用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒之前抽獎, 填他區借位學校的例子
樓主: happybbpig
go

有沒之前抽獎, 填他區借位學校的例子 [複製鏈接]

happybbpig 發表於 24-4-11 11:18
如題
我小朋友當年就係中咗乙二他區衹得三個位的學校。EK有個格言"沒有band1生入不到的band2學校"。衹要你果區有一間band2學校你ok又願意扲來做安全網,咁咪填哂band1學校做全餐

LeeCC 發表於 24-4-11 18:23
1C,本區夠band 1位,但本區女校唔夠他區借位的好

所以都要睇本區band 1位是否足夠去set保險線
哪裡可以睇夠不夠B1位?

Chenglc 發表於 24-4-11 21:05
我小朋友當年就係中咗乙二他區衹得三個位的學校。EK有個格言"沒有band1生入不到的band2學校"。衹要你果區有 ...
是邊間啊?

happybbpig 發表於 24-4-12 10:42
哪裡可以睇夠不夠B1位?

我只係知過往自己區band2都抽入到band1咋

LeeCC 發表於 24-4-12 11:31
我只係知過往自己區band2都抽入到band1咋
原來是這樣的

happybbpig 發表於 24-4-12 11:39
原來是這樣的

如果你個區,過往band 1有人跌落band 2 咁就要小心set保險線

LeeCC 發表於 24-4-12 11:47
如果你個區,過往band 1有人跌落band 2 咁就要小心set保險線
學校說就40之後叫邊緣, 又話佢地只是估計banding, 舊年派位B1有58個, 咁係咪算夠B1位?

happybbpig 發表於 24-4-12 12:01
學校說就40之後叫邊緣, 又話佢地只是估計banding, 舊年派位B1有58個, 咁係咪算夠B1位? ...

我地係睇本區band 1中學有無band 2學生抽入咋,唔係睇自己小學

LeeCC 發表於 24-4-12 12:08
我地係睇本區band 1中學有無band 2學生抽入咋,唔係睇自己小學
邊度睇本區小學派位?

happybbpig 發表於 24-4-12 12:15
邊度睇本區小學派位?

這個可能要問ek前輩,有印象之前有類似的統計

我當年係聽中學簡介會,中學校長講既

Rpp 發表於 24-4-11 15:06
佢都唔知係名校吧,放到13 。

應該唔係band 1學生

回覆 happybbpig 的帖子

各個區的情況不同,想要玩好大抽獎這個遊戲真要花心機收集資料同做好分析估算。
首先是估算本區升中總人數,可以參考教育局報告。要留意本區的數字是否包括了國際學校之類不參加排位的學生,並相應調整。
然後用參加排位的總人數除以三得到每個banding的人數。可以進一步分成男生女生各一半。或者考慮到小學女生成績相對更好,用男45%女55%細分band1人數。
再然後估算自行/直資離場人數。教育強區可以估多些,譬如40%的band1生離場。普通區或保守估計就用30%.
最後也是最復雜的一步是估算有多少band1學生會用直屬和聯系學位,而不會參與到公海位的競爭中。根據中學的吸引力,直屬/聯系學額和相關小學的水平和數量,可能分為幾種情況(以九龍城區為例,相信其它區情況更為簡單):
1. b1a中學留大量直屬位,可以假設絕大部分直屬位給了直屬小學的band1生。譬如lsc和mcs分別有138和99個直屬位,可以假設其中80%,也就是110個男生和79個女生屬於band1。培正118個直屬位,同樣假設80%是band1而且男女各半,也就是47男47女。
2. b1b/b1c中學的直屬位,因相應直屬小學band1比例相對低以及較多人外闖,可以假設直屬位收到的band1生比例相應降低。譬如民生的99個直屬位可能有50-60%是band1,聖家和九龍真光可能只有20-30%是band1,等等。
3. b1a/b中學,少量聯系位給一間或多間小學。應當假設全部聯系位都被band1學生用掉。譬如伊利沙伯有15個聯系位提供給九龍城區的4間聯系小學,毫無疑問會收走15名來自這4間小學的band1學生。如果提供聯系位的是b1c中學,可以考慮有部分band2學生抽到。
通過以上步驟應該可以大概估算出本區會有多少band1學生參與到公海位的大抽獎中,以及其中男生女生各有多少。再同本區b1中學提供的統一派位學額比較來判斷面臨的競爭情形,以決定填表的策略是進取還是保守。

dino_17 發表於 24-4-12 13:45
回覆 happybbpig 的帖子

各個區的情況不同,想要玩好大抽獎這個遊戲真要花心機收集資料同做好分析估算。
謝謝你詳盡的分析, 我要些時間再研究下

happybbpig 發表於 24-4-12 10:43
是邊間啊?
pm了當年我小朋友放榜前和放榜當日在EK的討論
當年我果區撥咗好多位比隔離區(每個banding都有撥),所以我諗教育處咁做,應該係希望確保大抽獎公海既數,可以夠該區學生用,所以我用公海數除3,當作每一banding 學生數目,再睇番band1生最壞情況會入邊間b2學校, 呢間學校我ok的,咁我就用佢來作安全網,掃盡所有b1學校,連他區得幾個位既都掃埋。不過咁做都要睇彩數,有同學真係掃哂b1都抽唔到,入咗安全網果間b2

Chenglc 發表於 24-4-11 21:05
我小朋友當年就係中咗乙二他區衹得三個位的學校。EK有個格言"沒有band1生入不到的band2學校"。衹要你果區有 ...

請問band1生band2安全位應該擺第幾?

Chenglc 發表於 24-4-14 12:59
pm了當年我小朋友放榜前和放榜當日在EK的討論
當年我果區撥咗好多位比隔離區(每個banding都有撥),所以我諗 ...

請問你邊一區?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊