用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求指教 hys VS mcs
go

求指教 hys VS mcs [複製鏈接]

女零運動,喜參加課外活動,希望過著多姿多彩的中學生活。協恩就學術比較谷5測考,加上課外活動,生活就應該過得非常充實。可以長期keep住個mode直到dse,比較難鬆懈。相比瑪利諾就可以輕鬆一點。 但mcs的資訊就比較小一點。  2間都係好學校,女女2間都喜歡,都唔知點揀。
   6    0    0    0

回覆樓主:

我投MCS,九龍區top 女校,成績好,唔洗錢,校服靚,校舍靚。仲有名校光譜

siub_813 發表於 24-4-3 22:14
女零運動,喜參加課外活動,希望過著多姿多彩的中學生活。協恩就學術比較谷5測考,加上課外活動,生活就應 ...

多姿多彩就HYS,MCS你女可能覺得悶,斯文人多。

女零運動,喜參加課外活動,希望過著多姿多彩的中學生活。協恩就學術比較谷5測考,加上課外活動,生活就應 ...

我分享一個MCS的樣本(僅供參考),MCS在初中比較輕鬆,重視閱讀,我女說遇到的老師90%都很認真教學,特別喜歡英文老師和中文老師。課外活動很豐富,我女S2/S1參加了2個校隊(一週幾次訓練),以學校team參加很多比賽,還會同學自己組織參加比賽,生活很充實也很忙碌,同學之間交流很多,特別友好。S1大家基本都是中文日常語言溝通,到S2班我女有一半的同學喜歡用英文和她溝通,有一半喜歡用中文和她溝通,看同學自己的語言偏好

xilihoo 發表於 24-4-4 10:01
我分享一個MCS的樣本(僅供參考),MCS在初中比較輕鬆,重視閱讀,我女說遇到的老師90%都很認真教學,特別 ...
老師怎樣協助外校生適應英語校園生活? 跟原校同學相處應該都會打成一片吧?

回覆 Rpp 的帖子

協恩的確多姿多彩,課外活動又多選擇。我有點擔心佢會顧此失彼。 因校隊訓練都需時,加上密式測驗功課。應該非常充實

我不知道學校是有什麼策略或方法,S1班一半原校生,一半外來生,我家沒有遇到相處問題,同學友好。S2分班我女中文溝通的也有好朋友,一起參加比賽一起玩,英文溝通的也有好朋友,會一起分享好書,甚至排長龍等同學的新書。 關於英文校園,我知道一點是英文club組織很多校園英文活動,鼓勵所有同學參加,我記得有speaking,spelling Bee,reading等

如果只係要求顧兼下,或叫做參與下,課外活動,我會投MCS一票~

我都投MCS一票。

cafeva 發表於 24-4-4 11:53
我都投MCS一票。

點解你係EK咁多年,仲係得9430?~

mcl233 發表於 24-4-4 11:56
點解你係EK咁多年,仲係得9430?~
多數放假先上來。

xilihoo 發表於 24-4-4 11:19
我不知道學校是有什麼策略或方法,S1班一半原校生,一半外來生,我家沒有遇到相處問題,同學友好。S2分班我 ...
請問高中選科呢? Phy Chem Bio 3科係咪都難入?

siub_813 發表於 24-4-4 14:13
請問高中選科呢? Phy Chem Bio 3科係咪都難入?

sorry,這部分我回答不到你,看看有沒有其他家長可以分享到

雖然我女仲係初中,但以我理解應該唔難入。自行收得,成績亦唔會差,正常情況下應該都可以入到嘅。

回覆 tavia_yy 的帖子

在mcs初中時,老師教書得情況是怎樣的? 學生先備課再上課? 老師都會跟書教定派note?

siub_813 發表於 24-4-5 10:04

在mcs初中時,老師教書得情況是怎樣的? 學生先備課再上課? 老師都會跟書教定派not ...

我都唔太清楚有冇notes, 我見我女考試都係溫書,有時會自己make notes.
學校唔會派卷或者比past papers, 所以比較難摸索考試題型,我估上堂留心再加認真溫習應該都唔會太差。如果想要學校guide住或學校谷,MCS就唔太啱feel. 如果想無咁大壓力,呢度真係好好,測考唔多,考試又無排名。我女讀得非常開心,同學好,老師又好。

去到高中,學生先開始發力,追唔追得上? 還是mcs學生本身底子好,所以唔需要特別補底? 但有唔明既地方問老師,老師都會落意教嗎?

回覆 siub_813 的帖子

高中就唔多清楚喇。但呢度學習氣氛都好好,好多囡囡都乖和勤力,真心,有D真係好叻好叻。考試CT亦都有人拎100分。
早排CT, 老師都有開好多日math workshop 比佢地,等佢地唔識就去問。呢個安排都幾好。

mcs是2考1測? 聽講會有大姐姐幫手補習,又或者同學之間會互相補習,對嗎?

中四選科,副校長表明學校最著重數學成绩,個别理科競爭比較大,但學校盡量平衡需求及學生能力。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊