → [113(+81)]
HK1 10
英皇(男) 3
英華女 4
聖提女 3

HK2 14+8=22
皇仁(男) 2+8=10
港華(男) 0 → [2+79=81] (HK2→HK3)
MSS(女) 3
SPSS(女) 3
坑真(女) 3

聖鄧 3

其他 47+0=47 → [42(-5)]
HK2 37
港鄧(男) 2
何東(女) 3

佛教黃鳳翎 4
李潤田 17
北協 9 → [6(-3)] (三班→兩班)
玫瑰崗 2 → 0(-2) (停收中一)

HK4 6
香港仔工業(男) 2
香港仔浸呂 4

KL5 2
佛教何金南 2

KL1 2
官立嘉道理 2

不選不派 98+0=98
本區 培僑中學# 18
本區 漢華# 22
本區 蘇浙公學# 50
本區 炮循 2
HK4 赤航 2

NT4 馬振玉 2
NT7 明愛馬鞍山 2

# 派位直資 不選不派
* 英中數字不包括官立嘉道理
^ 循環班加減

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK3_2023.pdf

heidya    發表於 24-4-1 10:47

未來2-3 年人口變化偏向學生人口減少,學位變化仲會持續,縮班殺校合兼⋯有排玩

筲箕灣東,會搬去邊區?

heidya 發表於 24-4-1 10:54
筲箕灣東,會搬去邊區?

安達臣道,屬官塘安達。

會延遲到2028/29 搬,搬時會更改校名。

官塘區都惨,要接收多一間B3中學。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊