用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC or MSS
樓主: edu-king
go

SSC or MSS   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-4-8 11:21
我一直是九龙人,很小的时候当然不会听过MSS,但陈慧娴和林忆莲出名后,就知道有间港岛区的玛利诺。 ...

仲有個 JW,呢間學校都出好多歌手喎。

Rpp 發表於 24-4-8 11:22
係你J師奶嘅認知有限,
小朋友識得報DGS SPCC四大女直點會加入林大輝?
你問都唔合邏輯?

3P,妳開心就好。

jiljill 發表於 24-4-8 11:31
仲有個 JW,呢間學校都出好多歌手喎。
JW就很后期啦,80年代,这两位超级红,加埋MCS的林珊珊和刘美君,连带她们的中学都大把人认识。

Vana 發表於 24-4-8 11:28
一樣,聖士提反真係好細就識,姨媽姑姐都知係名校但而家佢地仲未識 mss

island side 女校細個淨係識聖保 ...

原來咁多人唔識 MSS,佢要學下港同搞好啲 PR 喇。

jiljill 發表於 24-4-8 11:40
原來咁多人唔識 MSS,佢要學下港同搞好啲 PR 喇。
其實無所謂,少啲人識少啲競爭

RainyRice    發表於 24-4-8 12:19

猴子爸 發表於 24-4-8 11:35
JW就很后期啦,80年代,这两位超级红,加埋MCS的林珊珊和刘美君,连带她们的中学都大把人认识。 ...

但好多人話唔識 MSS 喎  

jiljill 發表於 24-4-8 11:45
但好多人話唔識 MSS 喎
可能很多人以为是MCS的分校,所以只认玛利诺这三个字。

cafeva 發表於 24-4-8 11:25
以前MSS school report 係有齊數據. 之後無左. 唔係講果特別既一年
話時話,我真係無搵過mss school report 出嚟睇過,因為自己小朋友都參與其中,啲活動、講座等等,加上每年學校都有家長會講下dse 成績。你咁講,即hkpapa有數據果幾年係睇school report?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873608&highlight=2016%2B%2Bdse%2B%E6%88%90%E7%B8%BE

猴子爸 發表於 24-4-8 11:21
我一直是九龙人,很小的时候当然不会听过MSS,但陈慧娴和林忆莲出名后,就知道有间港岛区的玛利诺。 ...

好多人以為佢哋係MCS,之後佢哋自己講番係MSS,早前林憶蓮先起佢Facebook show佢同陳慧嫻嘅班相出嚟,原來同班過,MSS每年有talent quest ,聽聞舊時都已經係競爭對手喇,讀書時鬥唱歌鬥到出樂壇!

PTL_L 發表於 24-4-8 11:41
其實無所謂,少啲人識少啲競爭

我細個淨係知呢間係貴族學校,但唔知佢具體位置。直至某年跑經大坑道見到有間好鬼靚嘅小學,睇真啲原來係 MPS,好奇周圍望下,發現原來 MSS 都一樣靚。當時好奇怪點解津校都可以整到個校舍咁鬼 grand (其實依家都唔明  

佢又真係低調得過份,其實可以學下其它學校咁係網絡媒體做下宣傳。不過佢每年得 40 個位放出嚟,可能覺得無需要啩。

猴子爸 發表於 24-4-8 11:47
可能很多人以为是MCS的分校,所以只认玛利诺这三个字。

咁佢哋以前又同樣係 sponsored by Maryknoll Sisters,後期唔知點解又轉咗 sponsoring body.

PTL_L 發表於 24-4-8 11:51
好多人以為佢哋係MCS,之後佢哋自己講番係MSS,早前林憶蓮先起佢Facebook show佢同陳慧嫻嘅班相出嚟,原來同 ...
一个班出两个天后,应该是唯一的事。从前工作时认识一位MSS同事(高级职员),她是陈慧娴那一届的,她说陈是经常大出风头,但Sandy就很内向,很静。

jiljill 發表於 24-4-8 11:53
我細個淨係知呢間係貴族學校,但唔知佢具體位置。直至某年跑經大坑道見到有間好鬼靚嘅小學,睇真啲原來係  ...
但學校幾十年前係咁,如果改咗就唔係瑪利曼,我覺得唔需要,真係位唔多,佢哋又唔旨在收尖子,不過今年Kyle 校長上任後,多咗媒體報道㗎喇,嚟緊100年,應該會大肆慶祝,到時再留意多啲!
https://topick.hket.com/article/3658180?r=cpsdfb&fbclid=IwAR1y4Qwz7TURe1AE_-DcVjjl95kxlwdPepwV0k2CEasclc3sLgUab_zUrV0_aem_AczXS2S15AYW-ALpA7rlgfY3onq-p08J4EY15yunBKqxoGSEaMx_QRsaE6-_pVUIXm8

https://topick.hket.com/article/3693353?r=cpsdfb&fbclid=IwAR11QbWnZuklhoOK1ue-TkR7-EGwnObkFvglhamrDQGK6PHBp-WGgF0syuw_aem_AczLMUpL2AzGNGCcXWTqOuJHlTZfXATE5bPyrbGKXGYRomDLVa0D6_mq9wpiX4lO8lo

https://topick.hket.com/article/3661004/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E9%9D%A2%E8%A9%A6%EF%B8%B1%E7%91%AA%E5%88%A9%E6%9B%BC%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E4%B8%AD%E4%B8%80%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E5%85%A8%E8%8B%B1%E9%80%B2%E8%A1%8C%E3%80%80%E6%A0%A1%E9%95%B7%E8%A6%AA%E6%8E%88%E8%B2%BC%E5%A3%AB%EF%BC%9A%E8%91%97%E9%87%8D%E8%82%AF%E5%98%97%E8%A9%A6%E7%B2%BE%E7%A5%9E?mtc=10016

猴子爸 發表於 24-4-8 11:58
一个班出两个天后,应该是唯一的事。从前工作时认识一位MSS同事(高级职员),她是陈慧娴那一届的,她说陈 ...
陳慧嫻後生個樣已經好清秀,林憶蓮對眼都係細

猴子爸 發表於 24-4-8 11:58
一个班出两个天后,应该是唯一的事。从前工作时认识一位MSS同事(高级职员),她是陈慧娴那一届的,她说陈 ...
再早期D仲有陳美齡. 佢成日返母校講talk.

Vana 發表於 24-4-8 11:28
一樣,聖士提反真係好細就識,姨媽姑姐都知係名校但而家佢地仲未識 mss

island side 女校細個淨係識聖保 ...
唔好話你哋,我小朋友讀緊我都唔係認識呢間學校好耐,幾年前上嚟攞料搵學校,有前輩勁讚呢間學校,先開始留意,親身去學校聽info day,行school tour,搵啲姐姐/老師傾計,一行入學校我女已經好鍾意。

PTL_L 發表於 24-4-8 12:05
但學校幾十年前係咁,如果改咗就唔係瑪利曼,我覺得唔需要,真係位唔多,佢哋又唔旨在收尖子,不過今年Kyle ...

Kyle 係 MSS 教咗好多年(我同事都係佢學生),相信已經 melt into the system,加上佢上兩三手都無功而返,應該佢唔會大刀闊斧去改革。

我覺得可以考慮下同其它一線中學睇齊,公佈 DSE 5+ 成績,等家長可以make 一個 informed choice。我估佢唔會差過 SPSS,CCS,掛 。。。

PTL_L 發表於 24-4-8 12:07
陳慧嫻後生個樣已經好清秀,林憶蓮對眼都係細
陈是公主type, 一直很顺利,但在youtube看到她的访问,才知道她后来没有那么受欢迎,在公司都被人歧视看低,之后还患上抑郁。。。

唔講真係唔知憶蓮同慧琳係同級同班。感覺上憶蓮係早慧琳2屈天后,中間攝咗個我愛嘅CASS超級天后, CASS好似讀紋身。

jiljill 發表於 24-4-8 12:14
Kyle 係 MSS 教咗好多年(我同事都係佢學生),相信已經 melt into the system,加上佢上兩三手都無功而返 ...

我諗難喇,起成績公布上,佢哋根本一直以來都唔係想吸引尖子學生,佢哋揀係揀適合既學生,記得早年問啲師姐攞料時,佢同我講佢考級50,3c1d嚟,心諗,我女收硬啦,點知第一輪冇份,到第二年,小學師妹又報,成績差過我女,我仲冷醒安慰定佢媽咪「唔緊要,仲有自行後補」,點知人地一早就收電話,你話點預佢收生標準?!成績佢唔係最睇重,既然唔睇重,點會自己show 5+出嚟吸引叻女?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊