用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 MCS vs HKUGA
樓主: Devoted
go

自行 MCS vs HKUGA   [複製鏈接]

Greylay 發表於 24-4-3 10:57
咁都真係唔少。同埋我見佢收生似乎好闊,因為啲post 分別係同一線B1A vs.  又同二線B1A vs.

肯攬住就唔使問,靜雞雞收埋佢~

PTL_L 發表於 24-4-3 11:02
EK仲有班老XX起度,但Facebook 呢?風向帶到所向披靡

一個帶,另一個壓, 完配~

RainyRice 發表於 24-4-3 11:06
請問是什麼FB Page or group? 已有潘sir 遵理。想見識吓準備下。謝謝。

咪就係阿蛇果個囉!群魔亂舞架阿蛇接咗力,間中做下校內直播、搵副校傾下教育理念、去下小學參觀,EK呢樣嘢冇做既!

回覆 mcl233 的帖子

新校要谷起個名,就要想方法做起成績

直資又無Perm 位,要老師跑數就順理成章

當然,佢雄心大概係男女校 top 3,which 只計成績 more or less 已經係

宜家已經過咗fake it 階段,形成positive feedback loop,睇吓可唔可以make it 了。

唔否認港同係跑到數,宣傳攻勢出色,又官方又乜sir 個個月洗版咁嚟

不過,宣傳學校無壓力,學生好marvellous 咁個個都自帶學習動機,然後就dse 50% 5+,就too good to be true 了。

所以講呢D 係PR嘅post。如果咁多真用家開VS post就真大問題,表示D家長唔信佢,好驚選錯。你唔會見好多SPCC 或DG嘅 VS,因為大家明白,知道自己手執王牌,就算其他女直都唔多VS,因有業績,家長有信心,明白自己選乜,唔駛post N咁多個VS。之前D post唱點難入,1A都入唔倒........,如果係,你有offer,應該感恩,即take,咁多 VS是否代表之前全部假,跟本收唔夠人要追數,希望家長轉軚。之前話有200多個中一位,要填滿真唔易,每個學生淨學費加政府收益總數可觀,邊個唔想要呀。生意難做係明白,但用這手法就太進取,過得其返。

Greylay 發表於 24-4-3 10:51
其實港同有幾多中一位?好似咁多人有港同offer 咁嘅?!
今年vs 港同嘅post 真係好多
...

因為頭果浸(emoji)停抽飛放位所以佢不停地call
By now b1a 嘅應該走得7788

Ayaya 發表於 24-4-3 11:07
回覆 Greylay 的帖子

聽講中一有200個,扣除港同小學直上,外校生約有80+個位 ...

Thx for information

回覆 Ocean419 的帖子

好多學校都會咁, 初時大家圍爐好開心個個都1AA, 而家勁果批走晒, 要同1A 尾/ 1B做同學, 家長開始又唔想

mcl233 發表於 24-4-3 11:07
肯攬住就唔使問,靜雞雞收埋佢~

其實我自己覺得樓主係傾向港同的…. 不過最後意見係一面倒傾斜。
唔…. 論穩陣,又真係MCS 無異嘅。

Ocean419 發表於 24-4-3 11:26
因為頭果浸(emoji)停抽飛放位所以佢不停地call
By now b1a 嘅應該走得7788

IC

Greylay 發表於 24-4-3 10:51
其實港同有幾多中一位?好似咁多人有港同offer 咁嘅?!
今年vs 港同嘅post 真係好多
...

對比年年有,今期港同就真係零捨多。有港大校友監察住,信心嘅標誌。不過,港大自從馬斐森劈炮唔撈後就開始多風波,依家仲變成旅遊打咭熱點,百周年校園內嘅美食一條街仲巴閉,仲熱鬧過西寶城! KongU 當年攪嘅明德學院最終黯然落幕,記憶猶新。究竟 HKU fusion with 直資概念嘅中學 work 唔 work, 比多少少時間觀察, let's say 20+ years 啦。反觀 MCS,識得用5年移動平均線做統計,相信幕後團隊當中肯定有人係統計學專家兼宣傳高手。統計學真理,數字唔會呃您,呃您嘅係如何整合&表達比您睇數字嘅作者。

PTL_L 發表於 24-4-2 18:16
仲有一個point,見到有人將兩間學校show dse 形式嚟比較,話睇吓邊間show得detail就識揀邊間好 ...
"人地學校咁耐歷史,幾十年,甚至過百年嘅成績已經話哂俾你聽,人地係得既,咁咪唔洗以成績嚟sell學校囉,人地sell 歷史sell文化sell傳承,幾十年畢業生嘅成就都夠哂啦,仲洗成日攞成績嚟講?"

今时今日变化太大,过往如何,可作参考,但现况如何,将来怎样,都要实质数据来支持分析,否则学校只要不倒闭,只要历史悠久,就永世都是好学校?为何有些学校会由名校变B3?

kiwi2007 發表於 24-4-3 11:47
對比年年有,今期港同就真係零捨多。有港大校友監察住,信心嘅標誌。不過,港大自從馬斐森劈炮唔撈後就開 ...
有用5年移動平均線做統計都算好的了,起码年年都公布。新校如果不公布详细成绩?等收档都似。

猴子爸 發表於 24-4-3 11:57
有用5年移動平均線做統計都算好的了,起码年年都公布。新校如果不公布详细成绩?等收档都似。
...
殺校年年有,中學跌 band 更加係平常事。古語有諢不進則退,好正常。不過,香港異象特別多,玫瑰崗可算係比較新鮮例子,nothing is impossible. 完!

猴子爸 發表於 24-4-3 11:53
"人地學校咁耐歷史,幾十年,甚至過百年嘅成績已經話哂俾你聽,人地係得既,咁咪唔洗以成績嚟sell學校囉, ...
我有唔同睇法。有歴史嘅名校正正反映佢已受時間驗証,經過不同教育制度變革,人口組合嘅變化,人民教育程度普遍向上嘅轉變,依然吃立不倒,這樣大家就有信心佢有能力面對未來多變嘅挑戰,這刻成績當然要考慮,所以要多方面,不是單一分析。正如你會請一個成績超卓嘅科學家接任CEO,還是久經戰役嘅人,依然能穩或帶領公司前進嘅人做CEO?你都見過一些上市公司,亞爸話退休,交俾亞囝接力後,股債大跌,亞爸復出,股價立刻反彈情况。

kiwi2007 發表於 24-4-3 11:47
對比年年有,今期港同就真係零捨多。有港大校友監察住,信心嘅標誌。不過,港大自從馬斐森劈炮唔撈後就開 ...

港同吸引到的應該是很支持他教育理念的人,但入到神和超級中學的學生以前未必會選他,所以入去的多數是(a)hard core支持這教育理念而想考DSE的,(b)band 1B/1C成績入唔到更好的。但近年他的成績越來越好,band1B/C成績入band1A成績出,顯示出他的增值能力高。加上補習老師潘sir個仔入咗做生招牌力sell (就好似小學嗰邊data sir仔入咗SPC做學校生招牌),知名度越來越高,越見受歡迎。
如果根據這個角度,已入到神/band1A成績的人有需要為增值而入港同而放棄其他名校神校的網絡等嗎?如果為教育理念,或許入港同書院可以[活動教學/啟發思考]多幾年,但最後如果都要考DSE不都是殊途同歸嗎?所以感覺是除非非常認同港同的理念,否則港同書院似乎比較適合B1B/C成績的?
另外,想請教在讀的學生家長,都有興趣港同如何訓練老師們可以follow港同的那一套。因為根據很多年前某聯校活動的舊聞,港同的老師很古肅傳統。

注: 剛借了港同那本 《共圓21世紀教育夢》希望了解更多。

咁港同都有一批捧場客既, 但我諗認同傳統中學理念既家長 (例如我)就唔會揀/認同呢啲新派中學囉.  所以我一直都覺得某些家長好怪, 點會傳統學校vs港同??! 根本係兩樣嘢, 又講返我個例子 - 你會唔會用彭于晏vs肥薑吖???

lot888 發表於 24-4-3 12:31
我有唔同睇法。有歴史嘅名校正正反映佢已受時間驗証,經過不同教育制度變革,人口組合嘅變化,人民教育程度 ...

股市場在過去的50年裏不斷演化,變得更多層次及更複雜。恒指最初推出只由33隻香港最大及成交最活躍的上市公司組成,到今日只剩4隻創始藍籌股仍有得留低,分別為中電控股(0002)、煤氣(0003)、滙控(0005)、電能實業(0006)。

變幻原是永恒。

RainyRice 發表於 24-4-3 12:57
港同吸引到的應該是很支持他教育理念的人,但band1A入到神和超級中學的以前未必會選他,所以入去的多數是( ...

請問潘sir和data sir係咩人?

Sing13 發表於 24-4-3 13:10
股市場在過去的50年裏不斷演化,變得更多層次及更複雜。恒指最初推出只由33隻香港最大及成交最活躍的上市 ...
講下笑先.
所以得番16000点?

(我入市時是近30000点... 云)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊