用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 vs 港同
go

荃官 vs 港同 [複製鏈接]

如果有得揀,老闆會點揀?
   3    0    0    0

睇住址去揀。如果距離差唔多,我會揀免費嘅荃官

kiwi2007 發表於 24-4-2 23:50
如果有得揀,老闆會點揀?

報得荃官睇怕新界人, 雖然好鍾意港同, 但實在太遠了⋯⋯

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

荃官 x 3
荃官特色:
~雄霸新界西五十多年,未試過考第2(叻過月娥)
~未有太多跨遠區學生,但有極亮麗全港性 band 1 top school DSE 業績
~路德圍美食這麼近
~有精英班
~知名校友: 張竹君、梁榮武
~校風樸實、女生較多
~集荃灣線、屯馬線、九巴網絡三大樞紐
~毗鄰六大商場(綠陽坊/愉景新城/荃灣廣場/如心廣場/荃新天地/海之戀商場)

twhkleung    發表於 24-4-3 08:25

回覆樓主:

住新界西/北--加上荃官在手,不用煩,直接揀荃官喇。

kiwi2007 發表於 24-4-3 07:52
荃官 x 3
荃官特色:

好正啊-好大吸引力
Marketing 人材

荃官 x 3
荃官特色:

同埋d學生, 望見都已經覺得好乘, 正正經經, 唔係歪令歪斜果种.

twhkleung 發表於 24-4-3 08:28
同埋d學生, 望見都已經覺得好乘, 正正經經, 唔係歪令歪斜果种.

咁呢啲B1學生都唔會有啲歪歪斜斜,
唔正正經經都keep 唔到咁top 成績

twhkleung    發表於 24-4-3 08:38

catf2 發表於 24-4-3 08:34
...
都唔係嫁, 有d 1a, 都可玩到好癲下(唔係壞果种癲),  所以, 個style都可以考慮埋下.
不过, 点簡都唔会差嫁啦.

catf2 發表於 24-4-3 08:34
...

B1男校大把歪歪斜斜,粗口橫飛

twhkleung 發表於 24-4-3 08:44
都唔係嫁, 有d 1a, 都可玩到好癲下(唔係壞果种癲),  所以, 個style都可以考慮埋下.
不过, 点簡都唔会差嫁 ...
家教問題...

荃官 x 3
荃官特色:

我對荃灣官立在新界西係咪第一有所保留
保良局百周年李兆忠vs荃灣官立
level 5+
英文 33.3% / 32.5%
生物 72.7% / 42.1%
化學 63.8%/ 43.7%
經濟 70.5% / 25%

hiuching8 發表於 24-4-3 08:57
B1男校大把歪歪斜斜,粗口橫飛

呢間喎- B1分好多種呢間唔係喇

twhkleung 發表於 24-4-3 08:44
不过, 点簡都唔会差嫁 ...

咁我識至top 間女校都有學生玩得好顛嘅。但顛得嚟識在適當時去努力

唔試/唔搏,唔知自己有幾多斤兩。所以近幾年,開始多左人捨荃官而勇闖各區,認識的真實個案計有:
~九華
~德望
~庇理
~瑪利曼
~英華(男)
~港華
~聖瑪利
~赤提
~英皇
~聖若瑟
~聖保羅(男)
~長天
~聖芳濟(九龍)
~協和
各有原因莫問人,願意跳出 comfort zone, 已經鼓起頗大勇氣。

hiuching8 發表於 24-4-3 09:06
我對荃灣官立在新界西係咪第一有所保留
保良局百周年李兆忠vs荃灣官立
level 5+
其实两間都咁好, 差好少好少.
https://drive.google.com/file/d/1bCcjvO_kg5MChzPH3lx9BOWVA4J_-1zT/preview

https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?refid=1558&mode=published&lang=zh

但如果一定要連少少都分邊間好dd. 以下係我除便入去睇而搵到的結果.

TWGSS (120人) / LSCMC 2023 (108人)
1. English 5+%           32.5 / 33.3   
2. Chinese 5+%          53.3 / 38.9
3. Math 5+%               60.8 / 59.2
4. LS 5+%                   41.7 / 25
5. 4C 5+%                   47.1 / 39.1

按科5+, 因没人數, 不能直接比, 否则, 以我仔間b2為例, 有一科, 得一位學生报, 結果5+係100%, 擺明唔可以按科直接比. 好彩两間都有講总共有 幾多個5+.
6. 总5+數                    379 / 336  (荃官人數多, 要计反比例)
7. 总5+數比例後         341 / 336

如果一定要分, 荃官2023 DSE高dd, 但真係有必要計到咁少的分別?

利申: 我仔b2, 冇資格入讀埋d好學校.

kiwi2007    發表於 24-4-3 09:57

twhkleung 發表於 24-4-3 09:48
其实两間都咁好, 差好少好少.
https://drive.google.com/file/d/1bCcjvO_kg5MChzPH3lx9BOWVA4J_-1zT/previe ...

荃官只係中文科明顯好啲,其他主科差唔多
選修科我只睇Bio/Chem/Econ,因為這三科係全香港最多人讀,一般B1學校有開兩至三班,保良百周就明顯跑贏,唔係差少少

專注學業—荃官,多姿多彩的—港同

hiuching8 發表於 24-4-3 10:00
選修科我只睇Bio/Chem/Econ,因為這三科係全香港最多人讀,一般B ...
因為5+數百周比荃少, 如佢Bio/Chem/Econ 特別高, 即5+數多由埋d 科而來. 咁你都岩, 讀理應該去百周, 文或未知想讀乜就要霖清楚了.

hiuching8 發表於 24-4-3 10:00
選修科我只睇Bio/Chem/Econ,因為這三科係全香港最多人讀,一般B ...
唔係禾, 都係check 清楚好d,因為李有336個5+, 如果,
1. 埋3科开3班, 當每班30人, 即只係埋3科已佔左186 out of 336個5+ (超过一半). 應該不可能.
2. 埋3科开2班, 當每班30人, 即只係埋3科已佔左124 out of 336個5+ (37%). 只係比总5+%好少少, 未算特別高.

可能性, 應該係开1班而不是两3班, 否则其它科就好差了.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊