用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見 YWGS vs HKUGA
樓主: hezekiah
go

求意見 YWGS vs HKUGA   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 24-4-7 10:46

唔係免費㗎,其實每個月要比$600唔知叫乜費,有經 ...
咁又唔錯,自制直資

Greylay 發表於 24-4-7 11:40
相對而言,前者感受上係會好啲。呢方面嘅research 我曾經做過。

Research根本唔使做,都可以分到分別,research有target group~

cafeva 發表於 24-4-7 11:42
咁又唔錯,自制直資

所以唔可以話完全免費,喺中學概覽係有列明嘅,所有收費都要EDB批架啦,亦有機制減免。

ckcleung 發表於 24-4-7 11:27
今日偶爾睇到YWGS新校舍幾幅相片,除左欠缺個泳池,真係只有DGS可以一比,但加埋半山位置,直望成個維港景 ...
DGS 校舍有咩特別?

jiljill 發表於 24-4-7 11:37
去到最後唔啱自己心水咪又係變返真獨裁

我只能分享自己case , 不能代其他人答,C6 很討厭我小朋友現在的學校,(而我亦傾向小朋友選擇另一間)。以前小學甚至阻止我地報名,升中時,我和小朋友都戰戰兢兢問他可唔可以讓我地報名,其實他的態度很rude , 只不過小朋友好想試,最後容許報,到有vs 時,佢都做了很多想阻止嘅行為,我同佢講: 不如我地試吓聴吓小朋友嘅想法先啦,佢聽完,同意小朋友有心思熟慮過才選擇,最後跟咗小朋友意願。但第一年他完全拒絕踏足學校,直到最近,他才跟我說他也開始從小朋友嘅變化認同他的選擇,上月一個talk , C6 第一次主動問我是否需要他一同參與。
爸爸並没有因為不合心水,而變成直獨裁

RainyRice    發表於 24-4-7 12:59

mcl233 發表於 24-4-7 11:45
Research根本唔使做,都可以分到分別,research有target group~

哈哈。工作上需要嘛。

Greylay 發表於 24-4-7 11:52
我只能分享自己case , 不能代其他人答,C6 很討厭我小朋友現在的學校,(而我亦傾向小朋友選擇另一間)。 ...
佢係咪怕將來嫁唔出
你孩子很成熟

Greylay 發表於 24-4-7 11:52
我只能分享自己case , 不能代其他人答,C6 很討厭我小朋友現在的學校,(而我亦傾向小朋友選擇另一間)。 ...

每個人對責任感都有唔同嘅演繹

cafeva 發表於 24-4-7 10:06
這樣說來l B跟AL都一樣,為何又批AL?

我都贊成,由於未聽過、新聞冇提過教育局規限IB vs IAL,只有批同批。我覺得是學校自己的選擇。港同選擇AL是令我失望,對港同偉大的教育理念扣分。
不過仍然希望港同盡量跟從而且實行他的教育理念,都是非常抵讀的近似IB,又有B1A成績的學校。

我都唔覺得IB只是近期興,而是他啟發思考、寫論文、全人發展,真的是現在至未來社會所需要的技能。或者我未熟悉AL這個制度,但如果AL做到我都好有興趣。

RainyRice 發表於 24-4-7 12:13
我都贊成,由於未聽過、新聞冇提過教育局規限IB vs IAL,只有批同批。我覺得是學校自己的選擇。港同選擇AL ...

IB, 接近係EK嘅禁忌嚟㗎喎,你仲喺度對IB歌功頌德?
好彩M會員唔喺度,否則佢一定出嚟同你死過。

RainyRice    發表於 24-4-7 13:11

猴子爸 發表於 24-4-7 12:16
好彩M會員唔喺度,否則佢一定出嚟同你死過。:w ...
M會員衹係不滿大學收生偏向啫。你憑一己之力趕走佢而家又掛住佢

猴子爸 發表於 24-4-7 12:16
好彩M會員唔喺度,否則佢一定出嚟同你死過。:w ...

M都係愛恨分明嘅人,針對IB搶咗DSE某啲不滿,對事不對人。

cafeva 發表於 24-4-7 11:56
佢係咪怕將來嫁唔出
你孩子很成熟

收到好多這學校學生性格上的負面評價,亦有見識過。

RainyRice 發表於 24-4-7 12:13

我都贊成,由於未聽過、新聞冇提過教育局規限IB vs IAL, ...

港同有無講為何加IAL? 個人覺得加IB係比語文能力較強, 喜歡寫作, 文理較平均的學生多一個選擇, 直資考ib 原則上所有考生也要考中文A(母語水平), 未必個個喜歡, IAL就適合偏科,特別理科學生

學校資源上IAL簡單D

poonseelai 發表於 24-4-7 13:03

港同有無講為何加IAL? 個人覺得加IB係比語文能力較強,  ...
另外IB師資要求應該也較高,老師要先接受培訓等!搞IB除了要過EBD, 還要過IB 機構審批?

cafeva 發表於 24-4-7 12:24
M會員衹係不滿大學收生偏向啫。你憑一己之力趕走佢而家又掛住佢

你咁樣講法有些少偏頗,重點係佢做咗乜嘢,令到衆多會員不滿,從而引致版主逼於無奈地終止咗佢嘅account,而並非我以一己之力趕走佢,當然,當時佢係針對緊我。

之前佢話,如果acct被終止,佢必定唔會再開另一個acct入嚟,所以相信佢依家只會read only。

猴子爸 發表於 24-4-7 13:12
你咁樣講法有些少偏頗,重點係佢做咗乜嘢,令到衆多會員不滿,從而引致版主逼於無奈地終止咗佢嘅account, ...

你提一提佢係睇到的,應該好快出嚟同你打招呼。

猴子爸 發表於 24-4-7 13:12
你咁樣講法有些少偏頗,重點係佢做咗乜嘢,令到衆多會員不滿,從而引致版主逼於無奈地終止咗佢嘅account, ...

嗱,公道講,一隻手拍唔響,大家都有影響啦,不過過咗去,唔好再提起,EK papa們係大方過啲mama,一樣可以對事溝通返。

PTL_L 發表於 24-4-7 13:19
嗱,公道講,一隻手拍唔響,大家都有影響啦,不過過咗去,唔好再提起,EK papa們係大方過啲mama,一樣可以 ...

嗱,彼此唔同立場,爭拗下,完全冇問題,但唔可以人身攻擊。

猴子爸 發表於 24-4-7 13:21
嗱,彼此唔同立場,爭拗下,完全冇問題,但唔可以人身攻擊。
總之而家氣氛和諧就好喇,希望佢又回歸埋,就仲好。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊