用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S1 數學
go

S1 數學 [複製鏈接]

大家的小朋友升中要幾耐適應?小朋友由一間普通小學上到一間Band 1英中, 但數學每次都不合格...現在已下學期了, 不知還沒適應還是英數真的太難~ 大家有沒有咩方法可令數學提升, 謝謝!
   0    0    0    0

kekecow 發表於 24-4-11 17:11
大家的小朋友升中要幾耐適應?小朋友由一間普通小學上到一間Band 1英中, 但數學每次都不合格...現在已下學期 ...

我也想知

大家的小朋友升中要幾耐適應?小朋友由一間普通小學上到一間Band 1英中, 但數學每次都不合格...現在已下學期 ...
你 定補習老師跟開,定無人跟?

小學時數學應付到嗎?定係要大人教/補習先得?中一數唔難喎, 中文小學升上去學英數最多2 3個月已ok, 其他科如geo History IS 嗰啲英文教有冇問題?

私補啦,打好個底, 數學越上越難㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

小學時應付到的,完全沒有問題但上到中學就唔得了…其他科完全無問題,係得數學是這樣

kekecow 發表於 24-4-11 19:05
回覆 gracelam 的帖子

小學時應付到的,完全沒有問題但上到中學就唔得了…其他科完全無問題,係得數學是這 ...

困難出於係因為英文數,還是學校程度高左?

回覆樓主:

可試下將小朋友之前做過的英數錯題轉換成中文,再做一次,看看是否因不習慣英文題目而導致。又或者買同一本數學練習簿同時有中文同英文版,然後做完中,再做英,應該好快過渡。

回覆 NEWTL 的帖子

等我試下呢個方法, 多謝你的建議

kekecow 發表於 24-4-12 10:34
回覆 NEWTL 的帖子

等我試下呢個方法, 多謝你的建議

我覺得係數學問題,多過英文問題。英文跟唔上,其他科都會唔合格。而家係數學唔合格,應該係數嘅問題。

Band one中學嘅數係深啲,如果家長自己都教唔到,就係要搵外判。

我小朋友間學校,中二已經要玩DSE題型。我就唔識做啦,嗰啲題目。(利申:本身幾十年前有考A-Level Pure Maths)

tkinwong 發表於 24-4-14 17:38

我覺得係數學問題,多過英文問題。英文跟唔上,其他科都會 ...

又冇乜必要一定要從'中轉英'或'升中後既數深左'其中搵一個答案,兩者皆有可能,甚至乎兩個都是原因之一,留返俾家長自己研究囉。

我覺得數學深左,並不關英文程度問題if 其他英文授課科目沒問題

升中後數學唔掂,唔係因為"中轉英" ! 中學數學好講求邏輯思維,concept 唔清就轉唔到! 加上B1 學校,教就教基本,考試考高階!
搵私補會幫到佢!我家小朋友一直合格邊緣,搵補習社補,都係唔合格!最後搵私補, 終於去到7x 分!

QQ70 發表於 24-4-16 16:23
升中後數學唔掂,唔係因為"中轉英" ! 中學數學好講求邏輯思維,concept 唔清就轉唔到! 加上B1 學校,教就 ...

我都想搵私補1對1,可否分享下呢?

最愛爸媽 發表於 24-4-23 09:25
我都想搵私補1對1,可否分享下呢?

去你可以响fb度搵或EK(誠徵老師)度搵

發表於 7 天前 |只看該作者

回覆樓主:

小兒都係中小升英中,上學期初做數學功課發脾氣,話討厭數學,追問下先講上堂聽唔明英文授課,功課睇唔明題,唔識做。
我即刻同他一起研究教材,睇例題,跟住書逐題解難,我都唔明處即上網搵資料,清除所有卡住的點。跟住再要求他例題後的所有followup都要做,做岩先可以繼續下一知識點。
他測考數學獲得78分,他說如果沒有我的幫助,他也就能考20分左右,並表示不討厭數學。我之後繼續監督他做嗮書本的所有練習,最近考試數學獲95分,成績不俗。
我發覺他學校的數學教材非常好,練習足夠多,做嗮書本的所有練習就不難獲得好成績。另外,我陪同他時經常感嘆數學簡單又有趣,我好鍾意解題。宜家我會時不時問下他有沒有卡住的位,是否需要我的服務,唔再主動幫手睇題。
如果家長唔想包辦,建議搵專業人士,數學基礎好重要,一定要幫小朋友清除所有卡位。
唔知我的經歷是否幫到你。

TAIOU4    發表於 20 小時前

發表於 7 天前 |只看該作者
所以如果打算入英中,應該小六就要為小朋友裝備

好奇你地小學無幫小朋友裝備嗎?

我個小朋友只係二線小學,小五已經額外有英文數,要學英文數學詞彙,少量英文數功課,難道一線小學不會這樣做?

發表於 4 天前 |只看該作者
tkinwong 發表於 24-4-14 17:38

我覺得係數學問題,多過英文問題。英文跟唔上,其他科都會 ...

同感

英數無問題, 問題係出題好難. 唔係一眼睇出.
而溫習唔知去邊搵 相近題型?

QQ70 發表於 24-4-16 16:23
升中後數學唔掂,唔係因為"中轉英" ! 中學數學好講求邏輯思維,concept 唔清就轉唔到! 加上B1 學校,教就 ...

非常同意:  教就教基本,考試考高階!

現在已經復常,中學老師假設學生都已經裝備好上中學,老師唔會等學生

我記得我小朋友當年小六下學期剛剛是疫情開始,停課多過返學,升上中一時仍然網課,9月第2個星期,偶然聽到數學堂老師轉咗中文教,問返小朋友,原來上星期交的數學功課,老師話好多同學小六的數都未掌握到,所以用2堂中文重新教一次小六的數學,才開始教中一數

LeeCC 發表於 24-4-29 10:14
現在已經復常,中學老師假設學生都已經裝備好上中學,老師唔會等學生

我記得我小朋友當年小六下學期剛剛是 ...

唔係架,我哋B1學校一直都沒有慢到
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊