用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 vs 港同
樓主: kiwi2007
go

荃官 vs 港同 [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 24-4-3 13:54
荃威花園初期,背山兼遠眺海,曾經吸引勁多中產家庭,尤其是教師。
綠陽新邨入伙後更加唔駛講,教師/公務 ...

荃葵青區最近直資都深水埗
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-4-3 14:00
荃葵青區最近直資都深水埗

所以 YWC 當年突然轉直資,攪到滿城風雨:
~深水埗街坊要求還我零學費 S1 位
~荃葵青街坊熱烈歡迎兼瞓身入表

kiwi2007 發表於 24-4-3 14:14
~荃葵青街坊熱烈歡迎兼瞓身入 ...
朋友住青衣, 仔就英華, 女就沙田. 最後都係出國

kiwi2007 發表於 24-4-3 14:14
~荃葵青街坊熱烈歡迎兼瞓身入 ...

當年我諗住幫阿仔報3間直資, 另外2間舞雷公咁遠, 最近嗰間YW記錯deadline 日期錯過咗我呢個阿媽真抵打!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-4-3 14:28
當年我諗住幫阿仔報3間直資, 另外2間舞雷公咁遠, 最近嗰間YW記錯deadline 日期錯過咗我呢個阿媽 ...

~凡事皆因緣。有緣能相聚,無緣擦身過。
~YWC今天已佔1A 一席,要多謝三個人:
1. YWPS Snoopy 校長,將英小打造成少林寺兵工廠,升中面試時人見人愛, 帶旺埋 YWC
2. 2021年誕生首名 DSE 狀元,親生仔&冇跳船,最佳宣傳效果!
3. 校友許冠傑,仲特登為創校200周年而創作「天地人」 mv,十分正面的兄弟情表現

kiwi2007 發表於 24-4-3 15:08
~凡事皆因緣。有緣能相聚,無緣擦身過。
~YWC今天已佔1A 一席,要多謝三個人:
1. YWPS Snoopy 校長,將英 ...
我觉得最重要是多谢推动YWC转直资那个人,否则位处于SSP,YW 只会变成另一间长天。

猴子爸 發表於 24-4-3 15:12
我觉得最重要是多谢推动YWC转直资那个人,否则位处于SSP,YW 只会变成另一间长天。 ...

是的,港華遲咗,刀仔插大脾(直屬小學)。
強如皇仁,都準備校友籌旗,增加資源應對直資,唔增加既話,SPC,港同追得咁貼,隨時超車。

Sing13 發表於 24-4-3 15:23
強如皇仁,都準備校友籌旗,增加資源應對直資,唔增加既話,SP ...
籌得幾多呀... 都希望QC 可以keep到.

CC攞政府資助加每月7K... 無得比

Sing13 發表於 24-4-3 15:23
強如皇仁,都準備校友籌旗,增加資源應對直資,唔增加既話,SP ...
“皇仁,都準備校友籌旗,增加資源應對直資“- 你0甘都知?的确,老牌传统名校要面对竞争,校友捐赠是很重要的一环,始终教育都是讲。。。钱的。校舍/设备/老师/人员/活动费用/奖学金。。。都是钱。

猴子爸 發表於 24-4-3 15:34
“皇仁,都準備校友籌旗,增加資源應對直資“- 你0甘都知?的确,老牌传统名校要面对竞争,校友捐赠是很重 ...

見咗報自然知道

黃仁龍:私立直資學校把起跑線拉近終點‎官立中學保金漆招牌不易
https://www.hk01.com/article/1003749?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

Sing13 發表於 24-4-3 15:40

見咗報自然知道
如果有QC直资小学中学一条龙,入学就一定争崩头。20多年前政府曾研官校轉直資

資料顯示,在2000年推行教育改革時,當時的教育署(後與教育局前身教育統籌局合併)提出官校轉直資計劃,其時皇仁舊生會支持,擬爭取將母校由官校轉為直資,並籌建直資皇仁小學。時任教育署署長張建宗表示,只會試驗性地讓一、兩所官校轉直資,並強調不會出現貴族化,當時較難問題之一是官校教師地位。不過隨着直資變得貴族化惹來反對聲,再遇上沙士疫情及政府財政欠佳,有關討論束之東閣。

原文網址: 黃仁龍:私立直資學校把起跑線拉近終點 官立中學保金漆招牌不易 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

回覆樓主:

第一版比港同Vs 霸左一半,港同究竟派幾多offer vs 極都未對完

QC一定會俾港同追上,只係時間問題,中產家庭唔單單要求成績好,仲要好多其他周邊嘅配合,港同配合到市場需要,官校做唔到

10090 發表於 24-4-3 16:59
QC一定會俾港同追上,只係時間問題,中產家庭唔單單要求成績好,仲要好多其他周邊嘅配合,港同配合到市場需 ...
QC 配唔到D乜嘢?

lot888 發表於 24-4-3 17:48
QC 配唔到D乜嘢?
港同sell探究式學習,課程有彈性,有IAL,官校的形象就係死讀書(事實可能唔係,但好難改變)最重要係港同有錢請老師,老師人數多QC一倍,可以搞好多活動,有空間關心學生

以上好似個人感覺較多,唔實在,除咗老師多呢一句,有冇實際數字?老師多少跟學生成績有幾大關係我唔知,但從出品明顯QC有一手,有時貴精不貴多。傳統教育亦有佢優勝地方,只係大家未必了解。

cafeva 發表於 24-4-3 15:27
籌得幾多呀... 都希望QC 可以keep到.

CC攞政府資助加每月7K... 無得比

某直資男校(學生人數約1k),每月學費$4k+, 扣除基本開支,每月最少淨袋$1 million, 仲未計政府的固定津貼,尼盤生意真係吸引,最大得益者唔係學生或老師,而係辦學團體。如果再加埋專業公關團隊,如虎添翼,錢會繼續嚟!

kiwi2007 發表於 24-4-3 18:35
某直資男校(學生人數約1k),每月學費$4k+, 扣除基本開支,每月最少淨袋$1 million, 仲未計政府的固定津貼 ...
可以咁用條數㗎咩?收咗學費同資助唔用起學生身上?

kiwi2007 發表於 24-4-3 18:35
某直資男校(學生人數約1k),每月學費$4k+, 扣除基本開支,每月最少淨袋$1 million, 仲未計政府的固定津貼 ...

直資校長老師的人工係唔跟point,可能高於或低於官津校,所以校長老師有機會受惠或受損

PTL_L 發表於 24-4-3 18:38
可以咁用條數㗎咩?收咗學費同資助唔用起學生身上?
一文比大家睇睇直資計劃這盤生意的重點回憶

https://std.stheadline.com/daily/article/2326503/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E6%A0%A1%E5%85%A7%E9%83%A8%E7%A8%BD%E6%9F%A5-%E6%95%99%E5%B1%80%E6%94%BE%E5%AF%AC%E5%85%AD%E5%B9%B4%E4%B8%80%E6%AA%A2

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊