用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

媽媽不動產 發表於 24-4-12 09:54
咁都恕我直接少少,見諒。如果囡囡主動要入一間比自己能力高D勁D嘅學校,想自己D見識多D遇強越強,呢D上進 ...
其實SSC,MCS,SPSS 三間已經係有名氣,名氣係呢刻唔係佢嘅重點考慮因素
只係三間嚟講,
SPSS當中有佢想要嘅元素,
SSC 又有佢夢想中既校園同多元化
MSC 相對上佢要嘅嘢似乎齊啲,
佢又要同學偏乖、要有成績、如果可以嘅話,校舍又想大同靚,
活動唔算係最重要,但係佢都要搵到佢想參加嘅嘢
咁多樣,佢加加埋埋佢自然心中會有個秤

其實點可能係單一因素影響?
人作出一個選擇一定會有唔同嘅因素,加加埋埋、商戶取捨,睇吓最後喺佢心目中邊樣重要啲
所以我先會蒐集啲資料大家去秤下

至於阿媽嘅因素,你諗多咗啦😂
無論佢讀以上邊幾間,佢已經係成個家族最叻嘅,因為成個家族根本冇其他小朋友😂😂😂
對我嚟講,我自己嘅職位同身份都夠自己照耀自己,唔使靠阿女😂😂😂

RainyRice    發表於 24-4-12 10:59

HK-MAN 發表於 24-4-12 10:33
冇乜所謂啦...成績上上落落既野

我都冇所謂,又唔関我事,我只係懷疑“各方面”呢個說法~

論穩定性,SSC我估會弱啲啲過SPSS/TLMSHK呢類中學,自由度高要比代價的~

RainyRice    發表於 24-4-12 11:00

Woodstock801 發表於 24-4-12 10:25

其實我都係咁諗,不過唔敢講出嚟。UCCKE, 我哋學校考1 ...
咁MCS本身都會有B1C學生大抽獎或小學部升上,入到去又唔會係最底層既...

adriantai 發表於 24-4-12 09:59
我記得睇樓主當初第一個post,我第一個回覆喺冇禮貌地講
"我唔係咁鍾意太進取嘅女仔" ,

我對樓主本來無印象,你講呢句我反而有印象

小朋友青春期,仲係摸索階段,可能聽同學講名校/容易受人影響亦無可厚非,反而最重要係父母點引導點去 manage

陪小朋友‘’追夢‘’本身係好美好,但而家呢個情況似係小朋友都一知半解,全憑名氣聽一個愛一個,做家長真係應該認真考量點去引導佢價值觀/處事,好似重要過係咪考到呢間學校

adriantai 發表於 24-4-12 08:21

相信樓主會把握時間操多啲嘅~場戲可能去到暑假尾 ...
冇喎,自從第一個Offer出咗之後已經躺平,補習都停晒

creambun 發表於 24-4-12 09:57
朋友講MCS 叩門只收自行有揀過MCS 的學生,不知傳聞是否正確。

早兩年不是,依家不清楚,約100人考,收不超過10人。

mcl233 發表於 24-4-12 10:37
我都冇所謂,又唔関我事,我只係懷疑“各方面”呢個說法~

論穩定性,SSC我估會弱啲啲過SPSS/TLMSHK呢類 ...
我當然明啦..老前輩見錯想抖正係好正常..我呢類用家反而冇乜感覺

tigamama 發表於 24-4-12 10:09
如果 聽得明,勸得到,就唔會有呢3個po加埋70,80版嘅故事了

而家佢只會聽到鼓勵佢去試下飛嘅聲音,你呢d ...

我其實只係想問客觀資料同用家說法
唔係想聽任何鼓勵說話
請你唔好扭曲我嘅想法

adriantai 發表於 24-4-12 06:52
吾好玩啦,明顯你個女係aggressive  

其實我覺得佢吾適合讀女校, 你應該會擔心佢人緣吾好,但鍾 ...

我一啲都唔擔心佢人緣唔好喎😂
佢咁多年喺學校人緣好好,

如果你見到我女真身,
一定唔會覺得佢係一個Aggressive嘅人
咁多年來老師嘅評價只會係文靜乖巧內斂,熱心服務。
佢唔會係SPCC嗰種好主動表達既學生

Woodstock801 發表於 24-4-12 10:25

其實我都係咁諗,不過唔敢講出嚟。UCCKE, 我哋學校考1 ...

咁offer無前後,如果單講take唔take嘅話。
但如果用來評估自身高低,如何進退,就絕對有分先後囉

mcl233 發表於 24-4-12 10:27
唔係下化,我就覺得,只論成績,SPSS平均係好過SSC,視乎用家要啲乜~
因為SSC還有IB,佢地IB成績不差,上年朋友囡囡都43分,據佢講佢話好多朋友都係咁上下分數。而親戚讀緊SPSS又真係唔覺得成績好好,都係1B咁上下,所以個人覺得SSC好少少咁啫。

RainyRice    發表於 24-4-12 11:02

HK-MAN 發表於 24-4-12 10:40
我當然明啦..老前輩見錯想抖正係好正常..我呢類用家反而冇乜感覺 ...

論自由度可以輕鬆,又並非收生只睇成績,而又成績吹到好勁好穩定,一係善稿,一係啲初中/小學用家,世事边有咁完美吖,所謂opportunity cost。SSC/MSS都係呢類,係難以出現完勝呢啲說法~

RainyRice    發表於 24-4-12 11:02

minnieevergreen 發表於 24-4-12 10:37
其實SSC,MCS,SPSS 三間已經係有名氣,名氣係呢刻唔係佢嘅重點考慮因素
只係三間嚟講,
SPSS當中有佢想要嘅 ...

mcs 中學校舍好細的,泳池 籃球場行返隔離小學部,不過整體感覺優美有書卷氣

你講其他範疇就相對吻合

回覆樓主:

鼓勵樓主揀SPSS, 每間學校都有自己的優勝之處,SPSS 似乎好啱你女, 呢個時候係要狠狠取捨的,快快揀定然後幫小朋友準備升中,升中嚟小朋友都要時間適應

Calaci 發表於 24-4-12 10:47
因為SSC還有IB,佢地IB成績不差,上年朋友囡囡都43分,據佢講佢話好多朋友都係咁上下分數。而親戚讀緊SPSS ...

冇補充,人又點可以直接比較呢~

回覆樓主:

又講下自己選學校,如果錢真係唔係問題,又係女仔, 我一定係SSC

我反而一票支持樓主個女去叩MCS,咁就知道自己實力有幾多,唔得又唔駛坐牢,得左就安全一條心咁入去讀。

catf2 發表於 24-4-12 10:48
鼓勵樓主揀SPSS, 每間學校都有自己的優勝之處,SPSS 似乎好啱你女, 呢個時候係要狠狠取捨的,快快揀定然後 ...

SPSS我估唔啱佢囡,不能意見多吧,以前模式,要寫reflection 的~

RainyRice    發表於 24-4-12 11:09

catf2 發表於 24-4-12 10:48
鼓勵樓主揀SPSS, 每間學校都有自己的優勝之處,SPSS 似乎好啱你女, 呢個時候係要狠狠取捨的,快快揀定然後 ...

快快揀定,準備扣門呀

minnieevergreen 發表於 24-4-12 10:37
只係三間嚟講,
SPSS當中有佢想要嘅 ...

講下自己當年,東九匯基、ssc第一round 有offer,放票去ssc,最後抽飛,因為實有spss。當年都難取捨,ssc spss,因為俾ssc校舍吸引,加上我好清楚我小朋友,靜又動又得,因為佢唔會咁易受人影響,最緊要係,佢讀spss我哋一家都好開心,去到最後,係完全冇任何原因令到自己Struggle,因為spss係一間極好嘅學校!勸你一句,唔好三心兩意喇,以你女情況,你唔會後悔讀spss!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊