用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有資優教育的中學
發新帖回覆
go

請教有資優教育的中學 [複製鏈接]

請問除聖瑪加利外,
九龍、沙田、油尖旺有邊幾間band1學校有資優教育的?
感謝!
   1    0    0    0

qinqinyan 發表於 24-4-8 16:25
請問除聖瑪加利外,
感謝!

優才書院

請問除聖瑪加利外,
感謝!

所有學校都有資優教育㗎喎,呢個係edb框架入邊其中一項,你想要邊種資優教育先?

請問除聖瑪加利外,
感謝!

我知道有些學校有enrich課,現在外面也有好多大學有很高階的課程可以上選擇,中文,港大,科大都有資優課程,另外城大也有很多關於stem的課程

xilihoo 發表於 24-4-9 06:19
我知道有些學校有enrich課,現在外面也有好多大學有很高階的課程可以上選擇,中文,港大,科大都有資優課 ...
資優唔係直接讀大學咩

回覆樓主:

好多學校都有,或者直接上資優學院、香港/外國大學資優課程,課程上都有好多選擇。

小學成績好、推人上資優教育學院。資優生10歲~18歲。資優教育學院應該係獨立。我見有些中學網頁有連結。

verykin 發表於 24-4-9 08:18
小學成績好、推人上資優教育學院。資優生10歲~18歲。資優教育學院應該係獨立。我見有些中學網頁有連結。 ...

可能我表達唔清晰,因為聖瑪加利同王錦輝會按小朋友程度跟返相應呢科學習,例如雖然係中一生,數學已經到中三程度就可以跟返中三一起上課。
我小朋友已經係資優學員,只是想中學有配合到就更好。

qinqinyan 發表於 24-4-9 10:09
可能我表達唔清晰,因為聖瑪加利同王錦輝會按小朋友程度跟返相應呢科學習,例如雖然係中一生,數學已經到 ...

SPCC ,王錦輝and 將軍澳真道都曾經有過跳級個案。(但都只係個別case) ,
跟據EDB 對資優教育嘅方針,香港沒有一間專門攪跳級的學校。指引是所有學校都有權決定學生是否可以參與「加速課程」(即跳級 or 分科跳級),當然決定在於當時由clinical psychologist 提交嘅評估報告(IQ score ),某學科嘅成績….

所以樓主應該係諗好心儀中學,再打去問該學校是否支持「加速課程」制度 or 已經曾有這類個案。

EK 討論區,另有「資優教育」post , 可以在那裏參考。

回覆樓主:

https://topick.hket.com/article/2112743/【DSE放榜】聖保羅男女中學跳級狀元 小二看小五書本被評為資優生

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/149568/%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E5%85%A9%E5%90%8D15%E6%AD%B2%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E7%8D%B2%E7%89%9B%E6%B4%A5%E5%8F%96%E9%8C%84-%E5%85%B6%E4%B8%AD%E4%B8%80%E4%BA%BA%E5%85%A9%E6%AC%A1%E8%B7%B3%E7%B4%9A%E7%8F%BE%E8%AE%80%E4%B8%AD%E5%85%AD

將軍澳真道書院
http://www.kcs.edu.hk/ckc/kcpsca/0203/W51/%BDm%B2%DF%A4%E5%B3%B9/51.3.txt

女兒是資優,如何跳級。https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3240372&fromuid=1539350

比較歡迎資優生跳班學校:CKY、真道、男拔,有機會會有獎學金

PS: 以上資料在EK 「資優教育」討論區搵到

Greylay 發表於 24-4-9 10:48

感謝,好詳細!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊